Τα γεγονότα της Νομαρχίας στις 23 Ιούλη του 1990, η δίκη των 28 και η απεργία πεινας του Βαρδή Τσουρή

Κανένα σχόλιο

Τα γεγονότα της Νομαρχίας στις 23 Ιούλη του 1990 αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας των Χανίων που συνδέεται με ένα από τα ισχυρότερα αντιβασικά κινήματα παγκοσμίως που ήταν δραστήριο εκείνη την εποχή στα Χανιά. Τα γεγονότα συνδέθηκαν και με τη δίωξη πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων των Χανίων και λαϊκών αγωνιστών. Η δίκη των 28 που ακολούθησε, ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας ενώ η στοχοποίηση του αναρχικού Βαρδή Τσουρή και η μετέπειτα απεργία πείνας στην οποία προχώρησε γέννησε ένα ευρύ λαϊκό κίνημα συμπαράστασης.

Ο Βαρδής Τσουρής  συνελήφθη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά των βάσεων στις 23 Ιούλη του 1990.  Μαζί του, και ένας εργάτης, ο Κώστας Τσινάρης. Οι πολίτες, μόλις αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί οργάνωσαν αυθόρμητη πορεία προς τις επανορθωτικές φυλακές του Αϊ Γιάννη για συμπαράσταση και απαίτηση να ελευθερωθούν άμεσα οι προφυλακισμένοι.

Τα συλλαλητήρια αυτά είχαν διάρκεια ενώ ο Βαρδής Τσουρής προχώρησε και σε απεργία πείνας ζητώντας την παύση της δίωξής του.

"Sponsored links"

Αντιεξουσιαστική_επιτροπή_αλληλεγγύης_1990

Ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης Βαρδή Τσουρή δίνει η ιστοσελίδα vrahokipos.net:

23 Ιούλη 1990: Διαδήλωση Χανιωτών κατά των αμερικάνικων βάσεων δέχεται επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα κ.λπ. Χιλιάδες Χανιώτες, αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι αντιστέκονται συγκρουόμενοι με την αστυνομία επί 18 ώρες. Υψώνονται οδοφράγματα και πυρπολείται το κτίριο της Νομαρχίας. Γίνονται συλλήψεις.

24 Ιούλη 1990: 15.000 Χανιώτες διαδηλώνουν ξανά κατά των βάσεων, των ΜΑΤ και του νομάρχη Νάτσικα. Απελευθερώνονται όλοι οι συλληφθέντες της προηγούμενης μέρας.

Νοέμβρης 1990: Καλούνται σε ανάκριση 106 Χανιώτες για τα γεγονότα του Ιούλη. Προφυλακίζεται ο Μανώλης Τσινιαράκης με κατασκευασμένες κατηγορίες. Έως το τέλος του χρόνου καλούνται και άλλοι για ανάκριση, αλλά αφήνονται ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης.

31 Γενάρη 1991: Καλούνται για ανάκριση 4 Χανιώτες από τους οποίους προφυλακίζεται μόνο ο αναρχικός Βαρδής Τσουρής. Αμέσως χιλιάδες Χανιώτες συγκροτούν αυθόρμητη διαδήλωση και αποκλείουν τις εισόδους των δικαστηρίων επί 12 ώρες μην επιτρέποντας να εκτελεστεί η απόφαση της προφυλάκισης και απαιτώντας την ανάκλησή της.

1 Φλεβάρη 1991: Κατατίθεται αίτηση αποφυλάκισης του Βαρδή Τσουρή.

Λίγες μέρες μετά αποφυλακίζεται ο Μανώλης Τσινιαράκης.

Οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Β. Τσουρή συνεχίζονται από αναρχικούς στην Αθήνα.

"Sponsored links"

20 Φλεβάρη 1991: Αποφυλακίζεται ο Βαρδής Τσουρής με καταβολή εγγύησης 200.000 δραχμών και με τον όρο να παρουσιάζεται κάθε πρώτη του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

29 Μάρτη 1991: Αίτηση του Βαρδή Τσουρή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να τροποποιηθούν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του απορρίπτεται.

25 Γενάρη 1992: Κατατίθεται δεύτερη αίτηση του Βαρδή Τσουρή.

10 Ιούνη 1992: Απορρίπτεται η δεύτερη αίτηση του Β. Τσουρή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αποφασίζεται η εκ νέου προφυλάκισή του.

9 Ιούλη 1992: Η απόφαση αυτή αποστέλλεται στην Ασφάλεια Χανίων για να εκτελεστεί.

11 Σεπτέμβρη 1992: Ο Βαρδής Τσουρής συλλαμβάνεται εκ νέου.

14 Σεπτέμβρη 1992: Κατατίθεται αίτησή αποφυλάκισής του.

18 Σεπτέμβρη 1992: Παρ’ ότι ο εισαγγελέας συμφωνεί να αποφυλακιστεί με όρους, όπως καταβολή εγγύησης 500.000 δραχμών και χωρίς να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα, η αίτηση απορρίπτεται.

19 Οκτώβρη 1992: Κατατίθεται νέα αίτηση αποφυλάκισης.

Διαβάστε:

– 23 Ιούλη 1990: Tα γεγονότα «ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΑΤ» της Νομαρχίας – Όταν ο Μητσοτάκης είπε στα σώματα ασφαλείας: “Εσείς είστε το κράτος” | Φωτός

– 25 χρόνια μετά από τα γεγονότα της Νομαρχίας – «Ο σπόρος που έχει σπαρεί, αργά ή γρήγορα καρπίζει»: Το πρωτοπόρο πείραμα της Επιτροπής Φορέων και τι έχει να μας διδάξει σήμερα – Η μαρτυρία του Κ. Ντουντουλάκη | Φωτός

 

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις