Τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο Jumbo δίνουν εργαζόμενοι στην Πρέβεζα – Αγωνίζονται για τη διαφυλαξη της Κυριακάτικης αργίας

Κανένα σχόλιο

Τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας δίνουν από το πρωί, έξω από το κατάστημα των «Jumbo» στην Πρέβεζα, τα ταξικά σωματεία του νομού, με μπροστάρη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Η απεργία έχει προκηρυχθεί ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας από το συγκεκριμένο πολυκατάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση «Jumbo» ανακοίνωσε πως θα είναι ανοικτά τις Κυριακές τα καταστήματά της στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους της Πρέβεζας στη συγκέντρωση που διοργανώνουν έξω από το κατάστημα, ενώ καταγγέλλουν το κλίμα αστυνομοκρατίας που επικρατεί στην επιχείρηση.

"Sponsored links"

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, σε κοινή ανακοίνωση, υπογραμμίζουν τα εξής:

«Την προηγούμενη Κυριακή δώσαμε μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία της επιχείρησης “Jumbo” που αποφάσισε την λειτουργία των καταστημάτων της στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη και τις Κυριακές.

Η συγκεκριμένη εταιρία επικαλείται το νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει “με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη” να ρυθμίζει σε συγκεκριμένες περιοχές τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για περισσότερες Κυριακές από αυτές που ήδη ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση βασίζεται σε νόμο ο οποίος φέρει τόσο τη σφραγίδα της ΝΔ το 2013, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε σε τροποποίησή του το 2017, αφαιρώντας και τους τελευταίους περιορισμούς που υπήρχαν για το άνοιγμα των μεγαλοκαταστημάτων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων αυτών όπως και του ΚΙΝΑΛ. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της Περιφέρειας που με την απόφαση του 2013 άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για μια τέτοια εξέλιξη.

Ευθύνες έχουν και όσοι όλα τα προηγούμενα χρόνια συμφωνούσαν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ή είχαν κρατήσει ανάλογη στάση στις αντίστοιχες επιτροπές διαβούλευσης (ο λεγόμενος “Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου”, το Επιμελητήριο, οι διάφορες ενώσεις ξενοδόχων, κ.α.). Καθώς και το Εργατικό Κέντρο που όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε ως θεατής τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Ξέρουμε καλά ότι ο “ασκός του Αιόλου” έχει ανοίξει για την κατάργηση της κυριακάτικης Αργίας. Κερδισμένοι θα είναι τελικά οι μεγαλέμποροι και τα πολυκαταστήματα και όχι οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Χαμένοι θα βγουν και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που θα πρέπει να δουλεύουν νυχθημερόν στο μαγαζί τους.

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός αφού οι συνθήκες στην αγορά θα μας αναγκάσουν τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα. Μας αφορά όλους.

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δυναμώνουμε τη συμμαχία μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά τους.

Μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα, να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο.

"Sponsored links"

Καλούμε τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της περιοχής μας όπως και τα σωματεία των αυταπασχολουμένων να στηρίξουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Jumbo την Κυριακή 26 Γενάρη στις 10.30, καθώς και τις άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα.

Μονή απάντηση η οργανωμένη πάλη!

Παλεύουμε για:

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της Κυριακάτικης αργίας.

• Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία!

Να μην περάσουν τα σχέδια των μονοπωλίων!».

Πηγή: 902.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις