Τα υποβρύχια της Τουρκίας σε άσκηση απο Κρήτη μέχρι Καστελόριζο – Το υποβρύχιο Παπανικολής στέλνει η Ελλάδα

Κανένα σχόλιο

Μία σειρά κινήσεων της Άγκυρας έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα έντονο προβληματισμό στις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας που επιδιώκουν να ερμηνεύσουν τις τουρκικές προθέσεις. Η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Νίκο Δένδια το πρωί της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών – με τον δεύτερο να συνοδεύεται από όλη τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου – είχε σκοπό να θέσει επί τάπητος αυτά τα θέματα, καθώς η τρέχουσα περίοδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή είναι «ύποπτη»…

Το «πακέτο» των τουρκικών κινήσεων είναι ποιοτικά αναβαθμισμένο και εστιάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο – χωρίς να σημαίνει ότι η Άγκυρα αγνοεί το Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που γεννούν αυξημένη ανησυχία στην Αθήνα που βλέπει να μην υπάρχει ανταπόκριση στις προσπάθειες που καταβάλει ώστε να μην ανεβεί η θερμοκρασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μία από τις κινήσεις αυτές, αλλά όχι και η μόνη όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, σχετίζεται με την έκδοση αγγελίας για κινήσεις υποβρυχίων (subnote) στην περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου, ως την ανατολική Κρήτη και δυτικά της Κύπρου για ένα μήνα (12 Ιανουαρίου – 12 Φεβρουαρίου). Ήδη άλλωστε, ένα τουρκικό υποβρύχιο κινούνταν τις τελευταίες εβδομάδες βόρεια της Κύπρου, όχι όμως κοντά στο Καστελόριζο.

"Sponsored links"

Αν προσθέσει κανείς σε αυτά την επιστροφή των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά εντός του FIR Αθηνών, τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Αιγαίο, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία αλληλουχία κινήσεων που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εμπλοκών, τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν και μετά επέστρεψαν για νέες εμπλοκές.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Άγκυρα θα κινηθεί και προς την έκδοση νέας αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) ενόψει της δεύτερης γεώτρησης που θα διεξάγει η ιταλική εταιρεία ENI – και πάλι εντός του «Οικοπέδου 9». Η γεώτρηση θα γίνει στο κοίτασμα «Αμαθούσα» και όλα δείχνουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει την παρουσία του εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που έχει κάνει η ελληνική πλευρά είναι να στείλει στην περιοχή με “νατοϊκό καπέλο” ότι πιο σύγχρονο διαθέτει στον Στόλο της. Το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ πλέει και θα πλέει για πολλές μέρες ακόμη στην νοτιοανατολική Μεσόγειο ,κοντά στις περιοχές που οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει για ασκήσεις δικών τους υποβρυχίων. Ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει μετά από την “ήπια αντιμετώπιση” των Τούρκων.

Η δέσμευση των περιοχών από τους Τούρκους ήταν απο τα κεντρικά ζητήματα που εξετάστηκαν στην σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΞ με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αλλά και με την συμμετοχή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Η περιοχή πέριξ του Καστελόριζου είναι το σημείο κλειδί και η εντολή είναι να μην επιτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση πρόκλησης από την τουρκική πλευρά . Καθόλου εύκολη αποστολή αφού η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην Άγκυρα.

tovima.gronalert.gr

 

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις