Τι προτείνει ένας ειδικός για την πρωτοβάθμια φροντίδα στην υγεία

Κανένα σχόλιο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής Γιάννης Τούντας σήμερα είναι πρόεδρος στον Ε.Ο.Φ {Εθνικός οργανισμός φαρμάκων}. Σε ερωτήσεις της ιατρικής συντάκτου της «Κυρ. ελευθεροτυπίας» Δ.Ε. προτείνει περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, με καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, και πρώτα απ` όλα την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κι όχι μόνο περίθαλψης.

Εάν πραγματοποιηθούν, σταδιακά έστω ,αυτά τα οποία προτείνει ο κ Τούντας το σύστημα υγείας θα έλθει κοντά στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ξεφεύγοντας από τα τριτοκοσμικά που βρίσκεται σήμερα. Η κριτική του στο υπουργείο υγείας έγκειται όπως λέει, ότι έχει εγκλωβιστεί σε διάλογο για τις αμοιβές των γιατρών «βάζοντας το κάρο μπροστά από τα άλογα διακινδυνεύοντας ακόμη μια φορά, το αίτημα για ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να εκφυλιστεί σε μια να διευθέτηση εργασιακών σχέσεων και αμοιβών του ιατρικού σώματος».

"Sponsored links"

Οι γιατροί βεβαίως λέμε εμείς πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά ,για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια , μολονότι πίεσαν πολύ το υπουργείο με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους και πιθανόν να το αποπροσανατόλισαν στο δέντρο, κι όχι στο δάσος.

Ας διαβάσουμε τον καθηγητή Γ. ΤΟΥΝΤΑ να δούμε τις ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις του. « Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των αρρώστων, από γιατρούς, κέντρα υγείας, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων. Είναι αυτό που γίνεται στη χώρα μας μέχρι σήμερα με άναρχο και σπάταλο τρόπο».

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι όμως πολύ περισσότερα. Περιλαμβάνει μεν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά παρέχει επί πλέον πρόληψη και φροντίδα, μ` ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Περιέργως, όμως, ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, δεν αναφέρεται πουθενά στον νέο νόμο. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη». «Πρώτα απ` όλα πρέπει να περιγραφεί με ακρίβεια η δέσμη των παροχών που θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΠΥ το νέο σύστημα Π.Φ.Υ {πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας}. Εγώ θα πρότεινα «Δυνατότητα εικοσιτετράωρης κάλυψης των μη επειγόντων περιστατικών, και επισκέψεις στο σπίτι. Ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, και ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπών για νοσοκομειακή περίθαλψη, για εξετάσεις και για πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς. Πρωτόκολλα προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων. Συστηματικά προγράμματα αγωγής υγείας, και συμβουλευτικές υπηρεσίες μητέρας -παιδιού. Ειδική φροντίδα υγείας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για την τρίτη και τέταρτη ηλικία».

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις