21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα fake news που πυροδότησαν την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, οι κουκουλοφόροι και η φασιστική βία

Ημερομηνία:

Μια «μαύρη» στιγμή καταγράφτηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, που δημιουργήθηκε από ακραίες συμπεριφορές που τροφοδοτήθηκαν ακόμα και από fake news…

Δυο ημέρες πριν τις εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη, στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν άρθρα με τίτλους που συνδέανε τον Γιάννη Μπουτάρη με το Radical Pride (2o Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride) που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, στις 19 Μαΐου. Τον κατηγορούσαν ότι ο ίδιος έδωσε άδεια για το Radical Pride, ενώ υποστήριζαν ακόμα ότι αυτός το διοργανώνει. Όλα αυτά ήταν fake news που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, παραπληροφορώντας μεγάλο μέρος του κόσμου.

Το Radical Pride είναι ένα αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride που δηλώθηκε ως πορεία, με σημείο συγκέντρωσης το άγαλμα Βενιζέλου. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια πορεία, καθώς ανήκει στα δικαιώματα των πολιτών σε μια δημοκρατική χώρα. Έτσι, δεν χρειάζεται να πάρει κανείς άδεια από πουθενά για να πραγματοποιήσει πορεία. Οπότε οι κατηγορίες για τον Γιάννη Μπουτάρη στο συγκεκριμένο θέμα, είναι άστοχες.

Ωστόσο τα fake news επηρέασαν και τα πρώτα σχόλια που ακούστηκαν κάτω από τον Λευκό Πύργο για τον Γιάννη Μπουτάρη, ήταν ακριβώς για αυτόν τον λόγο. «Έδωσε την πόλη στους gay, την ημέρα που διαδηλώνουμε για την Γενοκτονία» έλεγαν συγκεκριμένα.

Πως άρχισαν όλα

Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν εμφανίστηκε μόνο κάτω από τον Λευκό Πύργο, όπου έγινε η υποστολή της σημαίας με άγημα του στρατού και τους Ποντιακούς Συλλόγους. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκε νωρίτερα και στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, στην  επιμνημόσυνη δέηση και στις ομιλίες για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, αν και είχε περισσότερο συγκεντρωμένο κόσμο, δεν αντέδρασε κανείς με την παρουσία του δημάρχου.

Όλα άρχισαν, όταν ο δήμαρχος βρέθηκε στον Λευκό Πύργο για να παραστεί στην υποστολή της σημαίας. Όταν ξεκίνησε να κατεβαίνει ανάμεσα από τον συγκεντρωμένο κόσμο, άρχισαν να ακούγονται κάποιες φωνές και ύβρεις εναντίον του.

Άρχισε από μια φωνή και στην συνέχεια το κλίμα εναντίον του δημάρχου επεκτάθηκε. Ο Γιάννης Μπουτάρης, στάθηκε σε μια θέση και άρχισε να ακούει χαρακτηρισμούς. Κυρίως τον αποδοκίμαζαν για τις δηλώσεις του σχετικά με τα Σκόπια και την Μακεδονία και για τα Gay Prides

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, δεν αντέδρασε σε κανένα σχόλιο και παρέμεινε στη θέση του, περιμένοντας να αρχίσει η εκδήλωση.

Όταν άρχισαν να πέφτουν πάνω του…

Γύρω από τον δήμαρχο υπήρχαν άτομα που φώναζαν έντονα και του απεύθυναν τον λόγο, αλλά κανείς δεν περίμενε να ακολουθήσει ο,τι ακολούθησε…

Κάποιοι από τους διοργανωτές, προσπαθούσαν να ηρεμίσουν τα πνεύματα και ζητούσαν από όλους να σεβαστούν την εκδήλωση και την μνήμη των θυμάτων

Ωστόσο, κάποια στιγμή, συγκεκριμένα άτομα άρχισαν να πλησιάζουν τον δήμαρχο και να προσπαθούν να τον σπρώξουν. Τότε, μαζεύτηκαν ακόμα περισσότεροι και ακολούθησαν οι σκηνές που έχετε δει όλοι από χθες.

 «Χτυπήστε τον – Μην τον προστατεύετε»

"google ad"

Τον δήμαρχο προστάτευαν μόνο τρία άτομα. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ο οδηγός και βοηθός του Γιάννη Μπουτάρη και ο άντρας που συνοδεύει πάντα τον δήμαρχο για ασφάλεια.

Εφόσον δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο, μόνο αυτοί οι τρεις προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον δήμαρχο, από μια ομάδα ατόμων που τον κυνηγούσε.

Φαινόταν, πως ήθελαν να του κάνουν κακό. Πετούσαν παπούτσια, μπουκάλια και πλαστικά αντικείμενα. Έχουν καταγραφτεί στιγμές, που νεαροί χτυπούν με κλωτσιές τον 75χρονο δήμαρχο…

Υπήρχαν διοργανωτές και άλλα άτομα που προσπαθούσαν να σταματήσουν την επίθεση, ωστόσο και αυτοί έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού.

Όλα τέλειωσαν, με τον δήμαρχο να δίνει προσπάθεια για να μπει στο αυτοκίνητο, ώστε να αποχωρήσει. Άτομα κλοτσούσαν το αυτοκίνητο του δημάρχου, ενώ έσπασαν και το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» για εξετάσεις και οι γιατροί τον συμβούλεψαν παραμείνει όλο το βράδυ και να νοσηλευτεί για προληπτικούς λόγους.

Που βρέθηκαν οι κουκουλοφόροι;

Κατά την διάρκεια της διαδρομής από τον Λευκό Πύργο προς το αυτοκίνητο του δημάρχου, την εμφάνιση τους έκαναν και κουκουλοφόροι… Ένα γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ποιοι πάνε σε μια εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντίων με μάσκες και σκουφάκια στην τσέπη…; Αυτό το γεγονός κάνει πολλούς να μιλούν για ακραία στοιχεία που υπήρχαν στο μέρος και για μια οργανωμένη πράξη.

Μετά την επίθεση, ακούγονταν φωνές: «Τι τον προστατεύετε;».

«Ουδεμία σχέση έχουν με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο»

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, οι πρόεδροι των Ποντιακών Ομοσπονδιών έβγαλαν ανακοίνωση για το περιστατικό που αμαύρωσε την ημέρα μνήμης.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ακραία στοιχεία, δράστες της επίθεσης, ουδεμία σχέση έχουν με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Αναφέρουμε ότι μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον Δήμαρχο», αναφέρουν  πρόεδροι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, Σέργιος Καλπαζίδης.

Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών θέλησαν άμεσα να καταδικάσουν το γεγονός, καθώς σε μια ημέρα κατά της βίας, των τραμπουκισμών και των σφαγών, οι εκδηλώσεις αμαυρώθηκαν από στιγμές βίας!

seleo.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...