13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τουλάχιστον 46 τραυματίες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – 60.000 οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, 600.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές – 2 πούλμαν από την Κρήτη

Ημερομηνία:

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ακραία στοιχεία -σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ακροδεξιοί – προκάλεσαν έντονα επεισόδια στον Αγνωστο Στρατιώτη και στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Τα ΜΑΤ έκαναν εκταταμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κόσμος στο πάνω μέρος της πλατείας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν 46 τραυματίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και 25 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση «απάντησε» η ΕΛ.ΑΣ. στα επικριτικά σχόλια αναφορικά με τη στάση της στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα και τις κατηγορίες περί «εκτεταμένης χρήσης χημικών».

«Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου», αναφέρει. «Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών», επισημαίνει.

«Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

Τα επεισόδια

Η ένταση στο Σύνταγμα ξεκίνησε λίγη ώρα μετά την έναρξη των ομιλιών, όταν ομάδα διαδηλωτών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις πάνω από τον άγνωστο Στρατιώτη, ενώ οι ομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες, μπουκάλια, φωτοβολίδες και μπογιές σε βάρος των αστυνομικών που «ανταπάντησαν» με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν 25 αστυνομικοί, ενώ επισήμως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κάνει αναφορές για τραυματισμένους πολίτες.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως μεταφέρθηκε στον Ερυθρό ο φωτορεπόρτερ που ξυλοκοπήθηκε άγρια από ακραίους και ακόμη τρία άτομα, και στο νοσοκομείο Σωτηρία τρεις διαδηλωτές με αναπνευστικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν επτά άτομα και έγιναν πέντε προσαγωγές.

"google ad"

Για τη συμμετοχή 

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστνομική Διεύθυνση Αττικής στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 60.000 διαδηλωτές.

Ειδικότερα, «αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη», αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΓΑΔΑ.

Οι διοργανωτές ωστόσο υποστηρίζουν πως πέρασαν τα διόδια 3.000 πούλμαν και κάνουν λόγο για 600.000 διαδηλωτές.

Μαξίμου: Ακραίοι και χρυσαυγίτες προκάλεσαν τα επεισόδια

Σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου αποδίδει τα επεισόδια σε ακραία στοιχεία και χρυσαυγίτες. «Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία»» αναφέρει το Μαξίμου και καταλήγει: «Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

Μητσοτάκης: Εριξαν χημικά σε οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένους – Θα αναζητηθούν ευθύνες

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία και τα επεισόδια που σημειώθηκαν.
Kάλεσε τον πρωθυπουργό και τους «πρόθυμους» να ακούσουν την φωνή του λαού κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «η υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση».

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους.

Η κυβέρνηση υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση. Σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο.

Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν. Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια: Πρόκειται για συμφωνία που ανατρέπει μια εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες κι ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους.

Στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιχειρήματα, αλλά και με αποφασιστικότητα. Με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει.

Πριν το χάραμα είναι το πιο βαθύ σκοτάδι. Και η κυβέρνηση Τσίπρα είναι στην πιο σκοτεινή στιγμή της θλιβερής διαδρομής της. Αλλά η μέρα που θα χαράξει μια νέα φωτεινή εποχή για τους Ελληνες δεν αργεί.

Σύντομα, με την απόφαση του λαού, θα ξαναδώσουμε στην Ελλάδα εθνική υπερηφάνεια, σταθερότητα και, κυρίως, αξιοπρέπεια».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ