15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τίμησαν τη Μάχη της Κρήτης με την «Ημέρα για τα Χανιά» στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας

Ημερομηνία:

Κι ενώ φέτος οι εκδηλώσεις στα Χανιά για τη Μάχη της Κρήτης μοιάζουν πιο λιτές παρά ποτέ, στο Ουέλιγκτον της Αυστραλίας θυμούνται και τιμούν τη Μάχη που δόθηκε με την «Ημέρα για τα Χανιά».

Όπως αναφέρει το scoop.co.nz η δήμαρχος της πόλης Celia Wade – Brown μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Craig Foss τίμησαν τους νεκρούς και τους ήρωες της Μάχης στο Εθνικό Πολεμικό Μνημείο στην περιοχή Pukeahu. Εκεί και μέλη διπλωματικών αποστολών και αξιωματικοί του στρατού αλλά και ο πρόεδρος της κοινότητας Κρητών Νέας Ζηλανδίας Γιώργος Νεονάκης.

Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 20 Μαϊου, ημέρα έναρξης της Μάχης της Κρήτης.

«Σήμερα θυμόμαστε τους νεκρούς και την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τιμούμε και τους στενούς δεσμούς που μέσα από αυτή την καταστροφή δημιουργήσαμε με τον λαό της Κρήτης», είπε η δήμαρχος κ. Wade – Brown.

crete-027

«Το Ουέλιγκτον ανγνωρίζει τους στενούς δεσμούς με την Κρήτη. Ο δεσμός μας αυτός έχει αποτυπωθεί με την αδελφοποίηση μας με τα Χανιά αλλά και την ύπαρξη ισχυρής ελληνικής παρουσίας στην πρωτεύουσα».

«Οι πολλοί Έλληνες που μετανάστευσαν στο Ουέλιγκτον μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν συνεισφέρει πολλά στον εμπλουτισμό της ζωής στην πρωτεύουσα, στην ισχυρή αίσθηση κοινότητας που υπάρχει εδώ, και στους διεθνείς δεσμούς μας».

«Θυμόμαστε τώρα, τις ακραίες αντιξοότητες του πολέμου μέσω από το συναρπαστικό πορτραίτο της Μάχης της Κρήτης και των ανθρώπινων δεσμών που δημιούργησε μέσω του θεατρικού έργο του Jim Moriarty, “The Battalion”, το οποίο έχει παρουσιαστεί πολλές φορές σε αίθουσες της πρωτεύουσας.» είπε η Δήμαρχος.

481012_155598344612507_1339944341_n

Άλλη μία αποτύπωση των γεγονότων της Μάχης της Κρήτης γίνεται δια του βιβλίου «Ned and Katina – A True Love Story».

Η αδελφοποίηση μεταξύ των πόλεων των Χανίων και του Ουέλιγκτον έγινε το 1984 για να τιμηθεί η συνεισφορά των κοινοτήτων των Ελλήνων και των Κρητικών στην περιοχή και των ισχυρών δεσμών που δημιουργήθηκαν δια των γεγονότων της Μάχης της Κρήτης.

Το Ουέλιγκτον γιορτάζει αυτό που έχει ονομαστεί «Hania Day» (Η Ημέρα των Χανίων» κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου. Επίσης η οδός Lloyd Street στο προάστιο της περιοχής Mt Victoria έχει μετονομαστεί σε οδός Χανίων (Hania Street).

crete-040

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ