14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σ. Ρίζος: Η «αλληλεγγύη» που επικαλείται ο Δήμαρχος Χανίων είναι ταξική και προκλητικά μεροληπτική

Ημερομηνία:

Δήλωση έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Δημοτικής παραταξης «Ανταρσία στα Χανιά» κ. Σεραφείμ Ρίζος σχετικά με τις δηλώσεις του Δήμαρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη με τα μέτρα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Ο Δήμαρχος Χανίων κατά την ανακοίνωση των μέτρων του Δήμου ζήτησε ομοψυχία και αλληλεγγύη. Η «αλληλεγγύη» όμως που ο ίδιος και η δημοτική αρχή επικαλούνται  είναι, ταξική και προκλητικά μεροληπτική.

Ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης όπως την απαλλαγή από  ανταποδοτικά τέλη, ενοίκια και τέλη παραχώρησης κοινόχρηστών χώρων μόνο για επιχειρήσεις. Αυτά λειτουργούν προσθετικά στις διευκολύνσεις όπως την αναβολή στην δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών, διευκόλυνση που αφορά κατά κύριο λόγο στους επιχειρηματίες και την αποπληρωμή των μεγάλων οφειλών στο Δήμο που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Ο κ. δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν βρήκαν να θεσπίσουν ούτε μισό μέτρο που αφορά στους φτωχούς. Οι εργαζόμενοι στα Χανιά πληρώνουν και αναμένεται να πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα στην υγειονομική και οικονομική κρίση την οποία διερχόμαστε. Ο αριθμός των  απολύσεων εκτοξεύεται. Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν επαναπροσλαμβάνονται με αποτέλεσμα να μην συγκαταλέγονται ούτε στους απολυμένους, ούτε σε αυτούς που έκλεισε η επιχείρησή που εργάζονται. Αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως βοήθεια. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εξαναγκάζονται σε δωρεάν εργασία. Εργαζόμενοι στην ιδιωτική παιδεία εξαναγκάζονται να ζουν με το επίδομα των 800€ την ίδια ώρα που, σύμφωνα με καταγγελίες, οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να εισπράττουν δίδακτρα λόγω των μαθημάτων τηλεδιάσκεψης. Εργαζόμενοι όπως στα ΚΤΕΛ και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις, εξαναγκάζονται σε οικειοθελείς αποχωρήσεις και σε άδειες άνευ αποδοχών. Όλοι αυτοί δεν υπάρχουν για τον δήμαρχο κ. Σημανδηράκη. Το μοναδικό μέλημά του είναι τα αφεντικά τους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν δημοτικά τέλη, πανάκριβα ενοίκια, λογαριασμούς νερού, τα χρέη τους στο δήμο, και αλλού. Θα πρέπει να τρέξουν να αγοράσουν υπολογιστές, εξαρτήματα και ισχυρές συνδέσεις ίντερνετ, γιατί τους εκφοβίζουν ότι τα παιδιά τους «θα μείνουν πίσω»  με την απάτη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι σε εργολάβους που έχουν αναλάβει έργα του δήμου συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

Ο κ. δήμαρχος αρκέστηκε στο να επαναλάβει το μότο της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης» για να αποποιηθεί τις ευθύνες των αρχών και από την πλευρά του. Ακόμη περιμένουμε να δούμε τα μέτρα για τους άστεγους ώστε αυτοί να στεγαστούν σε ασφαλείς χώρους. Το μόνο που έχουμε δει είναι μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξή τους στο υπνωτήριο αστέγων. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί πτέρυγα COVID μέσα στο γηροκομείο είναι μια επικίνδυνη πρόταση η οποία κινδυνεύει υπό τις παρούσες συνθήκες να μετατρέψει το γηροκομείο σε παγίδα αρρώστιας και θανάτου για τους ηλικιωμένους τροφίμους.

Δεν φτάνει η αυτοθυσία των εργαζομένων στην υγεία και στα σουπερμάρκετ. Δεν έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή από χειροκροτήματα και χτυπήματα στην πλάτη. Μέτρα χρειαζόμαστε. Σε αυτό τον τομέα ο κ. δήμαρχος δεν είχε να πει τίποτα. Αντί να ορθώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει έκτακτες επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση η οποία δίνει στους δήμους μόλις 10εκ ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ ανά κάτοικο,  επέλεξε να μετατρέψει τον εαυτό του σε φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής, σιωπώντας. Αντί να ζητήσει τώρα μόνιμο προσωπικό για τα νοσοκομεία, τον δήμο και τις υπηρεσίες του, την καθαριότητα, το «βοήθεια στο σπίτι», το γηροκομείο, τις κοινωνικές δομές περιορίστηκε απλά σε ευχαριστίες. Αντί να διεκδικήσει από την ισχυρή θέση που κατέχει να γίνουν δωρεάν μαζικά τεστ για κορονοϊό στον πληθυσμό, όπως ο ίδιος ο ΠΟΥ συνιστά, αντί να πιέσει να διατεθούν τα ΤΟΜΥ γι’ αυτό τον σκοπό και να δημιουργηθούν κινητές μονάδες, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αντί να διεκδικήσει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ περιορίστηκε να επαναλάβει αυτό που ήδη ο κόσμος κάνει εδώ και αρκετές μέρες. Να μένει σπίτι!

Χρήσιμοι για τους λίγους, παντελώς ανύπαρκτοι για τους πολλούς!!!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...