17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Τουρκία: 76 οι νεκροί του σεισμού – Συγκλονίζουν 3χρονη και 14χρονη που ανασύρθηκαν ζωντανές

Ημερομηνία:

Ώρα με την ώρα, ολοένα και πιο τραγικές διαστάσεις λαμβάνει ο απολογισμός των θυμάτων από τον μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε τα τουρκικά παράλια και την περιοχή της Σμύρνης.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές από την Αρχή διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης της χώρας (AFAD) οι νεκροί από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε Ελλάδα και Τουρκία, έφτασαν τους 76 στην Σμύρνη. Σύμφωνα με την AFAD οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 962, εκ των οποίων οι 743 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Οι 219 παραμένουν νοσηλευμένοι με τραύματα.

Κατά τον τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, ο σεισμός κατέστρεψε ολοσχερώς ή προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε περίπου σαράντα κτίρια. Άλλα περίπου χίλια υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές.

Χίλιοι μετασεισμοί 

Σύμφωνα με το Anadolu που επικαλείται στοιχεία της AFAD, μετά τον κύριο σεισμό έχουν καταγραφεί 1.044 μετασεισμοί στην γύρω περιοχή! Από αυτούς, οι 43 ήταν μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ, όπως αναφέρει η AFAD.

Την ίδια στιγμή, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν σε κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν ένα ακόμη βράδυ στην ύπαιθρο. Οι αρχές τοποθέτησαν 1.864 σκηνές, ενώ άλλες 2.038 ετοιμάζονται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες αυτών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά έχουν δοθεί για χρήση 3.545 τέντες, εκ των οποίων οι 57 είναι για γενική χρήση, 24.382 κουβέρτες, 13.280 κρεβάτια, καθώς και 2.657 σετ κουζίνας.

Σώθηκαν δύο κορίτσια 3 και 14 ετών

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι ένα μικρό κορίτσι 3 ετών ανασύρθηκε τραυματισμένο μετά από ηρωικές προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και παραμονή της επί 65 ώρες κάτω από τα συντρίμμια..

Χθες, ένα άλλο κορίτσι 14 ετών κατάφερε να βγει ζωντανό από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας, 58 ώρες μετά τον κύριο σεισμό! Η 14χρονη Ιντιλ Σιρίν κατάφερε να αντέξει και οι διασώστες αφού την απεγκλώβισαν, την παρέδωσαν σε ασθενοφόρο και οδηγήθηκε σε νοσοκομείο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Συνολικά, τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει 105 ανθρώπους και συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ