Τέλειωσε μέσα σε 12 λεπτά το πρόγραμμα “Εξοινομώ” στην Κρήτη – “Ανίκανο το Υπουργείο να αντιληφθεί τις προβληματικές του προγράμματος”

Κανένα σχόλιο

Χρειάστηκαν μόλις 12 λεπτά για να κλείσει η πλατφορμα  πλατφόρμα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Κρήτης!

Αυτό που συνέβη ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο, αφού άλλωστε είχε επισημανθεί και από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης το οποίο σε επιστολή του ζητούσε αναμόρφωσε του Προγράμματος.

Στην ουσία, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση των Αυτόνομων Μηχανικών “ο πιο γρήγορος κερδίζει”.

"Sponsored links"

Το πρόγραμμα περιελάμβανε πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα. Όμως, το ποσό των περίπου 30 εκ. ευρώ, που υπολογιζόταν για την Περιφέρεια Κρήτης, εξαντλήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Ανακοίνωση ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης

Σύμφωνα με κείμενο που έφτασε στην εφημερίδα μας, το παρακάτω έγγραφο στάλθηκε έγκαιρα προς το Κεντρικό ΤΕΕ με την παράκληση να προωθηθεί στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη για την αναμόρφωση του προγράμματος “Εξοικονομώ” στην Περιφέρεια Κρήτης”. Δυστυχώς, όπως τονιζεται “σήμερα, ημέρα έναρξης για την Περιφέρεια Κρήτης, επαληθεύτηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις μας καθώς το σύστημα υποβολής αιτήσεων έμεινε ανοικτό για δώδεκα (12) λεπτά!!!!!!!!!!”

Στο έγγραφο αναφερόνται τα εξής:

Ενόψει της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Κρήτης τις προσεχείς μέρες και παρακολουθώντας την υλοποίηση του στις Περιφέρειες Ιονίου, Ηπείρου και Αττικής έχουμε να σημειώσουμε ορισμένες πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις .

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης δείχνουν ότι απαιτείται άμεση αναμόρφωση του Προγράμματος καθώς οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ καθοριστικός παράγοντας για την υπαγωγή δεν αποτέλεσε η τεχνική επάρκεια της Πρότασης αλλά η ταχύτητα υπαγωγής. Ακόμη, οι μισές περίπου αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα στην διασύνδεση των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων. Όσον αφορά το κόστος των παρεμβάσεων, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν ευνόησαν τον ορθά μελετημένο προγραμματισμό παρεμβάσεων με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να υποβάλλονται κατά κανόνα με το μέγιστο δυνατό προϋπολογισμό, υπονομεύοντας τελικά την απορρόφηση των πόρων.

Είναι πια σαφές ότι η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπονομεύει το ίδιο το Πρόγραμμα. Στερείται πλέον νοήματος από τη στιγμή που οι πόροι για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον επαρκείς και όχι περιορισμένοι. Οι προτάσεις είναι γνωστές και έχουν ακουστεί από συναδέλφους επανειλημμένα:

  • Την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα, να μην ισχύσει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε» αλλά να παραμείνει η πλατφόρμα για μερικές ημέρες ανοιχτή, ώστε να καταχωρηθούν για κάθε Περιφέρεια χωριστά, όλες οι αιτήσεις
  • Εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης και βαθμολόγησης και αφού γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων να προκριθούν αυτές με την καλύτερη βαθμολογία

Επειδή τον τελευταίο καιρό ήταν ξεκάθαρη η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών και των μηχανικών για το θέμα και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με την έντονη οικονομική κρίση και την οικοδομική δραστηριότητα να έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα, είναι πραγματικά κρίμα να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα ενώ η λύση τους ανάγεται σε θέματα εύρεσης πόρων, οργάνωσης και προγραμματισμού.

Παρακαλούμε λοιπόν να υποβάλλετε τις παραπάνω προτάσεις στο Υπουργείο ώστε να επανεξετάσει συνολικά το πρόγραμμα κια να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

"Sponsored links"

ΑΜΑΚ: Ο πιο γρήγορος κερδίζει κι ο υπουργός πανηγυρίζει…

Και η παράταξη του ΤΕΕ “Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης” κατηγορεί το Υπουργείο για ανικανότητα να αντιληφθούν τις προβληματικές διαδικασίες του προγράμματος:

“Ολοκληρώθηκε για την Περιφέρεια Κρήτης άλλος ένας κύκλος αιτήσεων για ένταξη στο γνωστό και πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με το χρονόμετρο αυτή τη φορά να σταματάει στα 13 λεπτά (χρονικό διάστημα στο οποίο δεσμεύτηκαν οι πόροι για την Περιφέρεια Κρήτης) , με τους μηχανικούς για ακόμα μια φορά να έχουν εμπλακεί σε μια απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία «διεκπεραιωτικού αγώνα ταχύτητας» και με τον υπουργό (και λοιπά κυβερνητικά στελέχη εντός & εκτός ΤΕΕ) να πανηγυρίζουν για την επιτυχία του προγράμματος…

Προφανέστατα κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είναι αντικειμενικό γεγονός ότι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ένταξη στο συγκεκριμμένο πρόγραμμα. Παρ’ όλη όμως την εμπειρία των προηγούμενων κύκλων δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε τις προβληματικές διαδικασίες του προγράμματος.

Όχι κ. Υπουργέ, δεν «Υπήρξαν μερικές καθυστερήσεις επειδή πήγαν όλοι την τελευταία στιγμή να βγάλουν το πιστοποιητικό…». Είναι λογικό να κολλάει το Buildingcert όταν «αντλούνται» ταυτόχρονα 17.000 ΠΕΑ αλλά αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που εσείς επιλέξατε..

Προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος έχουν γίνει αρκετές και θα πρέπει να ληφθούν υπ’οψιν τουλάχιστον για τον επόμενο κύκλο:

–    Η  διαδικασία ένταξης θα μπορούσε να βασίζεται στην αξιολόγηση μεταξύ των αιτηθέντων σχεδίων , βάσει καθορισμένων κριτηρίων (π.χ. μεγαλύτερη εξοικονόμηση ή χαμηλότερο εισόδημα ή μεγαλύτερος προϋπολογισμός ή ….). Ακόμα και η διαδικασία της κλήρωσης αποτελεί καλύτερη λύση από την υπάρχουσα κατάσταση.

Θα πρέπει η πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή για γνωστό & σταθερό αριθμό ημερών και από την ίδια «δεξαμενή» αιτήσεων να εντάσσονται σε επόμενο χρόνο οι επιλαχόντες , με εύρεση νέων κονδυλίων.

Αύξηση της χρηματοδότησης ανά περιφέρεια (ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης ο φετινός προϋπολογισμός ήταν σαφώς δυσανάλογος του ενδιαφέροντος και συγκριτικά με άλλες περιφέρειες) .

Επί του κύκλου που μόλις ολοκληρώθηκε θεωρούμε επιβεβλημένο να ενταχθούν με αναχρηματοδότηση και οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρόγραμμα και να μην μεταφερθούν εξ αρχής για τον επόμενο κύκλο.

Είναι κοινός τόπος όλων των συναδέλφων μηχανικών ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια υποβάθμιση του επιστημονικού μας έργου, μέσα από συνεχείς διαδικασίες χρονικής εντατικοποίησης, με διαδικασίες φωτο-φινις & προθεσμίες που λήγουν, καθιστώντας – εκτός των άλλων –  την εργασία μας ανυπόφορη.

Και  οι προτάσεις , οι θέσεις και οι ανάγκες μας δυστυχώς δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα” .

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις