19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τομ Κρουζ: Deepfake βίντεο του σταρ σαρώνουν στο TikTok και… προβληματίζουν

Ημερομηνία:

Μια σειρά από βίντεο στα οποία… φαίνεται να πρωταγωνιστεί ο Τομ Κρουζ, χωρίς αυτό όμως να ισχύει, έχουν γίνει viral στο TikTok, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για τρία κλιπ που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία deepfake και δίνουν μία γεύση για το άκρως προηγμένο επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι δυνατότητές της, κάτι που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Ο όρος deepfake (μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από τα «deep learning» και «fake») αναφέρεται σε τροποποιημένα media στα οποία ένα άτομο σε μια υπάρχουσα φωτογραφία ή βίντεο αντικαθίσταται από ένα άλλο.

Παρόλο που αυτού του είδους οι «παρεμβάσεις» με σκοπό την ψυχαγωγία ή την εξαπάτηση δεν είναι κάτι καινούργιο, η τεχνολογία deepfake επιστρατεύει σύγχρονες τεχνικές που έχουν να κάνουν με τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη.Το αποτελέσμα είναι άκρως ρεαλιστικό, αλλά και τρομακτικό, αν σκεφτεί κανείς τις «σκοτεινές» χρήσεις που μπορεί να ενθαρρύνει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τα εν λόγω βίντεο δημοσιεύτηκαν από τον λογαριασμό «deeptomcruise» την περασμένη εβδομάδα και δείχνουν τον πρωταγωνιστή του Mission Impossible (ή μάλλον… τον κατασκευασμένο σωσία του) να κάνει ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο, να παίζει γκολφ και να μοιράζεται αναμνήσεις για τη συνάντησή του με τον Μιχάηλ Γκορμπατσόφ.

Τα κλιπ έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 11 εκατομμύρια προβολές στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά κυκλοφορούν ήδη ευρέως και σε άλλα social media, αφήνοντας τους πάντες με… ανοιχτό το στόμα.

Παρόλο που τα βίντεο δημιουργήθηκαν για λόγους ψυχαγωγίας, ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο εγείρει ανησυχία. Ο Σαμ Γκρέγκορι, διευθυντής στο witness.org, σχολιάζει αναφορικά με τα deepfakes στο Twitter: «Πολλές γυναίκες έχουν ήδη πέσει θύματα των deepfake. Αν φτάσουμε στο σημείο να μην πιστεύουμε στα μάτια μας, θα υπονομευτεί και η αξιοπιστία των πραγματικών βίντεο».

protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...