14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα 10 μέτρα που «κλειδώνουν» τον συμβιβασμό

Ημερομηνία:

Δέκα βασικά μέτρα «κλειδώνουν» ήδη στο τραπέζι του Brussels Group και γίνονται το διαβατήριο για την πρώτη ανάσα ρευστότητας προς την Αθήνα – δέκα μέτρα τα οποία, κατά κυβερνητικές πηγές, είναι «υψηλής δημοσιονομικής και φορολογικής απόδοσης» αλλά ταυτόχρονα και «σταθμισμένης κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η σύγκλιση με τους πιστωτές πάνω σ’ αυτή την πρώτη δέσμη παρεμβάσεων επιβεβαιώθηκε και σε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, η λίστα ωστόσο αναμένεται να οριστικοποιηθεί – και πιθανότατα να εμπλουτιστεί περαιτέρω – μέχρι αύριο Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η φάση διαβούλευσης στο Brussels Group.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκλίνουν στα εξής:

  • Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογουμένους με βάση το περιουσιολόγιο.
  • Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς την μείωση κατά 30%. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 1,3 δις ευρώ.
  • Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%). Οι πιστωτές φέρονται να ζητούν υψηλότερο ενιαίο συντελεστή, της τάξης του 18%.
  • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.
  • Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
  • Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου)
  • Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιθανότατα στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
  • Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
  • Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  • Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ