15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα Χανιά τιμούν τα 45 χρόνια από το Πολυτεχνείο – Καλέσματα από δεκάδες φορείς για τις επετειακές συγκεντρώσεις

Ημερομηνία:

Πλήθος ανακοινώσεων και δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και αυτή τη χρονιά για την επέτειο του Πολυτεχνείου στα Χανιά.

Η πρώτη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς και καλούν η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η Πρωτοβουλια Αντίστασης, η ΚΕΕΡΦΑ και η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η δεύτερη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων και καλούν τα Σωματεία Οικοδόμων – Επισιτισμού – Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Τροφίμων και Ποτών – Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση – Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Χανιών, η ΚΝΕ Κρήτης, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων

Ακολουθούν ανακοινώσεις φορέων και οργανώσεων:

Συγκέντρωση πλατείας Δημοτικής Αγοράς

Λαϊκή Ενότητα

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» αποτελεί «φάρο» για τη συνέχιση του αντιμνημονιακού αγώνα.

Τα μνημόνια «τελείωσαν» τυπικά – ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και παλαιομνημονιακά κόμματα συνυπέγραψαν τη διαρκή φτωχοποίηση του ελληνικού λαού μέχρι το 2060.

Η επέτειος των 45 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά την τυπική «έξοδο» από τα μνημόνια, βρίσκει τον ελληνικό λαό να παραμένει σφιχτά «αλυσοδεμένος» μέχρι το 2060 σε μια άνευ προηγουμένου, εξοντωτική -για την πλειονότητα των πολιτών- λιτότητα και τη χώρα να είναι σε καθεστώς επικυριαρχίας από τους δανειστές.

Η ελληνική κοινωνία, παρά τα ψέματα και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των παλαιομνημονιακών κομμάτων, συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με:

τη διαρκή συρρίκνωση των κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών της δικαιωμάτων,

τη «φόρο – καταλήστευση» των ήδη δραματικά «κουρεμένων» εισοδημάτων,

τη μετατροπή της πλήρους και επαρκώς αμειβόμενης εργασίας σε δουλεία με εξευτελιστικούς μισθούς,

τη μετατροπή του δικαιώματος σε μια αξιοπρεπή σύνταξη μετά από την ολοκλήρωση του εργασιακού βίου, σε εφιάλτη για τους συνταξιούχους (παρά το γεγονός ότι οι μνημονιακοί νόμοι, έστω και καθυστερημένα, «ξηλώνονται» από τα Ανώτατα Δικαστήρια)

την απώλεια ακόμη και των στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τόπο μας,

"google ad"

την υφαρπαγή των πρώτων κατοικιών και ό,τι έχει απομείνει από τις λαϊκές περιουσίες μετά από 9 χρόνια «φοροληστρικών» πολιτικών, μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που εντείνονται,

το συνεχιζόμενο brain drain (το «κύμα» μετανάστευσης) των νέων προς το εξωτερικό.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει όχι μόνο την εξαθλίωση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την απεμπόληση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας, αφού έχει προσδεθεί πλήρως στον αμερικανονατοϊκό άξονα και προωθεί την μετατροπή της χώρας μας, σε μία μεγάλη αμερικάνικη βάση.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα συνθήματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», τα οποία συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία το 1973, παραμένουν απόλυτα επίκαιρα.

Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας την εποχή εκείνη ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας.

H ακραία γερμανοκρατούμενη νεοφιλελεύθερη ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα μνημονιακά κόμματα, καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνουν την δημοκρατία, υπονομεύουν κάθε έννοια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, αυξάνουν τις ανισότητες, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζιτών και των funds διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή για τους λαούς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, λοιπόν,  τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα μπορούν και αποτελούν το νήμα της συνέχισης της πάλης. Μας εμπνέουν για διεκδίκηση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, καλύτερης δημόσιας Παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και ισχυρών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων.

Σήμερα τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου με νέους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ανατροπή, για μία εναλλακτική στις μνημονιακές προοπτικές πορεία της χώρας και για ένα πολιτικό μέτωπο των Αριστερών, αντιμνημονιακών  και πατριωτικών δυνάμεων, που θα προωθήσει αυτούς τους στόχους.

Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε νέους αγώνες για μία Ελλάδα χωρίς καταστροφική λιτότητα και ταπεινωτική εποπτεία, με Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Όλες και όλοι στην συγκέντρωση και πορεία, το Σάββατο 17 Νοέμβρη στις 5.30 μμ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός!

Κάτω η πολιτική και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ειρήνη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους αιματηρούς ανταγωνισμούς του κεφαλαίου

Δημοκρατία για τους λαούς

Εμπρός για μια Αριστερά αντικαπιταλιστική και επαναστατική – Ενάντια στη χούντα των αγορών

Όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου – Σάββατο 17 Νοεμβρίου

Ηράκλειο , Πλατεία Ελευθερίας (περιφέρεια) στις 6 μ.μ.

Στη φετινή 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου βαδίζουμε στο δρόμο της εξέγερσης της νεολαίας και των εργατών. Οργανώνουμε τους αγώνες μας, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και την πολιτική ΕΕ-κεφαλαίου! Για να προασπίσουμε την ειρήνη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις σε Βαλκάνια, το Αιγαίο και Μέση Ανατολή, τους εθνικισμούς και τις πολεμικές απειλές! Ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή που σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη.

45 χρόνια μετά ο δρόμος του Νοέμβρη, ο επαναστατικός δρόμος της ανατροπής του καπιταλισμού είναι πιο επίκαιρος και ο μόνος ρεαλιστικός απέναντι σε αυτό το βάρβαρο σύστημα!

Νa τα πάρουμε όλα πίσω! Όχι στην εκλογική αναμονή

Το πραγματικό δίλλημα που έχει μπροστά της η ελληνική κοινωνία δεν είναι «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ», δεν είναι «μνημονιακή βαρβαρότητα με ευαισθησία ή με φιλελευθερισμό». Είτε οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, παλιές και νέες, θα επιβάλουν τη δική τους «έξοδο» από την καπιταλιστική κρίση πάνω στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού, μονιμοποιώντας και κλιμακώνοντας την επίθεση και την πολεμική απειλή, είτε το εργατικό κίνημα και ο λαός θα επιβάλουν τη δική τους διέξοδο ενάντια στους καπιταλιστές και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ενώ παριστάνει ότι πανηγυρίζει γιατί «μας έβγαλε από τα Μνημόνια», συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Οι μισθοί είναι κάτω των 500 ευρώ, η ανεργία καλπάζει, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κλιμακώνεται, η επίθεση στη λαϊκή κατοικία συνεχίζεται αμείωτη. Η πιθανότητα να μην περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις εξαρτάται από το να μην εφαρμοστούν άλλα ανακοινωμένα «αντίμετρα» Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός θα γυρίσει στον λαό.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη συναγωνίζεται επάξια την κυβέρνηση σε αντιλαϊκές εξαγγελίες. Πιέζει για περισσότερη λιτότητα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, περισσότερη διάλυση του δημόσιου τομέα, λιγότερους φόρους για το κεφάλαιο. Είναι ίδιοι και χειρότεροι. Τους γυρνάμε την πλάτη. Αντιπαλεύουμε την πολιτική τους και τώρα και πάντα!

Μόνο με την πάλη μας μπορούμε να τα πάρουμε όλα πίσω! Με κλιμάκωση, συντονισμό των απεργιακών μαχών να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε: λεφτά για τις εργατικές ανάγκες και όχι για τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους. Για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και ξήλωμα όλων των μνημονιακών φραγμών. Η Πανεργατική Απεργία στις 14 Νοέμβρη μπορεί να γίνει αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Να οργανώσουμε την επιτυχία της σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με συνελεύσεις απεργιακές επιτροπές και περιφρουρήσεις, ξεπερνώντας τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οργανώνουμε τους αγώνες μας «από τα κάτω». Παλεύουμε για αγώνες στα χέρια των αγωνιζόμενων.

Εμπρός για ένα εργατικό κίνημα αντάξιο των αναγκών των εργαζόμενων, με συνελεύσεις, με οργάνωση των αγώνων, με πραγματικά μαζικές και περιφρουρημένες απεργίες, που θα μπορέσει να επιβάλλει πραγματικές νίκες.

Ειρήνη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους αιματηρούς ανταγωνισμούς του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με προκλητικό τρόπο με τις χειρότερες απαιτήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.Γεμίζει την χώρα μας με βάσεις, ενισχύει όλο και πιο πολύ την στρατιωτική τους παρουσία. Είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες! Είναι οι μόνες δαπάνες που δεν συζητάνε να κόψουν την ώρα που Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου πάνε στον Κορυδαλλό για μίζες!!  Οικοδομεί τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- Αιγύπτου, μετατρέπει την χώρα μας στον πιο πιστό σύμμαχο του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ και της χούντας της Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση ανεβαίνει στο επιθετικό άρμα του ευρωνατοϊκού ιμπεριαλισμού για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου που βλέπει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο νέες ευκαιρίες για υπερκέρδη στην ενέργεια, το εμπόριο, τις κατασκευές, ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όλων των λαών της περιοχής.

Η «Συμφωνία των Πρεσπών», γίνεται για να ανοίξει ο δρόμος για να μπουν όλα τα δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και για να επιβληθεί ο ελληνικός εθνικισμός και το ελληνικό κεφάλαιο στη γειτονική χώρα.

Τα πρόσφατα γεγονότα στους Βουλιαράτες της Αλβανίας και η ομόφωνη (!) απόφαση της Βουλής να κρατήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμή του εθνικιστή Κατσίφα δίνουν τροφή στην ακροδεξιά και εθνικιστική υστερία, την οποία προωθούν συστηματικά οι πιο σκοτεινοί κύκλοι στην χώρα μας με την υστερική συνδρομή και της πλειονότητας των ΜΜΕ υιοθετώντας την στάση ενός ένοπλου ακροδεξιού εθνικιστή που προπαγάνδιζε την “ανεξαρτησία της Β. Ηπείρου”.

Η καλλιέργεια των εθνικισμών στα Βαλκάνια είναι εκτός των άλλων και σχέδιο του ΝΑΤΟ. Δεν θα τους περάσει. Οι μνήμες από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, από τους βομβαρδισμούς και τη μετανάστευση είναι νωπές. Η εργατική τάξη της χώρας μας, που μαζί με τους αλβανούς εργάτες δούλεψαν δίπλα δίπλα στα κάτεργα της Ολυμπιάδας και των μεγάλων έργων, που αντιστάθηκε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, θα κόψει τα πόδια στους κάθε είδος φασίστες και εθνικιστές που θέλουν να στρέψουν τον έναν λαό ενάντια στον άλλο!

Εργαζόμενοι /ες

Να κλιμακώσουμε τη πάλη μας με ένα μεγάλο διεθνιστικό κίνημα ενάντια σ’ αυτή τη πολιτική που στο όνομα των «εθνικών συμφερόντων» θυσιάζει τις ανάγκες μας για πολεμικούς εξοπλισμούς και ετοιμασίες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών συμμάχων και ελληνικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο σε όλον τον εσμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων, των ακροδεξιών και φασιστικών συμμοριών, στην υπόδικη ηγεσία της Χρυσής Αυγής να βγαίνουν στους δρόμους ντυμένοι «μακεδονομάχοι» και «σκοπιανοφάγοι».

Σύνορα ανοιχτά για πρόσφυγες και μετανάστες

Ποτέ ξανά χούντα, ποτέ ξανά φασισμός!

Οι κυβερνήσεις «δημοκρατικής» ΕΕ υποκύπτουν και τελικά υιοθετούν την ακροδεξιά ρατσιστική ατζέντα για μία ΕΕ-Φρούριο ανοίγοντας το δρόμο στους ακροδεξιούς και τους φασίστες. Στη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η ίδια η κυβέρνηση έδωσε θέση στους επίσημους στον υπόδικο χρυσαυγίτη Κασιδιάρη και η ΕΡΤ πρόβαλε τις εμετικές πολεμοκάπηλες δηλώσεις του.

Παλεύουμε για να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας – Τουρκίας, να φύγει η Frontex από το Αιγαίο, να ανοίξουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άσυλο, στέγη, υγεία, παιδεία, δουλειές για πρόσφυγες και μετανάστες. Να τσακίσουμε τους ναζί της Χρυσής Αυγής, να προχωρήσει η δίκη και να γίνει καταδίκη και φυλάκιση των φασιστών. Συμμετέχουμε μαζικά στην συγκέντρωση στο Εφετείο στις 13 Νοέμβρη που καλούν οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στην δίκη της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Τα λαϊκά συμφέροντα μπροστά: ρήξη / έξοδος από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Η «σταθερότητα» που δήθεν χαρακτήριζε το εσωτερικό της ΕΕ έχει ήδη καταρρεύσει με το Brexit και την πρόσφατη κρίση με την Ιταλία. Τα «κοινωνικά δικαιώματα» έχουν εξαφανιστεί μέσα στην κρίση και την λιτότητα:

Η ΕΕ είναι ένας μηχανισμός των πολυεθνικών και των τραπεζιτών. Δεν ήταν ποτέ το «σπίτι των λαών». Δεν μπορεί ούτε να αλλάξει, ούτε να μεταρρυθμιστεί «από μέσα». Συμφέρον του εργαζόμενου λαού σε κάθε χώρα της ΕΕ είναι να διαλυθεί αυτό το οικοδόμημα που φτιάχτηκε μόνο για να ισχυροποιεί το κεφάλαιο απέναντι στους εργαζόμενους.

Είμαστε υπέρ των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και για αυτό είμαστε κατά της ΕΕ.

Παλεύουμε για την ρήξη και την αποδέσμευση από την ΕΕ για λαϊκές κατακτήσεις, για μια ενότητα των λαών και των κινημάτων, για τον σύγχρονο διεθνισμό.

Εργαζόμενοι/ες, νέοι και νέες.

45 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη τα διδάγματά του παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ! Το ψωμί, η παιδεία και η ελευθερία δεν χαρίζονται, κατακτιούνται! Με την πάλη του λαού. Με τους αγώνες και τις εξεγέρσεις!

Και τότε υπήρχαν οι φωνές του «ρεαλισμού» από τις ηγεσίες της ρεφορμιστικής Αριστεράς που έβλεπαν την ανατροπή της χούντας να γίνεται με έναν «ομαλό, ρεαλιστικό τρόπο», με συμβιβασμό με το καθεστώς! Κι όμως, ο Νοέμβρης του ’73 έφερε την απομόνωση και την τελική κατάρρευση της χούντας, και άνοιξε το δρόμο για το θυελλώδες εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα της Μεταπολίτευσης, την αναγέννηση της Αριστεράς και της ελπίδας για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Χρειαζόμαστε μία άλλη αριστερά, μαχητική, αντικαπιταλιστική και επαναστατική που απέναντι στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος να προβάλει τη διαγραφή του χρέους, τη διεθνιστική ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, για τον σύγχρονο διεθνισμό, την κρατικοποίηση των τραπεζών και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων που να μπορεί να ανοίξει δρόμους για μια ζωή αντάξια των ανθρώπων, για μια άλλη κοινωνία πραγματικής ελευθερίας, δημοκρατίας και κοινωνικής ευημερίας, για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό της εποχής μας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει για μια πλατιά συσπείρωση δυνάμεων και αγωνιστών που θα αποτελέσει τη πραγματική αντιπολίτευση στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη ΝΔ. Που θα παλεύει για την εργατική – λαϊκή αντεπίθεση με ενωτικούς νικηφόρους αγώνες. Για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου.

Για να έχουμε δουλειά και ζωή με δικαιώματα πρέπει να χάσει τον πλούτο και την εξουσία της η τάξη των καπιταλιστών. Για να έχουμε ειρήνη και φιλία των λαών πρέπει να χάσουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, ο ιμπεριαλισμός!

Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει!

Αυτός είναι ο δρόμος για να αλλάξει ο συσχετισμός σε όφελος του κόσμου της δουλειάς, να έχουμε κατακτήσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανατροπή!

Δεν περιμένουμε τις εκλογές για να αλλάξουμε την ζωή μας. Η ζωή αλλάζει με την πάλη! Παίρνουμε και πάλι την κατάσταση στα χέρια μας!

Καμιά αυταπάτη για την πορεία της κυβέρνησης ή τις «προθέσεις» της αντιπολίτευσης. Καμιά αναμονή!

ΕΛΜΕ Χανίων

Όλοι /όλες στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου!

Σάββατο 17 Νοέμβρη στις 18:00 μμ , Πλατεία Αγοράς

Για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού

Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Για την πάλη ενάντια σε ιμπεριαλισμό, φασισμό, ρατσισμό, πόλεμο

Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από την ηρωική και «αγέραστη» εξέγερση της νεολαίας και του λαού ενάντια στην λαομίσητη, αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών και τα αιτήματά της παραμένουν  ζωντανά και επίκαιρα όσο  ποτέ !

Βιώνουμε την εποχή της πιο βαθιάς κρίσης. Ανεργία, λεηλασία του δημόσιου πλούτου, διάλυση του κοινωνικού κράτους , εφιαλτικό αδιέξοδο της νέας γενιάς … που μεγαλώνει μέσα και «έξω» από τα μνημόνια, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με το Νέο Σχολείο των λίγων, την εκμετάλλευση της μαθητείας, τις ουρές του ΟΑΕΔ, τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, την μετανάστευση. Εποχή νέων φονικών πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων,  τεράστιων προσφυγικών ροών, αναβίωσης του φασιστικού «τέρατος».

Οι εξελίξεις στη χώρα μας  θέτουν επί τάπητος το δίλημμα: Υποταγή στο δρόμο της λαϊκής εξαθλίωσης του διαρκούς μνημονίου; ή ανασυγκρότηση του μαζικού λαϊκού κινήματος για την αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και την ανατροπή της;

Σε αυτές τις ημέρες, της κοινωνικής καταστροφής και της αναζήτησης ελπίδας, ο εξεγερτικός Νοέμβρης του 73 έχει να μας διδάξει πολλά.

45 χρόνια τώρα πολλοί προσπαθούν να σβήσουν το Πολυτεχνείο από τη συλλογική συνείδηση, το μοναδικό  όμως που αποδεικνύουν, είναι ο  φόβος των κυριάρχων για το μήνυμα της εξέγερσης.

Γιατί ο Νοέμβρης του 73 πλανιέται ακόμα πάνω από τους δρόμους του αγώνα. Ανάβει τη φλόγα της ανατροπής μέσα στις καρδιές χιλιάδων νέων ανθρώπων. Για ακόμα μία φορά έρχεται να θυμίσει πως ο τρόπος επιβολής κατακτήσεων είναι αυτός του εξεγερμένου λαού που οργανώνεται για να νικήσει.

Με τα Πολυτεχνεία της εποχής μας κόντρα στη χούντα των αγορών, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο

Στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις ανήμερα να φωνάξουμε πάλι.

 

  • Ψωμί-παιδεία-ελευθερία.

Οι εξεγέρσεις δε μπαίνουν σε μουσείο, μ αγώνες τιμάμε το Πολυτεχνείο

ΣΕΠΕ Χανίων

45χρόνια κλείνουν φέτος από το Νοέμβρη του ’73, όταν η νεολαία και οι εργαζόμενοι της χώρας ξεσηκώθηκαν ενάντια στο επαχθές καθεστώς της χούντας. Η αντίσταση του λαού, που δε σταμάτησε σε όλη τη διάρκεια της επταετίας να εκφράζει την αντίθεσή του στο καθεστώς, κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση έδειξε τη δύναμη του φοιτητικού, μαθητικού και εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, αφού κατάφερε να ρίξει τη χούντα.

Οι  φωνές των φοιτητών και των εργατών για καλύτερη παιδεία, ελευθερία και Δημοκρατία, αποτέλεσαν τμήμα της εξέγερσης της νεολαίας και των εργαζομένων σε όλο τον πλανήτη. Από τα γαλλικά και αμερικανικά πανεπιστήμια όπου η νεολαία εξεγείρονταν ενάντια στην καταπίεση και τον πόλεμο στο Βιετνάμ, από τους δρόμους της Μπανγκόκ έως την Πράγα, από τα εργοστάσια στο Τορίνο έως το Μεξικό, ο κόσμος όλος, ανάπνεε έναν νέο αέρα αντίστασης και ελπίδας που συντάρασσε και ενέπνεε την ελληνική νεολαία. Οι εμπειρίες των προηγούμενων αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, μέσα στη δεκαετία του 60, το κίνημα του 114, οι αγώνες για την παιδεία, οι αγώνες ενάντια στο μετεμφυλιακό παρακράτος απέκτησαν νέα δύναμη και ορμή στον αγώνα ενάντια στη φασιστική τυραννία της χούντας των συνταγματαρχών. Με τη σειρά τους έστειλαν μηνύματα αντίστασης σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα κύμα αλληλεγγύης. Την κατάρρευση της χούντας στην Ελλάδα ακολούθησε η πτώση των φασιστικών καθεστώτων σε Ισπανία και Πορτογαλία. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου και οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν έγιναν ορόσημα κάθε αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

Ο έκδηλος αντι-ιμπεριαλιστικός, αντιφασιστικός, διεθνιστικός, δημοκρατικός αγώνας των εξεγερμένων στην Ελλάδα εκφράστηκε και στα συνθήματά τους. Συνθήματα όπως “Απόψε πεθαίνει ο φασισμός”, “Εργάτες, αγρότες και φοιτητές”, “Έξω οι Αμερικάνοι”, “Έξω το ΝΑΤΟ”,   “Λαέ πεινάς, γιατί δεν πολεμάς” και “Κάτω η Εξουσία”, “Κάτω η Χούντα, κάτω ο Παπαδόπουλος”, “Λαέ λαέ, ή τώρα ή ποτέ”, “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία” βροντοφωνάχτηκαν, γράφτηκαν στους τοίχους κι έμειναν στην Ιστορία, ως τα μηνύματα που έριξαν τη Χούντα.

Τα εργατικά συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητικές κοινότητες, οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ΤΙΜΟΥΜΕ την εξέγερση του ’73!

45 χρόνια μετά, τα συνθήματα του Νοέμβρη  για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ψωμί ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζονται παρά το τέλος των μνημονίων, τα συνθήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η αντιφασιστική πάλη παραμένουν επίκαιρα.

Οι αγώνες μας τα τελευταία χρόνια ενάντια στις περικοπές των μισθών μας και τα μνημόνια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ρεύμα, νερό παιδεία, υγεία), ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενάντια στους πολέμους, με πιο πρόσφατο αυτόν στη Συρία, αλλά και την κλιμάκωση των ανταγωνισμών το τελευταίο διάστημα είναι αγώνες που ακολουθούν το δρόμο του Νοέμβρη.

Είναι χρέος όλων μας να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, όχι μόνο τιμώντας τους αγωνιστές του τότε, αλλά γιατί το μέλλον μας ανήκει.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11, 5:00 ΜΜ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Τα αιτήματα του Νοέμβρη μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ

45 Χρόνια  μετα τη μεγάλη εξέργερση του Νοέμβρη του 73  τα αιτήματα των φοιτητών παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ .Βρισκόμαστε  σε μια περίοδο που η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προπαγανδίζει με ένα φθηνό επικοινωνιακό τρικ για τις 4πλες εκλογές  την έναρξη της «μεταμνημονιακής περιόδου»  αλλά την ίδια στιγμή όλοι οι μνομονιακοί νόμοι που τσάκισαν τους εργαζόμενους τον λαό και την νεολαία αυτα τα χρόνια ειναι ακομα σε ισχυ (Ενφια,υποκατώτατος ,πλειστηριασμοί) , ισχυρίζεται ότι παλεύει για την ίση πρόσβαση όλων στα πανεπιστήμια ενώ   με το νομοσχεδιο Γαβρόγλου και τις  διάφορες πτυχές του διαλύει  τις σπουδες  και την εργασιακή προοπτική μας. Στην όλη κατασταση έρχεται να προστεθέι η καταργηση του ασύλου από  την επιτροπή παρασκευόπουλου   που κερδήθηκε με τους αγώνες και το αίμα της νεολαίας  το 1973.Η παραπάνω κατάσταση σε συνδυασμό με τα αιτήματα των Φοιτητών και της νεολαίας  τότε αλλά και  η εξέγερση  μας δέιχνουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να  παλέυουμε  και την ανάγκη επανανοηματδότησης των αγώνων του 73  στο σήμερα.

Το πλαίσιο στο οποίο σπουδάζουμε

Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται συνεχώς αυξάνεται. Σε μια περίοδο λοιπόν,  όπου οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευαγγελίζεται τη περίφημη έξοδο από τα μνημόνια , η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία , διαφέρει από αυτήν που η κυβέρνηση θέλει να μας παρουσιάσει. Πραγματική έξοδος από τα μνημόνια δεν μπορεί να υπάρχει όταν οι συντάξεις κόβονται , η ανεργία παραμένει στα ύψη και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας συνεχίζονται. Δεν μπορεί να υπάρξει όταν όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν σε πλήρη ισχύ. Είναι ξεκάθαρο πως η παραπάνω αφήγηση αποτελεί ένα καλοστημένο ψέμα ενόψει και των επερχόμενων εκλογών το 2019.

Παράλληλα η κυβέρνηση αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προωθώντας τα συμφέροντά τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό φάνηκε και από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου ο  πρωθυπουργός ανακήρυξε τις ΗΠΑ ως τιμώμενο κράτος και από τη συνεχή δημιουργία νέων βάσεων και αναβάθμισης των παλιών. Καθώς επίσης στο ίδιο μοτίβο της κινείται και η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας εντείνεται με σκοπό και οι δύο αστικές τάξεις να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στην περιοχή. Η ανάμειξη του ελληνικού κράτους με τα αμερικάνικα παιχνίδια κάθε άλλο παρά την ειρήνη μεταξύ των λαών στην περιοχή μπορούν να διασφαλίσουν.

Αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και ν.Γαβρόγλου

Όλα τα παραπάνω προφανώς δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη και την ίδια την εκπαίδευση. Οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας υποβαθμίζουν καθημερινά την ποιότητα των σπουδών μας. Πιο συγκεκριμένα , εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζεται ο ν.Γαβρόγλου ο οποίος έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Το νόμο έχουν ακολουθήσει και άλλες αναδιαρθρώσεις που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλες αυτές αλλαγές στοχεύουν στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της σπουδάζουσας νεολαίας αλλά και στην υποβάθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα  οι παραπάνω τομές έρχονται να ενισχύσουν τη σύνδεση του πανεπιστήμιου με τις επιχειρήσεις , να καταστήσουν ανεπαρκή τα πτυχία μας για εύρεση εργασίας και εν τέλει να αποκλείουν τα φτωχότερα στρώματα από το δικαίωμα στην μόρφωση.

Πλέον σε πολλά Ιδρύματα θεσπίζονται τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά , όπως στο ΠΑΜΑΚ αλλά και ειδικότερα και στο ΠΚ όπως στο τμήμα  ΜΗΠΕΡ. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος και για την επιβολή διδάκτρων και στο προπτυχιακό κύκλο σπουδών. Επιπλέον μειώνεται περεταίρω η κρατική χρηματοδότηση και ενισχύεται η οικονομική αυτοτέλεια για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ αφήνοντας πλέον τις επιχειρήσεις να έχουν κυρίαρχο ρόλο στο πανεπιστήμια , διαμορφώνοντας τις σπουδές μας βάσει των αναγκών τους. Ιδρύονται διετή προγράμματα σπουδών  δημιουργώντας αποφοίτους-εργαζόμενους “κομμένους και ραμμένους” για τις ανάγκες της αγοράς. Αφαιρείται η διδακτική επάρκεια από τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές και παράλληλα δρομολογούνται οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ μειώνοντας έτσι περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Τέλος, μέσω του πορίσματος Παρασκευόπουλου που εξισώνει την ανομία που επικρατεί σε ορισμένες σχολές(π.χ. διακίνηση ναρκωτικών) με την πολιτική δράση των φοιτητικών συλλόγων, ανοίγει ξανά η συζήτηση ενάντια στο άσυλο,με τη δημιουργία  επιτροπών επίβλεψης ακαδημαικής ελευθερίας που θα προσέχουν τα πάντα μέσα στις σχολές,αφηνοντας τους παράλληλα το δικαίωμα να επιβάλλουν την λύση της καταστολής όπου δεν υπάρχει συνέναιση των φοιτητών.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν  οι σχολες  ΑΣΟΕΕ,  Φιλοσοφική,ΠΑΠΕΙ και 2 φορές η  Πληροφορική όπου είδαμε ένα προηγούμενο διάστημα οι διοικήσεις να κάνουν lock out(κλείσιμο του ιδρύματος με αυθαίρετη απόφαση), παραβλέποντας τις αποφάσεις που είχε πάρει ο φοιτητικός σύλλογος μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

Κατάσταση στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Το πολυτεχνείο Κρήτης δεν αποτελεί εξαίρεση στα παραπάνω προβλήματα. Η οξυμένη υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα οι παροχές μέριμνας να μειώνονται συνεχώς και να μην μπορούν να καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των φοιτητών. Σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής σε μια πόλη όπως τα Χανιά καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τους πιο ασθενείς οικονομικά φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Πιο συγκεκριμένα,  τα  διαθέσιμα  δωμάτια  εστιών  δεν  επαρκούν  για  όλους  τους δικαιούχους. Το πρόβλημα δε λύνεται ούτε μην την παράδοση της β φάσης εστίας. Όσο  αυτό  το  ζήτημα  πλήττει τους  φοιτητές τα  τελευταίο  διάστημα,  η  πρυτανεία  αρνείται  να δώσει απαντήσεις  στις  απαιτήσεις  των συλλόγων.  Η  διοίκηση  του  Πολυτεχνείου  μάλιστα  επιλέγει  να αφήσει  αναξιοποίητα  τα  κτίρια  που  ανήκουν  στο  Πολυτεχνείο,  ύστερα  από  την προσπάθεια της πέρυσι να δώσει κάποια από αυτά για τουριστική εκμετάλλευση, ενώ ταυτόχρονα το επίδομα στέγασης που δινόταν μέχρι την περσινή χρονιά κόπηκε και δίνεται με τη μορφή ανταποδοτικής εργασίας στο πολυτεχνείο.

Εκτός  από  το  ζήτημα  της  φοιτητικής  στέγης,  προκύπτει  ξανά  θέμα  με  την  αύξηση του  κόστους  της  κάρτας  μεταφορών.  Μετά  από  σταδιακή  αύξηση  της  τιμής  για χρόνια,  το  2015  το  κόστος  ανέβηκε  από  13  στα  25.  Τότε  και  ύστερα  από  μαζικές κινητοποιήσεις ο σύλλογος κατάφερε τη μείωση της στα 15 ευρώ, αλλά η διοίκηση των  ΚΤΕΛ  αποφάσισε  να  μειώσει  και  τις  παροχές,  μειώνοντας  τα  διαθέσιμα δρομολόγια και αποκλείοντας τα Σαββατοκύριακα από την κάρτα. Φέτος για ακόμα μία φορά έρχεται να αυξήσει το κόστος στα 17 ευρώ διατηρώντας τις παροχές στα ίδια μη επαρκή επίπεδα παρά την αύξηση των χρημάτων που λαμβάνει από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα λοιπόν ότι οι ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση-στέγαση-μεταφορές δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς όσο η μέριμνα εξαρτάται από τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντα τους.  Η ελλιπής μέριμνα ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα  της  παιδείας  αποκλείοντας  τα  πιο  φτωχά  κομμάτια  της  νεολαίας.

Εν όψει λοιπόν και της επετείου της εξέργεσης του Πολυτεχνείου βλέπουμε ότι τα αιτήματα των Φοιτητών τότε, πλέον είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. ‘’ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’, ‘’ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ’’ και πολλά άλλα όχι μόνο είναι σύγχρονα αλλά αποτελούν και προμετωπίδα για οποιουσδήποτε αγώνες έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα.  Με αυτό το σκεπτικό, καλούμαστε φέτος να τονίσουμε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του Νοέμβρη και του κινήματος  του 73.  Είμαστε αυτοί που πρέπει να παρακάμψουμε  την κοινωνία της παρακμής και της σήψης. Είμαστε αυτοί που πρέπει να αντιταχθούν στα περιστατικά του φασισμού και του κοινωνικού εκφασισμόυ που συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας.  Είμαστε αυτοί που με στήριγμα στους διπλανούς μας καλούμαστε να βγούμε στους δρόμους αγωνιζόμενοι για την  κοινωνία που οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία χωρίς  φτώχεια, χωρίς εργατικό μεσαίωνα,  χωρίς ιμπερεαλιστικές δυνάμεις να  προσπαθούν να καπηλευτούν οτιδήποτε μπορούν, χωρίς φασίστες να σουλατσάρουν στις γειτονιές μας.

Προχωρώντας εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοεμβρής λοιπόν για το «Ψωμι, Παιδεία Ελευθερια» της εποχής μας καλούμε σε :

Συμβολική παρέμβαση στο κτήριο Παπαδοπέτρου το Σάββατο 17 Νοέμβρη από τις 9:30 το πρωί.

Πορεία στο κέντρο της πολής με προσυγκεντρώση στην πλατεία αγοράς στις 17:00 για να τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Πρωτοβουλία Αντίστασης                                   

45 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση  του 73, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «του Νοέμβρη είναι εντολή, έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί». Τα συνθήματα του Νοέμβρη και τότε έδωσαν δύναμη και προοπτική στον αγώνα για να νικήσει και ν’ αποκτήσει υπόσταση ο λαός και η νεολαία και σήμερα μπορούν να μας διδάξουν και να μας εμπνεύσουν.

Παρά τη φασιστικοποίηση, τη λαίλαπα της επίθεσης κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών, που εξελίσσεται στο έδαφος ιδιαίτερα αρνητικών συσχετισμών, η ιστορία δε τελείωσε. Αντίθετα πιέζει η ιστορική αναγκαιότητα και υπάρχει η ιστορική δυνατότητα να κινηθεί ξανά ο λαός μας στο χαραγμένο δρόμο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ- ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

Δε μιλάμε για εύκολα πράγματα. Αποκαλύφθηκε άλλωστε άλλη μια φορά πως τέτοια δεν υπάρχουν. Ούτε συνταγές, ούτε ανέξοδες λύσεις υπάρχουν και καλά γνωρίζουμε όλοι πως δε βοηθάνε οι βερμπαλισμοί και οι μεγάλες κουβέντες. Όμως φτάνει ο εφησυχασμός. Φτάνουν οι εκλογικές αυταπάτες. Η καπιταλιστική ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα επελαύνει  και το αύριο θα κριθεί από τους αγώνες που γίνονται αλλά και από αυτούς που δε γίνονται.

Ενότητα και πάλη. Αντίσταση και αγώνας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ιδιαίτερα φέτος η προκλητική αποκάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πως η χώρα είναι ήδη πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και ήδη μπλεγμένη στον πόλεμο, πρέπει να μας βγάλει μαζικά στο δρόμο.

Εκδήλωση την Παρασκευή 16 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με θέμα «Απλώνουν βάσεις  – Μας μπλέκουν στον πόλεμο. Ν’ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ»

Όλοι στη διαδήλωση  το Σάββατο 17 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία της Αγοράς.

ΚΕΕΡΦΑ

45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Ποτέ ξανά χούντα, ποτέ ξανά φασισμός!
Να επιταχυνθεί ο ρυθμός της δίκης της ΧΑ

Πορεία του Πολυτεχνείου

στα Χανιά: Σάββατο 17 Νοέμβρη, Πλατεία Αγοράς 5μμ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ –ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σαρανταπέντε χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απαξίωσε να συναντήσει και να συζητήσει για την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής με αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ με επικεφαλής τον  Κώστα Μανταίο, πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-1974, στην οποία συμμετείχαν συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τους Αιγυπτίους αλιεργάτες, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, δημοτικοί σύμβουλοι, θύματα φασιστικών επιθέσεων, κοινότητες μεταναστών.  Στη πύλη του υπουργείου βρέθηκε μάλιστα και μία κλούβα των ΜΑΤ! Φαίνεται ότι αυτό το υπουργείο δεν ανέχεται την παρουσία αντιφασιστικής δράσης στις πύλες του.

Στην πράξη, η δίκη της Χρυσής Αυγής κινδυνεύει να εκφυλιστεί από την κωλυσιεργία των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής και το Υπουργείο Δικαιοσύνης σφυρίζει αδιάφορα.

Την ώρα που εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ανησυχούν για την φασιστική απειλή, την ώρα που στην Ελλάδα τα τριάμισι χρόνια της διεξαγωγής της δίκης δεν φτάσανε για να ολοκληρωθεί η δίκη και να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης γυρνάει την πλάτη στις δίκαιες απαιτήσεις για την επιτάχυνση της δίκης των νεοναζί.

Αυτή η αντιμετώπιση αποθρασύνει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Είναι πρόκληση για το δημοκρατικό κόσμο η ανοχή στη διαδικασία εκφυλισμού της δίκης.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε τελικά με τους τους εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιο Σάρλη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Μαρία Γιαννακάκη, Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν υπήρξε η παραμικρή δέσμευση για λύση.

ΕΠΙΜΈΝΟΥΜΕ! ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΩΡΑ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ:
1) Αποκλειστική απασχόληση των δικαστών και όχι μονάχα προέδρου και εισαγγελέα, για τη συγκεκριμένη δίκη.
2) Διεξαγωγή των συνεδριάσεων του δικαστηρίου στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Παρασκευόπουλου.
3) Εντατικοποίηση των δικασίμων με καθημερινές συνεδριάσεις με στόχο να γίνονται 15 το μήνα.
4) Με διάθεση όλων των απαιτούμενων τεχνικών μέσων για να διεκπεραιώσει το έργο του το δικαστήριο.
Η αντιπροσωπεία στη συνάντηση ζήτησε να υπάρξει άμεσα η συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με την πολιτική αγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, ώστε να δοθούν απαντήσεις στο υπόμνημα που έχει απευθύνει.
Θα μας βρούνε μπροστά τους!
Απέναντι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που κωφεύει κλιμακώνουμε τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.

KAI ΣΥΝΕΧΙΖΌΜΕ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΑ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!

Η φασιστική απειλή δυναμώνει στη Ευρώπη και τον Πλανήτη, καθώς ο πλανητάρχης Τράμπ έχει γίνει στήριγμα μιας επιθετικής ρατσιστικής εκστρατείας, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον Τσίπρα να συνυπογράφουν στην ΕΕ πολιτικές κλεισίματος των συνόρων, στρατοπέδων συγκέντρωσης και μαζικών απελάσεων, πολιτικές που πνίγουν χιλιάδες στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η άνοδος του Μπολσονάρο στη Βραζιλία, η συμμετοχή της ακροδεξιάς στις κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Αυστρία έχουν τροφοδοτήσει παραπέρα τις επιθέσεις κατά μεταναστών, γυναικών, Ρομά, Εβραίων ξαναφέρνοντας τα φαντάσματα του μεσοπολέμου στο προσκήνιο.
Λέμε ΟΧΙ στο αίσχος του εγκλωβισμού στα νησιά και τον κοινωνικό αποκλεισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις! Ασυλο, στέγη, παιδεία, υγεία για τους πρόσφυγες.
Οι νεοναζί και η ακροδεξιά πατάνε πάνω στις εθνικιστικές εκστρατείας για την Μακεδονία, την Αλβανία, την Τουρκία, τις οποίες στηρίζει ανοικτά η ΝΔ του Μητσοτάκη, για να χύσουν ρατσιστικό δηλητήριο και να προχωρήσουν ξανά σε επιθέσεις στις γειτονιές μας.Είναι απαράδεκτο να καλούνται σε επίσημες εθνικές εορτές , να φιγουράρουν δίπλα από υπουργούς, Δημάρχους και βουλευτές και να τους δίνει βήμα η ΕΡΤ για διαγγέλματα μίσους.

Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση 

«Η εξουσία θα στήνει μνημεία στις εξεγέρσεις του χθες και πολυβόλα στις εξεγέρσεις του μέλλοντος»

45 Χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη που έφερε την πτώση της Απριλιανής Δικτατορίας, με τα λαϊκά και νεολαιίστικα αιτήματα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Ειδικά σε μία περίοδο όπου η καπιταλιστική βαρβαρότητα καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της, με τις κυβερνήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα δικαιώματα και τη ζωή της νεολαίας, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ούτε ως μνημόσυνο αλλά ούτε σαν πανηγύρι. Αντίθετα είναι χρέος των αριστερών, αντικαπιταλιστικών και κινηματικών δυνάμεων να οργανώσουν την πάλη για τα Πολυτεχνεία της νέας εποχής.

Στα Χανιά, με βαθιά ιστορία στην αντιπολεμική/αντιΝΑΤΟϊκή πάλη αλλά και στο φοιτητικό κίνημα και τους δεσμούς του με την πόλη, η φετινή επέτειος οφείλει να σηκωθεί ψηλά από τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος και να έχει χαρακτήρα:

Αντικυβερνητικό – ενάντια στις πολιτικές που πλήττουν τα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού τόσο στην παιδεία όσο και στην εργασία. Για την οργάνωση του λαού και της νεολαίας για αυξήσεις στους μισθούς, απαγόρευση των απολύσεων, δουλειά με αξιοπρέπεια, σπουδές δημόσιες και δωρεάν για όλους, ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση μέσα από τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Αντιπολεμικό και αντιμπεριαλιστικό – για την αποτροπή του πολεμου και της επικινδυνης πολεμικής προετοιμασίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας. Για την ειρηνη των λαων των βαλκανιων και της μεσογειου.

Αντιφασιστικό και αντιεθνικιστικό – για τις δημοκρατικές ελευθερίες σήμερα, ενάντια στην καταστολή και την αυταρχική θωράκιση του κράτους, ενάντια στις φασιστικές συμμορίες, ενάντια στην όξυνση των εθνικισμών και του ρατσισμού. Το προηγούμενο διάστημα είδαμε και στα Χανιά, σε συνέπεια των πανελλαδικών εθνικιστικών μακεδονικών συλλαλητηρίων, τους φασίστες να ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο. Το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα της πόλης θα δίνει συνεχώς τη μάχη ενωτικά και αποφασιστικά για τον αντιφασιστικό αγώνα.

Ενάντια σε όλους αυτούς που καταδυναστεύουν τις ζωές μας, πρέπει να προτάξουμε το σύγχρονο Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Όχι γιατί είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν, αλλά ακριβώς γιατί το Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία ήταν μια στιγμή από το μέλλον της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Αποτέλεσε από τις κορυφαίες στιγμές του κινήματος, αποτέλεσε ένα σύνθημα που κατάφερε να συμπυκνώσει τους πόθους, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του πληττόμενου λαού, των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Για το σύγχρονο Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία των αναγκών μας

Οι μέρες που έρχονται είναι φορτισμένες. Ποιοί θα μιλήσουν για αυτές; Αυτοί που πούλησαν το πολιτικό τους παρελθόν για μια ζωή μέσα στη χλιδή που εξασφαλίζουν τα βουλευτικά έδρανα; Οι κυβερνώντες που όπου σταθούν και όπου βρεθούν γκρεμίζουν οι ίδιοι την πόρτα του Πολυτεχνείου που έγραφε “Έξω οι ΗΠΑ-Έξω το ΝΑΤΟ”, διασαφηνίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι ΗΠΑ και ο Τραμπ είναι δήθεν πολύτιμοι σύμμαχοι; Θα γιορτάσουν αυτοί που προετοιμάζουν νέους πολέμους, για να χωρίσουν ξανά την πίτα του κέρδους στις πλάτες και με το αίμα των λαών; Αυτοί που χαϊδεύοντας τα αυτιά των φασιστών, εξισώσουν τη φασιστική ιδεολογία με τον κομμουνισμό, τις χούντες και τα βασανιστήρια με την επανάσταση, την πανανθρώπινη ελευθερία και την ισότητα;

Μάλλον όχι. Μάλλον δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Η φλόγα του Πολυτεχνείου, η φλόγα της εξέγερσης βγάζει μια λάμψη που τους τρομάζει, γι’ αυτό προσπαθούν να τη σκεπάσουν. Για το Πολυτεχνείο θα μιλήσουν οι αγώνες των απλών ανθρώπων. Των νέων που δεν σκύψαν το κεφάλι, που δεν υποτάχθηκαν παρότι όλοι γύρω τους, τους είπαν να κάτσουν στα αυγά τους. Γιατί όσο και να προσπαθούν να ενσωματώσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τόσο αναδεικνύεται το ουσιαστικό νόημα της εξέγερσης. Νόημα που φανερώνει την ανάγκη μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ως την πλέον ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον κανιβαλισμό και τη μιζέρια που μας προτάσσουν.

Καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία των Χανίων, μαζί με τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν μαζικά στις δράσεις της ημέρας της 17 Νοέμβρη. Από τις 9.00 το πρωί έξω από το κτίριο Παπαδοπέτρου και το απόγευμα στη συγκέντρωση στην πλατεία της Δημ. Αγοράς.

Συγκέντρωση Πλατείας Νέων Καταστημάτων

Σωματεία Οικοδόμων – Επισιτισμού – Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Τροφίμων και Ποτών – Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση – Συνταξιούχων ΙΚΑ

Νομού Χανιών

Όλοι στην συγκέντρωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στις

17 Νοέμβρη στις 18:00, στην πλατεία 1866.

Συνάδελφε – συναδέλφισσα

Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Από τις μέρες που ο “γίγαντας” λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τα ταξικά συνδικάτα του νομού μας καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους, να τιμήσουν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης, στις 17 Νοέμβρη, στην πλατεία 1866 και ώρα 18:00

Οι ηρωικές εξάρσεις, του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, αποτελούν παρακαταθήκη για τους σημερινούς αγώνες. Στεκόμαστε απέναντι στην κοροϊδία της “εξόδου” από τα μνημόνια και τη δήθεν “κανονικότητα”, που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως επανήλθε, φέρνουμε στο προσκήνιο τις δικές μας αγωνίες, τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις.

Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό. Ιδιαίτερα, τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, Έξω το ΝΑΤΟ” στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα “Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ”, “Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ”.

Η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς. Οι δηλώσεις εκ μέρους της Ρωσίας που απειλούν ευθέως τις χώρες που φιλοξενούν ΝΑΤΟικές βάσεις, η επιθετικότητα της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά μας προστατεύει! Η χώρα μας γίνεται μαγνήτης πολλαπλών κινδύνων. Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που βάφει τα χέρια του στο αίμα των Παλαιστινίων. Και όλα αυτά για να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη μοιρασιά της λείας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, “να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ”!

Ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς τους Κρητικούς όπου στο νησί εδρεύει η αμερικανονατοική βάση της Σούδας, που πέρα από τον γνωστό ιστορικό ρόλο που έπαιξε στην χούντα και στην Κύπρο, είναι  βασικός παράγοντας για να τρομοκρατεί και να επεμβαίνει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στην Μεσόγειο την Μ. Ανατολή και ευρύτερα, είναι μαγνήτης πιθανής πολεμικής εμπλοκής του νησιού και της χώρα μας συνολικά .

Η μάχη για το μεροκάματο, για τις συλλογικές συμβάσεις, για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών  της  εργατικής οικογένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη για αποδέσμευση της χώρας μας από της λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Αυτοί που μας παίρνουν το ψωμί σήμερα είναι οι ίδιοι που θα μας κάνουν κρέας για τα κανόνια τους αύριο

Συνάδελφε – συναδέλφισσα

Η θέση σου είναι στον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς! Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ, επιχειρηματικών ομίλων αντιπαραθέτουμε τα δικά μας αιτήματα!

Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη χώρα μας.

Να επιστρέψουν όλες οι μονάδες και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.

Να φύγουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη χώρα και τα Βαλκάνια. Έξω και οι στόλοι τους από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Καμιά εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικότερα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών

Όλοι στην συγκέντρωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στις

17 Νοέμβρη στις 18:00, στην πλατεία 1866.

ΚΝΕ Κρήτης

Ο δρόμος έχει την δική του ιστορία… Έλα να την γράψουμε μαζί.

Η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ καλεί την νεολαία των εργατικών λαϊκών στρωμάτων να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με όλες μας τις δυνάμεις συμμετέχουμε  στις συγκεντρώσεις που έχουν αποφασίσει τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, φορείς του εργατικού κινήματος και της νεολαίας σε όλους τους Νομούς της Κρήτης.

Τα ραντεβού για τις συγκεντρώσεις είναι:

Χανιά  6 μ.μ Πλατεία 1866

Ρέθυμνο 12 π.μ Πλατεία Μικρασιατών

Ηράκλειο 11 π.μ Λιοντάρια

«Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου… Από τις μέρες που ο “γίγαντας” λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η χούντα, η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967, ήταν ένα άθλιο και διεφθαρμένο καθεστώς. Προετοιμάστηκε με ένταση του αντικομμουνισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι πάντα ο αντικομμουνισμός είναι προπομπός αρνητικών εξελίξεων σε βάρος του λαού. Με τη χούντα η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Άλλαξε μορφή υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, του κεφαλαίου και των διεθνών του συμμάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η χούντα, από τη μία, διεύρυνε τα προνόμια και τη στήριξη στα κέρδη των λίγων και, από την άλλη, χαντάκωσε το λαϊκό εισόδημα, έβαλε τους λαϊκούς αγώνες στον γύψο. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε εξορία τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Είμαστε περήφανοι γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με τη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ στάθηκε αντάξιο της κληρονομιάς του και της Ιστορίας του. Ανασυγκρότησε τις παράνομες Οργανώσεις του, το 1968 ίδρυσε την ΚΝΕ, έδωσε πνοή και κουράγιο στο λαό και την πάλη του,δίνοντας παράλληλα τη μάχη ενάντια στη διαλυτική δράση του οπορτουνισμού. Η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές αποτελεί άλλη μία χρυσή σελίδα στην 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπήκαν μπροστά για την οργάνωση των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξε καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και την κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις στη Νομική τον Φλεβάρη και στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η χούντα κατέρρευσε. Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για τον λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η χούντα έστρωσε το έδαφος στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν παίρνει, δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα ενάντια στον λαό. Όλες οι κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της χούντας υπηρέτησαν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ.

45 χρόνια μετά διδασκόμαστε και συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη!

Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου!

Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και τον λαό.

Ιδιαίτερα, τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, Έξω το ΝΑΤΟ” στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα “Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ”, “Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ”.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για άλλη μια χρονιά θα “τιμήσει” στα λόγια την εξέγερση για να θάψει το αντιιμπεριαλιστικό – ανατρεπτικό της περιεχόμενο. Είναι η κυβέρνηση που έχει γεμίσει την Ελλάδα με βάσεις του ΝΑΤΟ, με ορμητήρια εγκλημάτων σε βάρος των λαών που μετατρέπουν τη χώρα μας σε “μαγνήτη” στρατιωτικών συγκρούσεων και πολέμων. Που “ξεπλένει” μέχρι και τον Τραμπ και μπλέκει τη νεολαία στα πολεμικά σφαγεία των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ!

Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να τα καταφέρει όλα! Το ΚΚΕ βρίσκεται και θα βρεθεί μπροστά σε κάθε τέτοιον αγώνα. Και τότε κάποιοι έλεγαν “η χούντα είναι πανίσχυρη”. Η Ιστορία τούς διέψευσε. Ο λαός, οι αγώνες του και οι θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους θέλουν τη νεολαία θεατή των εξελίξεων και όχι πρωταγωνιστή στην πάλη για τη ζωή που έχει ανάγκη. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα. Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τις μάχες μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Το κεφάλαιο και την εξουσία του, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αποτελειώνει ό,τι δικαίωμα άφησαν όρθιο οι προηγούμενες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι σημερινοί υμνητές της χούντας, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, θα έχουν την τύχη των χουντικών και των άλλων ειδώλων τους, όπως ο Χίτλερ. Ανήκουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Η θέση σου είναι στον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς!

Έλα μαζί μας! Στον αγώνα με το ΚΚΕ, που φέτος στις 17 Νοέμβρη συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής, αδιάκοπης προσφοράς, αγώνων και θυσιών για το δίκιο του λαού, για τη νέα, τη σοσιαλιστική κοινωνία. Την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα!».

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες, κάθε δημοκράτη και αγωνιστή  να τιμήσει με την παρουσία του, φέτος που συμπληρώνονται 45 χρόνια, τους νεκρούς του Νοέμβρη, της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, στις 17 Νοέμβρη, στην πλατεία 1866, στις 6 το απόγευμα

Οι φωνές των εργατών  που ενώθηκαν με τους φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό. Ιδιαίτερα, τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, Έξω το ΝΑΤΟ” στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα για:

“Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ”,

“Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Είναι ολοφάνερο ότι η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς.

Οι δηλώσεις των Ρώσων που απειλούν ευθέως τις χώρες που φιλοξενούν ΝΑΤΟικές βάσεις, η επιθετικότητα της Τουρκίας, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά μας προστατεύει! Η χώρα μας γίνεται μαγνήτης πολλαπλών κινδύνων. Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που βάφει τα χέρια του στο αίμα των Παλαιστινίων. Και όλα αυτά για να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη μοιρασιά της λείας οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

Το συνεπές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στέκεται απέναντι στην κοροϊδία της “εξόδου” από τα μνημόνια και τη δήθεν “κανονικότητα”, που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως επανήλθε, φέρνει στο προσκήνιο τις δικές μας αγωνίες, τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις.

Για μας του Χανιώτες, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να αγωνιστούμε, μιας και στη πόλη μας εδρεύει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, που πέρα από τον γνωστό ιστορικό ρόλο που έπαιξε στην χούντα και στην Κύπρο, έχει πρωτεύοντα ρόλο στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των  ΗΠΑ στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα, είναι μαγνήτης πιθανής πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας.

Χανιώτη και Χανιώτισσα

Η θέση σου είναι στον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς! Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ, επιχειρηματικών ομίλων αντιπαραθέτουμε τα δικά μας αιτήματα!

Να κλείση η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη χώρα μας.

Να επιστρέψουν όλες οι μονάδες και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.

Να φύγουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη χώρα και τα Βαλκάνια. Έξω και οι στόλοι τους από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Καμιά εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικότερα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών.

Όλοι στις17 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία 1866 στην συγκέντρωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου που καλούν τα ταξικά σωματεία.

Σύλλογος Γυναικών Νομού Χανίων

Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), χαιρετά και τιμά την 45η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του τότε αποκτούν από τις ίδιες τις εξελίξεις περιεχόμενο πιο επίκαιρο από ποτέ, ενάντια στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή και βέβαια με τη συμβολή και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα ο «προτιμώμενος εταίρος των ΗΠΑ». Φέρνει σε πέρας όλες τις αποστολές που της ανατίθενται, όπως τη συμφωνία των Πρεσπών που θα εντάξει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Δίνει γη και ύδωρ στους Αμερικάνους. Βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια.

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ορθώσουμε το ανάστημα μας  απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή σ’ αυτά, με την αξιοποίηση βάσεων και υποδομών. Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν τα παιδιά μας στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πάλη για αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη για μία ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα στον ελεύθερο χρόνο. Γι’αυτό συμμετέχουμε στη συγκέντρωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη στις 18:00, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων και  διεκδικούμε:

– να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη χώρα μας,

– να επιστρέψουν όλες οι μονάδες και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό,

– να φύγουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη χώρα και τα Βαλκάνια. Έξω και οι στόλοι τους από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο,

-καμία εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικότερα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών.

Παλεύουμε για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φασισμό, κρίσεις, πολέμους και προσφυγιά. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον αγώνα του λαού μας, αλλά και στους νεκρούς του Πολυτεχνείου!

ΟΛΟΙ  ΚΑΙ  ΟΛΕΣ  ΣΤΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΚΑΙ  ΠΟΡΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΟ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ  ΠΛΑΤΕΙΑ  ΝΕΩΝ   ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΤΟ  ΣΑΒΒΑΤΟ  ΣΤΙΣ 18:00

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ