Τα τουριστικά νησιά της Μεσογείου και το πρόγραμμα για καθαρές παραλίες – Και η Κρήτη στο κοινό πρόγραμμα αντιμετώπισης των αποβλήτων

Κανένα σχόλιο

Για δύο συνεχόμενες μέρες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου Blueislands του προγράμματος Interreg Med, στη Ριέκα της Κροατίας, με σκοπό τον απολογισμό των πεπραγμένων των εταίρων και τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων που θα λάβουν χώρα σε κάθε νησί που συμμετέχει στο έργο.

Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπιστεί συστηματικά η εποχιακή διακύμανση των αποβλήτων που παράγονται ως άμεσο αποτέλεσμα του τουρισμού στα νησιά Blueislands (Κρήτη, Μαγιόρκα, Σαρδηνία, Σικελία, Μάλτα, Μύκονος, Ρόδος, Κροατία, Κύπρος) τα οποία είναι δημοφιλείς μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί και όλα καλουνται ν’ αντιμετωπίσουν την απότομη αύξηση αποβλήτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μέχρι τώρα η Περιφέρεια Κρήτης ως εταίρος έχει πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα σε τρεις επιλεγμένες  περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, παραλία Αρίνα και Τσούτσουρας) συλλέγοντας, κατηγοριοποιώντας και διερευνώντας την προέλευση των αστικών απορριμμάτων  που παράγονται στις επιχειρήσεις και απορρίπτονται στις ακτές. Επίσης έχει διεξάγει μελέτη χαρακτηρισμού των αποβλήτων σε 160 ξενοδοχεία του νησιού που επιλέχθηκαν ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του 10% όλων των κατηγοριών των ξενοδοχείων, με σχετικά συμπεράσματα για την εποχική αύξηση της παραγωγής αποβλήτων και με προτάσεις μετριασμού του φαινομένου.

"Sponsored links"

Τα επόμενα βήματα 

Στη συνάντηση στην Κροατία υπήρξε ενημέρωση από όλους τους εταίρους για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις αντίστοιχες μελέτες για τη διερεύνηση του φαινομένου στα συμμετέχοντα νησιά, ενώ προγραμματίστηκαν οι δράσεις για το επόμενο διάστημα. Αυτές θα στηριχθούν σε ενημερωτικές δράσεις αλλά και πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα για την πρόληψη και το μετριασμό του φαινομένου, παρακινώντας τον κόσμο να ενημερώνεται και συμμετέχει σε αυτές. Όλα τα δεδομένα θα καταγραφούν, θα αναλυθούν και θα αξιολογηθούν για να δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο με τεχνικοοικονομικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι προβλεπόμενες ενημερωτικές δράσεις θα εστιάσουν κυρίως στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και τουριστών πάνω στο θέμα της πρόληψης και προστασίας των θαλασσών- παραλιών από τα απόβλητα και κυρίως από τα πλαστικά που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον και την διατροφική αλυσίδα.

Με στόχο νέα ευρωπαϊκή πολιτική 

Το έργο θα διαρκέσει έως τέλος του 2019 και αποσκοπεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων και ενσωμάτωση αυτών σε ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στη συνάντηση στην Κροατία συμμετείχαν δύο στελέχη από την Περιφέρεια Κρήτης, τα οποία ανήκουν στην Ομάδα του έργου: η Δήμητρα Δαφνομήλη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και η Στεφανάκη Μαρία Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις