23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τεράστια απήχηση πρωτοβουλίας επιστημόνων από το Χάρβαρντ την Οξφόρδη και το Στάνφορντ που λένε «όχι» στο «lockdown»: «Οι τέχνες, η μουσική, ο αθλητισμός και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες πρέπει να ξαναρχίσουν»

Ημερομηνία:

Zητούν από τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στην προστασία των ευπαθών ομάδων κι να αφήσουν τους νέους να επιστρέψουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας αναπτύσσοντας την «ανοσία της αγέλης»

Τεράστια απήχηση έχει η εκστρατεία κατά του lockdown που έχουν ξεκινήσει τρεις κορυφαίοι επιστήμονες από τα έγκριτα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Οξφόρδη και Στάνφορντ, οι οποίοι, σε ανοιχτή επιστολή τους, ζητούν εστιασμένη προστασία στις ευπαθείς ομάδες ώστε οι νέοι να επιστρέψουν στην κανονικότητα αναπτύσσοντας την «ανοσία της αγέλης».

Ήδη, πενήντα χιλιάδες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Σουνέτρα Γκούπτα, μία από τους επιστήμονες που συνέταξαν την επιστολή είναι υπέρμαχος της σουηδικής προσέγγισης, δηλαδή της «ανοσίας της αγέλης», όπως υπογραμμίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Για τους διακεκριμένους επιστήμονες, τα άτομα που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να επιστρέψουν στους ρυθμούς της κανονικότητας.

«H επιβολή του «lockdown» σε ΗΠΑ και Βρετανία προκαλεί «ανεπανόρθωτες ζημιές», όπως διατείνονται στην επιστολή τους.

Καλούν επίσης τις κυβερνήσεις να μην βάζουν σε καραντίνα όλους όσοι δεν κινδυνεύουν άμεσα από τη νόσο Covid-19.

«Οι σκληροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν «επιζήμιες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η επίμαχη επιστολή έχει την υπογραφή τουλάχιστον 50 χιλιάδων πολιτών, ανάμεσά τους 2.500 εμπειρογνώμονες από το χώρο της ιατρικής και της δημόσιας υγείας και περίπου 3.200 ιατρούς.

Εξηγώντας το συλλογισμό τους, οι τρεις επιστήμονες υποστηρίζουν πως, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού,δεν κινδυνεύει να πεθάνει αν κολλήσει Covid-19 και οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία εκείνων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες επιτρέποντας ταυτόχρονα στους υπόλοιπους να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά.

Η επιστολή, υπό τον τίτλο: «Great Barrington Declaration» (η Μεγάλη Διακήρυξη του Μπάρινγκτον),- έλαβε το όνομά της από την πόλη της Μασαχουσέτης όπου συντάχθηκε- είναι μια «κραυγή» κορυφαίων επιστημόνων, όπως χαρακτηριστικά γράφει το βρετανικό δημοσίευμα. Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να αποδεχτούν την νόσο Covid-19 και να μάθουν να ζουν με αυτή.

«Εκείνοι που δεν είναι ευάλωτοι θα πρέπει αμέσως να έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν τη ζωή τους κανονικά», λένε οι επιστήμονες, προσθέτοντας: «Η διατήρηση της καραντίνας έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Εκτός από την καθηγήτρια Γκούπτα, που είναι πλέον γνωστή για τις αμφιλεγόμενες απόψεις της σχετικά με την «ανοσία της αγέλης», την επιστολή συνυπογράφουν ο καθηγητής Μάρτιν Καλντορφ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο Δρ. Τζέι Μπαταχαριά του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Ωστόσο, η επιστολή τους αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και ανησυχία από ορισμένους ερευνητές.

"google ad"

Για παράδειγμα, ένας επιστήμονας επισημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη άλλα προβλήματα, εκτός από το θάνατο, όπως η «μακρά ασθένεια από Covid», κι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η «ανοσία της αγέλης» μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Στη «Μεγάλη Διακήρυξη του Μπάρινγκτον», οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα:

«Το να κρατάμε τους μαθητές εκτός σχολείου είναι κατάφωρη αδικία».

«Οι ηλικιωμένοι έχουν 1.000 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο Covid-19 σε σχέση με τα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο ομάδες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ίδιους κανόνες.

Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι στο σπίτι με τους συγγενείς και τους φίλους να τους εξυπηρετούν… Πρέπει να συνεχιστούν οι κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η απομόνωση των ατόμων που είναι άρρωστοι, αλλά η ζωή για νέους, υγιείς ανθρώπους θα μπορούσε να συνεχιστεί», τονίζουν οι επιστήμονες και προσθέτουν:

«Όσοι δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν τη ζωή τους»…

«Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα, πρέπει να συνεχιστούν.

Οι ενήλικες χαμηλού κινδύνου πρέπει να εργάζονται κανονικά και όχι από το σπίτι. Τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν.

«Οι τέχνες, η μουσική, ο αθλητισμός και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες πρέπει να ξαναρχίσουν».

protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...