20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα νέα της Παλαιστίνης – Απρίλιος 2015

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος I.J.F.

01/04/2015: Το Κράτος της Παλαιστίνης έγινε μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICC).
Εδώ και επτά δεκαετίες, οι Παλαιστίνιοι υφίστανται τα εγκλήματα και την αδικία χωρίς προηγούμενο. Όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν μισό  αιώνα, το Ισραήλ, οι δυνάμεις κατοχής του, έχουν επιβάλει ένα αποικιακό στρατιωτικό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από την μαζική τιμωρία, την καταπίεση και τη στέρηση των ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων του λαού μας. Πιο πρόσφατα μια στρατιωτική επίθεση που διήρκησε 51 ημέρες οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί μια εκστρατεία από τρόμο, θάνατο, καταστροφές και ψυχικά τραύματα με στόχο την εξαθλίωση του αμάχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο Δρ. Ρίαντ Μάλκι, Υπουργός Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα την 1η  Απριλίου στην Χάγη, της Ολλανδίας για την ένταξη για να καλωσορίσει το Κράτους της Παλαιστίνης ένα νέο Κράτος-μέλος στο Σύμφωνο της Ρώμης.

05/04/2015: Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αλ-Γιαρμουκ θα πρέπει να παραμείνει ως απόδειξη για την αποτυχία της ανθρωπότητας στην προστασία του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου, δήλωσε ο Δρ. Σαέμπ Ερεκάτ, μέλος της Εκτελεστικής  του ΟΑΠ.
Ο κ. Ερεκάτ τόνισε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται είναι μια ενθύμιση προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών » .
Ο κ. Ερεκάτ επανέλαβε ότι η δίωξη και η σφαγή των Παλαιστινίων προσφύγων συνεχίζεται σε μια διαμάχη που δεν είναι δική τους.

07/04/2015: Ήρθε η στιγμή να παρθεί η απόφαση αναγνώρισης του Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους από το Συμβούλιο ΟΗΕ.
«Η υιοθέτηση της απόφασης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στην περιοχή μας, καθώς οι εξτρεμιστές ανατροφοδοτούνται από τις αδικίες που γίνονται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.»
«Αν υπάρξει μια δίκαιη λύση σε αυτή τη διαμάχη … τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα στεγνώσει η κύρια πηγή στρατολόγησης και κινητοποίησης», δήλωσε στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών ο Δρ. Ριάντ Μανσούρ Πρέσβης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ αναφορικά με το ψήφισμα για την Παλαιστίνη.

06/04/2015:  Άμεση απελευθέρωση της βουλευτή Khalida Jarrar.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Στρατού του Ισραήλ, Στρατηγός Ρόνι Νούμα διέταξε εξάμηνη διοικητική κράτηση της Καλιντά Ζερράρ, μέλος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, η οποία συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι της στην πόλη Ελ στη Ραμάλα. Ο Νουμά υπέγραψε τη διαταγή για να απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες εναντίον της Ζερράρ χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ακροαματική διαδικασία.
Ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της οργάνωσης για την καλή διαβίωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, εξήγησε ότι η κα Ζερράρ είναι μέλος της Παλαιστινιακής εθνικής επιτροπής που ελέγχει τις διαδικασίες που συνδέονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η χρονική στιγμή της σύλληψής της, αμέσως μετά την ένταξη του Παλαιστινιακού κράτους στο ΔΠΔ (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) της Χάγη) αποδεικνύει ξεκάθαρα τις διώξεις και εκδικητικές προθέσεις από την  πλευρά του  Ισραήλ όπως αναφέρει ο κ. Φαρές.
Οι ισραηλινές πρακτικές παραβιάζουν τις Συμβάσεις της Γενεύης και το  άρθρο (7) του Σύμφωνου της Ρώμης που αφορά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τα οποία απαγορεύουνε την αυθαίρετη απέλαση, τη σύλληψη και τη δίωξη των πολιτών, και τα θεωρούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», και είναι αξιόποινες πράξεις.

08/04/2015: Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα: Οι περιορισμοί από την Ισραηλινή πλευρά εμποδίζουν την ανάπτυξη του Ενεργειακού Τομέα στη Παλαιστίνη.
Οι Ισραηλινοί περιορισμοί εμπόδισαν την κατασκευή δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης (Περιοχή Γ, το 60% της Δυτικής Όχθης), καθώς η απουσία ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή λειτουργούν ανασταλτικά για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο.

31/03/2015:  Το κράτος του Ισραήλ δαπανά κατά μέσο όρο 200 εκατομμύρια € ετησίως σε δαπάνες για εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ισραηλινού Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής.

06/04/2015: Ο Zakariya Julani,, ένα δεκατριάχρονο αγόρι από το καταυλισμό προσφύγων Σουφάτ στην Ιερουσαλήμ, έχασε το μάτι του από πυρά που δέχτηκε από την ισραηλινή αστυνομία την περασμένη Τρίτη.
Η έκθεση δείχνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εξακολουθούν να χρησιμοποιούν βία ενάντια στα παιδιά της Παλαιστίνης στα Κατεχόμενα Εδάφη .0 Διεθνής Οργανισμός για την προστασία των παιδιών της Παλαιστίνης (DCIP) κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αποκηρύξουν τη συστηματική ατιμωρησία για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών της Παλαιστίνης από μέρος των Ισραηλινών δυνάμεων.

07/04/2015: Μέλος του κοινοβουλίου της ΕΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η Κα Σοφία Σακοράφα επιβεβαίωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.
Σε μια συνέντευξη της με την Euroactive, το μέλος του κοινοβουλίου της ΕΕ κα Σοφία Σακοράφα επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις 138 χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως κράτος, και υπογράμμισε ότι δεκάδες μέλη του εθνικού Κοινοβουλίου έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία.

30/03/2015:  Ο Πρέσβης Μαρουάν Τσυμπάση συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Η.Ε Πάνο Σκουρλέτη και συζήτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

23/03/2015: Η ομάδα του Παλαιστινιακού Συμβουλίου φορτωτών που εκπροσωπούν 370 εξαγωγές και εισαγωγείς στην Παλαιστίνη επισκέφθηκε την Ελλάδα για να μάθει από τις εμπειρίες της Ελλάδας ως χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα και τις συμφωνίες της με χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.
Αυτή η ημέρα στην Ιστορία – 9 Απριλίου του 1948, Η 67η Επέτειος της Σφαγής του Pier Γιασίν
Η Χαγκανά (εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση που είναι τώρα ο πυρήνας του ισραηλινού στρατού) έδωσε περίπου σε 750 Παλαιστίνιους κατοίκους του Deir Yassin, της Παλαιστίνης, μια υπόσχεση ότι δεν θα τους επιτεθεί. Για το λόγο αυτό έδωσε εντολή για επίθεση στο χωριό στην οργάνωση Irgun (με επικεφαλής τον Menachem Begin) και στις συμμορίες Stern, Στις 9η Απριλίου του 1948 αυτές οι συμμορίες εισέβαλαν μέσα στο χωριό, γαζώνοντας τα σπίτια με αυτόματα όπλα, σκοτώνοντας πολλούς από τους κατοίκους. Στη συνέχεια μάζεψαν τους επιζώντες σε ένα σημείο και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Ανάμεσα στα θύματα, υπήρξαν τριάντα βρέφη. Τα σώματα των νεκρών, κακοποιήθηκαν και μια σειρά από γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Ως αποτέλεσμα αυτού, πάνω από 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...