Τίμησαν τον Νίκο Καζαντζάκη σε Τουρκία και Ελβετία

Κανένα σχόλιο

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) συνεχίζει, σε συνεργασία με πολλούς φορείς, την προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού σε όλο τον κόσμο.

Ήδη έχει διοργανώσει, από τον Ιανουάριο 2017, εκδηλώσεις σε 30 πόλεις της Ελλάδας και σε 28 χώρες στις πέντε ηπείρους. Οι τελευταίες έλαβαν χώρα στην Τουρκία και στην Ελβετία.

Κωνσταντινούπολη, 29 Μαΐου 2017

"Sponsored links"

Πρώτη εκδήλωση στην Τουρκία με την ευκαιρία των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Κατάμεστη η αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Απηύθυνε χαιρετισμό ο δραστήριος Γενικός Πρόξενος Ευάγγελος Σέκερης.

Κατόπιν προβλήθηκε βιογραφικό ντοκυμαντέρ «Νίκος Καζαντζάκης 1883 – 1957» του Μουσείου Καζαντζάκη. Ο Γιάννης Γιγουρτσής, εκπαιδευτικός – φιλόλογος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, υπεύθυνος του τουρκικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, μίλησε με θέμα «Ο Καζαντζάκης στον κόσμο. Η παγκόσμια απήχηση του έργου του και η ΔΕΦΝΚ».

Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε «Έναν άλλο Καζαντζάκη. Τον ποιητή και τον ταξιδευτή».

Τέλος η Νταμλά Ντεμίροζου, καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, έκανε
μια γενική επισκόπηση του έργου του Καζαντζάκη στην Τουρκία. Η εκδήλωση, που έγινε στα ελληνικά και τουρκικά, τελείωσε με πολλές ερωτήσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτες και ομογενειακοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, Διευθυντές και μαθητές των ομογενειακών σχολείων. Αξιοσημείωτη ήταν και η πολυπληθής συμμετοχή Τούρκων φοιτητών και διανοουμένων, αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την Ελληνική λογοτεχνία.

Λουγκάνο, 10 Ιουνίου 2017

Ο Νίκος Καζαντζάκης, μετά την αποτυχία εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά, ταξιδεύει το 1918 στην Ελβετία, ιδιαίτερα στην ιταλόφωνη περιοχή της. Διαμένει στην Gandria όπου το 2015 εντοιχίσαμε αναμνηστική πλάκα.

Εφέτος, η ΔΕΦΝΚ, η Ελληνική κοινότητα και ο Δήμος του Λουγκάνο οργάνωσαν μια επιτυχημένη εκδήλωση που ετέθει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βέρνη.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης, η Gilda Tentorio, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, μίλησε για τον «Καζαντζάκη και την Ελβετία».

"Sponsored links"

Ο Roberto Genazzini, συγγραφέας και ποιητής, παρουσίασε το βιβλίο του «Ο Έλληνας φίλος» στο οποίο αφιερώνει ένα ποίημα στον Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το βιβλίο του «Καζαντζάκης – Ζορμπάς: μια αληθινή φιλία» που δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το έργο του μεγάλου Κρητικού.

Η εκδήλωση έγινε στα ιταλικά και γαλλικά.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today