24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τζιτζικώστας: Τις μάχες δεν τις χάσαμε στη Βουλή, τις χάσαμε στην κοινωνία

Ημερομηνία:

«Παλιό είναι να μη θέλεις να αλλάξεις», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι τα εξής:

-Για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ:

«Ξαφνικά» στη δική μου πολιτική αντίληψη σημαίνει «ευκαιριακά» κι εγώ δεν σηκώνω σημαίες ευκαιρίας. Όταν δίνω μια μάχη την πιστεύω.
Για μένα η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής κυρίως σε νοοτροπία, πρόσωπα και τρόπο λειτουργίας της ΝΔ είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Να σας το πω αλλιώς: Δε θα γυρίσουν πίσω 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που μας γύρισαν την πλάτη από το 2004 μέχρι τώρα, αν δεν πεισθούν ότι και καταλάβαμε και αναγνωρίζουμε και διορθώνουμε εμείς τα όποια λάθη μας. Μπορούμε να το κάνουμε όχι με φτιασιδώματα, θεωρίες και ημίμετρα, αλλά με πραγματικές αλλαγές; Αυτή είναι η πρόκληση για μένα και την αποδέχτηκα.

-Για το γεγονός ότι δεν περίμενε την ολοκλήρωση της θητείας του ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας:

Θα παρέμενα νέος, άφθαρτος, μακριά από πολιτική φθορά αντιπαραθέσεις, θα το έπαιζα δηλαδή «μελλοντικός δελφίνος». Χρόνο είχα… Αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει άλλο χρόνο…

Το ασφαλές και το πραγματικά φιλόδοξο προσωπικά, θα ήταν να σχεδιάσω με την άνεση του Περιφερειάρχη τις επόμενες κινήσεις μου αφήνοντας τη δύσκολη συγκυρία στα χέρια άλλων. Εγώ θα παρέμενα νέος, άφθαρτος, μακριά από πολιτική φθορά αντιπαραθέσεις, θα το έπαιζα δηλαδή «μελλοντικός δελφίνος». Χρόνο είχα… Αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει άλλο χρόνο, ο κόσμος της κεντροδεξιάς δεν έχει άλλο χρόνο, η χώρα αν θέλετε την εκτίμηση μου δεν έχει άλλο χρόνο, όπως έδειξε αυτό το ανεκδιήγητο και καταστροφικό οκτάμηνο. Επειδή λοιπόν εγώ δε βλέπω εκλογές σε τέσσερα χρόνια αλλά νωρίτερα κι επειδή ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, δίνω τώρα τη μάχη στα δύσκολα και σίγουρα δεν τη δίνω… εκ του ασφαλούς!

-Για τα χαρακτηριστικά του ως «αντι-Τσίπρας»:

Πιο μακριά δεν γίνεται να είναι τα χαρακτηριστικά μου με εκείνα του κ. Τσίπτα από κάθε άποψη, εκτός από την ηλικία.
Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται αντι-Τσίπρα, αλλά το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής που προσωποποιεί ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος είναι στην πραγματικότητα μια αναπαλαιωμένη εκδοχή του λαϊκιστή πολιτικού… Το να χρησιμοποιείς ανενδοίαστα, θα έλεγα ακόμη και την απελπισία, την απόγνωση μιας κρίσης για να έρθεις στην εξουσία είναι ανήθικο, είναι ο ορισμός του παλιού. Ειδικά όταν γνωρίζεις, όταν ξέρεις ότι δε θα κάνεις τίποτε από όσα υπόσχεσαι.

-Για την παρουσία της ΝΔ στη Βουλή και τους δύο αντιπροέδρους:

Τις μάχες δεν τις χάσαμε στη Βουλή, τις χάσαμε στην κοινωνία. Η ΝΔ, άλλωστε, πάντα κέρδιζε τις κοινοβουλευτικές μάχες.
Στη Βουλή ο ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων του κόμματος που θα οριστούν θα συντονίζει εξαιρετικά την κοινοβουλευτική μας παρουσία και ο δεύτερος θα αναλάβει να συντονίσει την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας μας, την πρόταση που καταθέτουμε στους Έλληνες. Δεν έχω καμία ανησυχία γι’ αυτό. Το ζητούμενο είναι πως θα ξαναπλησιάσουμε τον κόσμο της κεντροδεξιάς, που μας γύρισε την πλάτη. Εκεί θα δοθεί η πραγματική μάχη.

-Για το ενδεχόμενο δυαρχίας:

Θα ορίσω δύο αντιπροέδρους, δεν τίθεται θέμα δυαρχίας. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Αρχηγός του κόμματος, είτε είναι κοινοβουλευτικός, είτε όχι. Θα ορίσω δύο Αντιπροέδρους. Άρα δεν τίθεται θέμα δυαρχίας. Καταλαβαίνω ότι κάτι πρωτόγνωρο φοβίζει. Αλλά αν σκεφθεί κανείς πιο ανοιχτά, δει το δάσος κι όχι το δέντρο θα αντιληφθεί ότι όλοι αυτοί οι… δυσοίωνοι όροι είναι απλά προσχήματα για να μην αλλάξει τίποτε. Πάντα θα υψώνονται εμπόδια στις αλλαγές. Όποτε όμως στην ιστορία της η Νέα Δημοκρατία τόλμησε, κέρδισε. Όποτε έμεινε στάσιμη, φοβική, συντηρητική έχασε. Κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

-Για τη φράση «κακόγουστο αστείο» σχετικά με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε θέση αντιπροέδρου:

"google ad"

Κακόγουστο αστείο είναι να υπονοούν κρυφές συμφωνίες όταν στη διαδρομή μου πήρα το κόστος να μην υποκύπτω σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Κακόγουστο αστείο, υποτιμητικό και προσβλητικό για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά να πιστεύει κάποιος ότι εάν εγώ εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, θα μπορούσε ένας πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της παράταξης να κάνει τον αντιπρόεδρο του κόμματος.

Σε ερώτηση για το όνομα της ΝΔ και τα χρέη του κόμματος επισήμανε ότι«δεν έχουμε ανάγκη από αλλαγές συμβόλων. Έχουμε ανάγκη από αλλαγές ουσίας και νοοτροπίας. Το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέσα σε κρίση μάλιστα, σε εθνική κρίση, δεν θα γίνει κόμμα σφραγίδα ούτε προβληματική επιχείρηση. Αυτό σας το εγγυώμαι απόλυτα».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στην ενότητα της ΝΔ, την οποία«εγγυάται η ίδια η βάση της και την επιβάλλει», ενώ για τη διεξαγωγή ντιμπέιτείπε ξεκάθαρα: «ναι στο ντιμπέιτ εφόσον συμμετέχουν και οι τέσσερις υποψήφιοι και οπωσδήποτε θεματικές συνδιασκέψεις για την παρουσίαση των θέσεων όλων των υποψηφίων»

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...