19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σ. Βαρδάκης: “Αποσύρετε τώρα τους αισχρούς διαγωνισμούς κ. Μητσοτάκη. Το νερό είναι και θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό”

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Βαρδάκης, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Άλλο ένα προεκλογικό γραμμάτιο προσπαθεί να ξεπληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μεθοδεύοντας το ξεπούλημα του πιο σημαντικού κοινωνικού αγαθού, του νερού.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η Κυβέρνηση ωστόσο επιλέγει να το καταστήσει εμπορικό προϊόν, μεθοδεύοντας την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημόσιων-δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, αρχικά με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η οποία τελικά θα καταστεί ασύμφορη και σε βάρος των χρηστών.

Ήδη από το 2013, έγιναν συζητήσεις και απόπειρες ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, από τους ίδιους τους σημερινούς κυβερνώντες. Η κοινωνία αντέδρασε σθεναρά τότε. Ιδίως στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, θυμόμαστε όλοι τόσο την κίνηση «S.O.S.τε το νερό» όσο και το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο του 2014, όταν οι δημότες ψήφισαν κατά 98% κατά της ιδιωτικοποίησης.

Στο σήμερα, το κλίμα υπέρ της ιδιωτικοποίησης καλλιεργείται ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 με «προσανατολισμένες» δηλώσεις όπως «το νερό είναι φθηνό».

Όμως πρέπει να έχουμε κατά νου τα παραδείγματα από το διεθνές περιβάλλον, όπου υπήρξαν ιδιωτικοποιήσεις. Στο Βουκουρέστι η υπηρεσία ύδρευσης ιδιωτικοποιήθηκε το 2000 και η τιμή του νερού έχει 12πλασιαστεί έως και σήμερα.

Στην περίπτωση του Βερολίνου η σύμβαση παραχώρησης ΣΔΙΤ κρατήθηκε μυστική και περιλάμβανε έγγραφα εγγύησης μεγάλου κέρδους για τις ιδιωτικές εταιρίες. Το 2012 το γραφείο Ανταγωνισμού Γερμανίας απεφάνθη ότι η σύμβαση παραβιάζει το γερμανικό δίκαιο περί ανταγωνισμού και η εταιρία αναγκάστηκε σε μείωση τιμών 19%.

Στην περίπτωση της Γαλλίας., η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις ανέρχεται μόνο στο 12%.

Πέρα όμως από το κόστος, το πιο σημαντικό ίσως είναι η υψηλή ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ελλάδα, κάτι το οποίο διασφαλιζόταν πλήρως.

Η κυβέρνηση λοιπόν στοχεύει στη διάλυση της κερδοφορίας της ΕΥΔΑΠ προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων,  με επισφάλεια στον έλεγχο των διαδικασιών υδροληψίας και πιθανότατα αύξηση του κόστους για τους χρήστες, μετατρέποντας το δημόσιο σε εγγυητή των συμφερόντων του εκάστοτε ιδιώτη, χωρίς κανένα διαφαινόμενο όφελος για τους δημότες!

Αποσύρετε τώρα τους αισχρούς διαγωνισμούς κ. Μητσοτάκη. Το νερό είναι και θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...