16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σ. Τσιόδρας για “νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας”: “Θα περάσουν τον έλεγχο και την αξιολόγηση, σύμφωνα με διεθνώς παραδεκτά κριτήρια”

Ημερομηνία:

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σήμερα ο λοιμοξιολόγος Σ. Τσιόδρας στη συζήτηση που δημιουργούν οι ειδήσεις περί νέων μορφών διάγνωσης ή θεραπείας από Έλληνες επιστήμονες, που δημιουργούν μεγάλη συζήτηση.

Ο κ. Τσιόδρας κάλεσε όλους να είναι “όλοι πολύ προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας πριν αυτές αξιολογηθούν με τα κριτήρια της ιατρικής κοινότητας”

Να υπενθυμίσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες μεγάλη δημοσιότητα είχε η είδηση περί “εξατομικευμένου εμφυτεύσιμου εμβόλιου” από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ειρήνη Αθανασάκη.

Η αναφορά πάντως του κ. Τσιόδρα δεν απευθυνόταν σε καποιον συγκεκριμένο επιστήμονα σχετικά με τις “δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας” και ήταν γενική αν και όπως τόνισε δέχθηκε “συγκεκριμένη αλληλογραφία για αυτό το θέμα από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας”

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:

Εδώ πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Η πανδημία του ιού και οι πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί για έγκυρη πληροφόρηση του κοινού, ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση από όλους μας και ιδιαίτερα από εμάς τους επιστήμονες για την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών μας που προστατεύουν πρώτα του ασθενείς αλλά και τη βιο-ιατρική κοινότητα από πιθανά λάθη. Χρειάζεται προσοχή επίσης, να τηρούμε τα προσωπικά δεδομένα και να μην αποπροσανατολίζουμε το κοινό.

Η πατρίδα μας έχει πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικές ομάδες οι οποίες συμμετέχουν σε ερευνητικές προσπάθειες για τον ιό, οι οποίες θα περάσουν τον έλεγχο και την αξιολόγηση, σύμφωνα με διεθνώς παραδεκτά κριτήρια. Παρακαλώ να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας πριν αυτές αξιολογηθούν με τα κριτήρια της ιατρικής κοινότητας.

Εδέχθηκα συγκεκριμένη αλληλογραφία για αυτό το θέμα από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ