Τετραπλάσιοι καύσωνες λόγω κλιματικής αλλαγής

Κανένα σχόλιο

Η κλιματική αλλαγή, που προκλήθηκε λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχει μέχρι στιγμής τετραπλασιάσει τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων από τη Βιομηχανική Επανάσταση ώς σήμερα επισημαίνει ελβετική μελέτη. Οι επιστήμονες ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι η αδυναμία ελέγχου της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενδεχομένως να καταλήξει στον πολλαπλασιασμό αυτών των φαινομένων.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, επίσης, ευθύνεται και για την εμφάνιση μεγάλων καταιγίδων, οι οποίες αυξηθήκαν κατά 22% μέσα στον 19ο αιώνα, ενώ ενδέχεται να διπλασιαστούν μέσα στον τρέχοντα αιώνα.

«Πολλοί μπορούν να ισχυρισθούν ότι είχαμε ανέκαθεν τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, πολύ προτού ο άνθρωπος αρχίζει να επηρεάζει το κλίμα» λέει ο Εριχ Μ. Φίσερ, συντάκτης της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change. «Πράγματι αυτό είναι ορθό αλλά οι συνθήκες άλλαξαν και τώρα έχουμε τέτοια φαινόμενα συχνότερα».

"Sponsored links"

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτες υποδεικνύουν τον πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ωστόσο, η μελέτη του δόκτορος Φίσερ και του συνεργάτη του Ρέτο Κνούτι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης είναι η πρώτη που αποπειράται προβλέψεις για το μέλλον, εφόσον εξακολουθήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη με τους ίδιους ρυθμούς. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι πολύ σημαντικά γιατί αν και η σταδιακή αύξηση των μέσων θερμοκρασιών παγκοσμίως σίγουρα έχει πολλές περιβαλλοντικές συνέπειες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυτά που επηρεάζουν περισσότερο τις ανθρώπινες κοινωνίες. Ενδεικτικά, ο καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εστίασαν στους καύσωνες και τις ισχυρές καταιγίδες. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική ανάλυση προέβλεψαν πώς θα έπρεπε να είναι το κλίμα αν δεν είχε συμβεί η Βιομηχανική Επανάσταση, επικεντρώνοντας στα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε οποιαδήποτε περιοχή με συχνότητα ένα ανά χίλιες ημέρες.

Αν τελικά η κλιματική αλλαγή τεθεί υπό έλεγχο, τότε οι καύσωνες μπορεί να πολλαπλασιαστούν κατά 14 φορές συγκριτικά με αυτούς που καταγράφηκαν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Αν, όμως, δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, τότε οι καύσωνες θα αυξηθούν κατά 62 φορές, ενώ θα σημειώνονται περισσότερες αλλά και πολύ ισχυρότερες καταιγίδες.

«Το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα τελικά δεν είναι τόσο πολύπλοκα», εξηγεί ο δρ Κνούτι. «Αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη κατά ένα ή δύο βαθμούς και αναγκαστικά θα ζήσεις περισσότερες ζεστές ημέρες. Αυτό θα προκαλέσει περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες βροχοπτώσεις».

kathimerini.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις