15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν ότι χωρίς την Τράπεζα της Ελλάδας θα άνοιγε «τρύπα» 250 εκατ. Ευρώ

Ημερομηνία:

Ανησυχητικά είναι τα μαντάτα από το μέτωπο του Προϋπολογισμού, καθώς μετά από το καμπανάκι κινδύνου της υστέρησης των εσόδων του ΦΠΑ τον Ιανουάριο, ήρθαν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου που δείχνουν ότι χωρίς την Τράπεζα της Ελλάδας θα άνοιγε «τρύπα» 250 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ, τον περασμένο μήνα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,934 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπέρβαση έναντι του μηναίου στόχου κατά 78 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στην υπεραπόδοση κάποιου κωδικού, αλλά στο ότι το Φεβρουάριο εισπράχτηκε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 734 εκατ. Ευρώ, που ήταν, μάλιστα, αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή, όπου είναι η ελληνική πλευρά πασχίζει να πείσει τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ ότι η περσινή υπεραπόδοση είναι… μακράς διαρκείας, κάτι που επί του παρόντος δεν βρίσκει το κατάλληλο έρεισμα στα στοιχεία εκτέλεσης του νέου Προϋπολογισμού, ενώ και οι γνωστές αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο του ΑΕΠ, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν, όμως και κάτι ακόμα. Έχοντας χάσει και το ραντεβού της 20ης Μαρτίου και με δεδομένες τις χαώδεις διαφορές για τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να προετοιμάζεται για διαβουλεύσεις διαρκείας, καταφεύγοντας στη γνωστή μέθοδο της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Ιανουάριο οι πληρωμές κινήθηκαν εντός του στόχου, το Φεβρουάριο καταγράφηκε συγκράτηση 817 εκατ. Ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και με τις «φιλικές» προβλέψεις της Κομισιόν, για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%- άρα και οι συνακόλουθες δημοσιονομικές προβλέψεις- πέρα από την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα πρέπει να μειωθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ήτοι να πέσει χρήμα στην αγορά. Τα στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ