13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα Χριστούγεννα της πανδημίας: Οι σκληροί, ήπιοι ή και καθόλου περιορισμοί ανά τον πλανήτη

Ημερομηνία:

Στο Περού, δεν μπορεί κανείς να οδηγήσει το αυτοκίνητό του τα Χριστούγεννα. Στο Λίβανο, μπορεί κάποιος να πάει σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, αλλά δεν επιτρέπεται να χορέψει. Στη Νότια Αφρική, τα μπλόκα αντί για πάρτι στην παραλία θα σηματοδοτήσουν τη φετινή εορταστική περίοδο.

Πόσα άτομα μπορούν να μοιραστούν ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα; Στην Ελλάδα εννιά. Η Γαλλία προτείνει όχι περισσότερο από έξι, στη Χιλή είναι 15, και στη Βραζιλία είναι όσα θέλουν. Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία οι κανόνες αλλάζουν σχεδόν κάθε μέρα από περιοχή σε περιοχή και αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τους σωστούς τύπους για να διατηρήσουν τους ανθρώπους τους ασφαλείς για τα Χριστούγεννα, ειδικά τώρα που οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν προκαλέσει νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και αναζωπύρωση των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και των θανάτων, στο τέλος ενός ήδη καταστροφικού έτους.

Βρετανία

Κανονικά θα έπρεπε να είναι μια εποχή που οικογένειες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να απολαύσουν κάτι σαν τα κανονικά Χριστούγεννα, παρά την πανδημία. Οι αρχές σχεδίαζαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, επιτρέποντας έως και τρία νοικοκυριά να αναμιχθούν τις ημέρες γύρω από τις 25 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η εμφάνιση μιας νέας, πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού άλλαξε αυτά τα σχέδια.

Τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου – η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία – βρίσκονται σε διάφορες φάσεις lockdown και έχουν εγκαταλείψει τα χριστουγεννιάτικα σχέδιά τους. Δεν επιτρέπεται η ανάμειξη νοικοκυριών στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία.

Αντί για τη χαρά των Χριστουγέννων, υπάρχει μια αίσθηση φόβου και απομόνωσης. Δεκάδες χώρες έχουν περιορισμένες πτήσεις από τη Βρετανία και τα νέα κρούσματα σπάνε καθημερινά ρεκόρ.

Τα νοσοκομεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη με πάνω από 68.000, νεκρούς, οδεύουν προς την πληρότητα σε μια εποχή του χρόνου, όταν αφθονούν κι άλλες ασθένειες.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία, τα Χριστούγεννα του 2020 θα μοιάζουν κανονικά – παρόλο που η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πληγεισών στον κόσμο από την πανδημία και οι νέες μολύνσεις COVID-19 πλησιάζουν σε αριθμούς το αποκορύφωμα του πρώτου κύματος.

Πολλές παραλίες και εστιατόρια στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν γεμάτα το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρά το μέτρο της πόλης που απαγόρευε στους οδηγούς να σταθμεύουν κατά μήκος της ακτής.

Δεν έχουν επιβληθεί εθνικοί περιορισμοί πριν από τα Χριστούγεννα, αν και ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο διέταξε να παραμείνουν ανοιχτές μόνο βασικές υπηρεσίες όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία στις ημέρες γύρω από τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σαλβαδόρ έχουν επίσης ακυρώσει τα σόου με πυροτεχνήματα στις 31 Δεκεμβρίου.

"google ad"

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική έχει βάλει μπλόκο στις παραλίες και τα ποτά καθώς επιβάλλει νέους περιορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων εν μέσω επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

Το αλκοόλ μπορεί να πωλείται μόνο από Δευτέρα έως Πέμπτη και υπάρχει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Οι παραλίες – σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα αυτή τη χρονιά – θα είναι κλειστές την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να αποφύγουν τους πολυσύχναστους εορτασμούς των Χριστουγέννων, αλλά εξακολουθούν να επιτρέπονται εσωτερικές συγκεντρώσεις έως 100 ατόμων – σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 250 άτομα.

Η αστυνομία δημιουργεί οδοφράγματα για να επιβραδύνει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, το οποίο οι αρχές και οι επιστήμονες λένε ότι τροφοδοτούνται από μια άλλη παραλλαγή του ιού, μια διαφορετική από την μετάλλαξη που εμφανίστηκε την Αγγλία.

Ορισμένες χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, όπου οι μολύνσεις και οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Λίβανος

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου, ο Λίβανος χαλάρωσε τους περιορισμούς κατά τη διάρκεια των διακοπών, ελπίζοντας να εισχωρήσει ξένο νόμισμα σε μια οικονομία που πατώνει. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι απόδημοι έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους για τις διακοπές, οδηγώντας σε φόβους για αναπόφευκτη αύξηση των λοιμώξεων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εσωτερικών επέτρεψε να ανοίξουν ξανά τα νυχτερινά κέντρα – αλλά είπε ότι ο χορός θα απαγορευτεί. Αυτό πυροδότησε μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το τι συνιστά χορό.

Ο τομέας της υγείας του Λιβάνου πιέστηκε πολύ από την πανδημία που ήρθε εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η τεράστια έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού αύξησε την πίεση στα νοσοκομεία της πόλης, βγάζοντας νοκ-άουτ τουλάχιστον τρία από αυτά.

Ιταλία

Οι εφημερίδες στην Ιταλία χρησιμοποιούν χρωματικά κωδικοποιημένα γραφικά, που μοιάζουν με παιδικά επιτραπέζια παιχνίδια, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παρακολουθούν τους περιοριστικούς κανόνες, οι οποίοι συνεχώς ανανεώνονται. Απαγορεύονται τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιοχών για 16 ημέρες και η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 μ.μ.

Από τις 24 έως τις 27 Δεκεμβρίου, οι «κόκκινοι» κανόνες ξεκινούν, κλείνοντας όλα τα μαγαζιά εκτός από τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα κομμωτήρια.

 Δύο άτομα μπορούν να επισκεφθούν το σπίτι ενός άλλου μέλους της οικογένειας και να φέρουν μαζί τους παιδιά κάτω των 14 ετών. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, αν και επιτρέπεται η παραλαβή από το κατάστημα και η παράδοση στο σπίτι.

Από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί ακολουθούν τους «πορτοκαλί» κανόνες, οπότε τα μη απαραίτητα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν ξανά, παρόλο που η εστίαση θα εξακολουθεί να είναι κλειστή. Τα πράγματα γίνονται «κόκκινα» ξανά για τις 31 Δεκεμβρίου-3 Ιανουαρίου, «πορτοκαλί» για τις 4 Ιανουαρίου και έπειτα «κόκκινα» στις 5-6 Ιανουαρίου για την εθνική εορτή των Θεοφανείων.

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα απαγορεύει τις ιδιωτικές κοινωνικές συγκεντρώσεις πέντε ή περισσότερων ατόμων και κλείνει τουριστικά σημεία από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τις 3 Ιανουαρίου.

Τα εθνικά πάρκα και οι παράκτιοι τουριστικοί προορισμοί, όπου χιλιάδες ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν τον ήλιο να ανατέλλει το νέο έτος, θα κλείσουν. Το ίδιο ισχύει για τις εκκλησίες και τους χώρους για σκι, έλκηθρο και πατινάζ.

Τα εστιατόρια θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 3 εκατομμύρια γουόν (2.200 δολάρια) εάν εξυπηρετούν παρέες πέντε ή περισσότερων ατόμων.

Η ευρύτερη περιοχή της Σεούλ, που φιλοξενεί το ήμισυ των 51 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αναζωπύρωσης του ιού τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία, αύξησε τον αριθμό των θανάτων και έθεσε ερωτήματα ως προς το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τη διασπορά, αφού κέρδισε παγκοσμίως επαίνους για τους χειρισμούς της στις αρχές του έτους.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εκδώσει περιορισμούς για τα εγχώρια ταξίδια, μια απόφαση που αφέθηκε στις τοπικές κυβερνήσεις των πολιτειών, αλλά η ομοσπονδιακή υπηρεσία συμβουλεύει τους πολίτες να μην διασχίζουν τη χώρα για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει από τα αμερικανικά αεροδρόμια τις τελευταίες ημέρες. Η ταξιδιωτική εταιρεία AAA προέβλεψε ότι σχεδόν 85 εκατομμύρια Αμερικανοί θα ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των εορτών (μείωση κατά 29% από πέρυσι).

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει με μεγάλη διαφορά τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό παγκοσμίως, με από 18 εκατομμύρια μολύνσεις και 322.800 νεκρούς, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα, τα νέα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ