Την προστασία του ιστορικού τόπου του φαραγγιού της μαρτυρικής Καντάνου απαίτησε ο M. Συντυχάκης

Κανένα σχόλιο

Την προστασία του ιστορικού τόπου του φαραγγιού της μαρτυρικής Καντάνου, στην Κρήτη, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη δράση μεταλλευτικής εταιρείας και την πρόθεσή της να επεκτείνει τη λατομική ζώνη.

Αφορμή για την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης ήταν οι εγκρίσεις που δόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης για την επέκταση της λατομικής ζώνης στην περιοχή, αγνοώντας το θεσμικό καθεστώς του φαραγγιού ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου.

Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ότι μεταξύ των εκτάσεων που θέλει να χρησιμοποιήσει η εταιρεία συγκαταλέγονται εφτά εκτάσεις που στο παρελθόν είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες και έχουν αποχαρακτηριστεί για τις ανάγκες λειτουργίας του λατομείου. Για καμία από αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχει απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, μολονότι δύο από αυτές τις εκτάσεις βρίσκονται εντός των ορίων του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου, ενώ στο σύνολό του ο αδειοδοτημένος χώρος εξόρυξης και οι υπόλοιπες χρησιμοποιούμενες εκτάσεις βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού τόπου και έχουν άμεση οπτική επαφή με αυτόν.

"Sponsored links"

Το 2018 (με το νόμο Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ) άρθηκε ο αναδασωτέος χαρακτήρας αυτών των εκτάσεων και παραχωρήθηκαν προς εκμετάλλευση στην εταιρεία. Μάλιστα, με τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) παρατάθηκε η λειτουργία του λατομείου, από το 2028 στο 2048!

Φέτος τον Μάη, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση μονάδων παρασκευής τσιμέντου και ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών από την εταιρεία, ενώ στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης αποδέχτηκε την επέκταση των λατομείων. Τελικά, μετά την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των κατοίκων της περιοχής ανάγκασαν τις αρμόδιες υπηρεσίες να ζητήσουν τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων για τη νέα ΜΠΕ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (στην οποία ανήκει η Διεύθυνση Δασών) δεν εμπλέκει τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στις ενέργειές της για το λατομείο, ενώ είναι σε πλήρη γνώση της ότι το συγκεκριμένο λατομείο δραστηριοποιείται πλησίον ιστορικού τόπου».

«Η εταιρεία, συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και την πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, επιχειρεί βήμα – βήμα, ακόμα και με πρόδηλα ψέματα, να εδραιώσει και να επεκτείνει την παρουσία της στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου και να το μετατρέψει μόνιμα και ανεπιστρεπτί σε βαριά βιομηχανική περιοχή εξορύξεων», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» και ζήτησε να απαγορευτεί η επέκταση της εταιρείας.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση και υποσχέθηκε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου θα πιέσουν την εταιρεία για να αποκαταστήσει τον ιστορικό δρόμο εντός του φαραγγιού που έχει καταστραφεί. Σε σχέση με το ζήτημα των αναδασωτέων εκτάσεων, δήλωσε πως δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μ. Συντυχάκη:

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις