19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τέλος από την ΕΛΣΤΑΤ ο Ανδρέας Γεωργίου

Ημερομηνία:

Αποχωρεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίες,Ανδρέας Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010, όταν ορίστηκε από την τότε κυβέρνηση.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Γεωργίου δήλωσε:

Έχω ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών για την απόφασή μου να μην δεχτώ την παράταση της θητείας μου, που λήγει σήμερα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο κ. Γεωργίου θα μπορούσε να μείνει στη θέση του, έως ότου οριστεί ο αντικαταστάτης του, ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του και η επιλογή του να φύγει είναι προσωπική.

Ο Ανδρέας Γεωργίου σημείωσε ακόμη πως ο ίδιος και η ομάδα του εργάστηκαν για να κάνουν την ΕΛΣΤΑΤ αμερόληπτη, αντικειμενική και διαφανή, «αρκετές φορές ενάντια σε ανυπόστατες και εντελώς αβάσιμες κατηγορίες».

Η προκήρυξη της θέσης του προέδρου της ΕΛ. ΣΤΑΤ. έγινε με ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της, με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2015, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιλέγεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από δημόσια προκήρυξη, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων των μελών της.

Ο απολογισμός της θητείας του

Παράλληλα, ο Ανδρέας Γεωργίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει απολογισμό της πενταετούς θητείας του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ολόκληρη η δήλωση του Ανδρέα Γεωργίου

Όπως επισημαίνει, «τα 5 αυτά χρόνια ήταν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, με καθημερινή κούραση και σκληρή δουλειά. Το κόστος ήταν τεράστιο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο» και προσθέτει:

Παρόλα αυτά, δεν παρέδωσα τα όπλα. Είμαι ικανοποιημένος ότι αυτή η μακρόχρονη προσπάθεια απέδωσε καρπούς. Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όλα αυτά τα 5 χρόνια, στάθηκαν δίπλα στους Έλληνες και την Ελλάδα, προσφέροντάς τους την ουσιαστική και φιλαλήθη υποστήριξη που πρέπει να παρέχει μια στατιστική υπηρεσία σε μια ανεπτυγμένη δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα και όχι παραπλανώντας και υποσκάπτοντάς τους. Επιτέλους, οι Έλληνες μάθαμε πού πραγματικά βρισκόμαστε, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου με τη μακρόχρονη συστηματική υπονόμευση και αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων είχαμε μια ψευδή και ανακριβή εικόνα για την πραγματική κατάσταση της χώρας μας. Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, επίσης, έπαψαν να υπονομεύουν το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταφέραμε ως ΕΛΣΤΑΤ να γίνουμε στην πράξη, και όχι μόνο τυπικά, μέλος της ευρωπαϊκής στατιστικής οικογένειας. Πολλοί, όλα αυτά τα 3 χρόνια, με ρωτούσαν πώς άντεχα και από πού αντλούσα τη δύναμη για να συνεχίσω.

«Πραγματικά, πίστευα ότι έκανα κάτι πολύ σημαντικό για την χώρα μου, την Ελλάδα, που άξιζε τον κόπο, για αυτό και οι τόσο αντίξοες και δύσκολες συνθήκες δεν ήταν αρκετές για να με κάνουν να εγκαταλείψω τον αγώνα. Παρά την προσωπική προσπάθεια και παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει, ο κίνδυνος για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, και κατά συνέπεια για την ίδια τη Χώρα μας, δεν έχει εξαφανιστεί. Για αυτό εύχομαι, όλη αυτή τη δουλειά που έγινε να τη συνεχίσουν, με τον ίδιο ζήλο και τηρώντας τις ιδίες στατιστικές αρχές, οι επόμενοι», αναφέρει.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...