22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το αυξημένο διεθνές εμπόριο ελαιολάδου ευνοεί και τις τιμές παραγωγού

Ημερομηνία:

Επιβεβαιώνοντας τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίστηκε με καλές προοπτικές το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου κατά τους έξη πρώτους μήνες της νέας εμπορικής περιόδου 2014/15, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Μάρτιο 2015, γεγονός που αντανακλά και στις τιμές παραγωγού που κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση των επικαιροποιημένων διαθέσιμων στοιχείων από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ), σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι εισαγωγές ελαιολάδου και του πυρηνελαίου ήταν υψηλότερες κατά 9% στην Ιαπωνία (υπήρξε μια απότομη αύξηση τον Μάρτιος του 2015), + 5% σε Βραζιλία, + 2% στις ΗΠΑ όπου η ισχυρή αύξηση των εισαγωγών τον Φεβρουάριο του 2015 αναπλήρωσε τις πτώσεις που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015, και +1% στην Κίνα.

Αντίθετα, οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερες στη Ρωσία (-14%) λόγω διακοπής των εισαγωγών από τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς και στην Αυστραλία (-10% από το Νοέμβριο του 2014) και τον Καναδά (-7%).

Τα στοιχεία του Μαρτίου 2015 δεν ήταν διαθέσιμα για την ΕΕ κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, αλλά τα στοιχεία για τους πρώτους πέντε μήνες του 2014/15 δείχνουν μια αύξηση των 10% στις ενδοκοινοτικές πράξεις και 100% στις εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Λόγω της μεγάλης πτώσης της παραγωγής στην Ισπανία και την Ιταλία, αυξήθηκαν οι εισαγωγές εκτός της ΕΕ στις δυο χώρες, ιδίως από την Τυνησία (599% και 310%, αντίστοιχα) σε σύγκριση με μια σεζόν νωρίτερα.

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου του ΔΣΕ, αυτή η ανοδική κίνηση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, πριν από την αλλαγή του κανονισμού της ΕΕ για τη δασμολογική ποσόστωση που μηδένισε τους δασμούς, γεγονός που συνδέεται με τη μεγάλη άνοδο της παραγωγής στην Τυνησία για την περίοδο 2014/15.

Οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, στις ελαιοπαραγωγές μεσογειακές χώρες μέλη του ΔΣΕ η κατάσταση έχει ως εξής:

  • Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, άρχισαν να αυξάνονται συνεχώς από τις αρχές Ιουλίου και μετά. Μετά το σπάσιμο του φράγματος των τριών ευρώ κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, συνέχισαν την ανοδική πορεία τους με κάποιες μικρές διακυμάνσεις μέχρι να φτάσουν € 3,56 kg τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου 2015 (το υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο), στη συνέχεια έπεσαν στα € 3,51 / kg κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Αυτό είναι 78% υψηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 79% πάνω από το χαμηλό που καταγράφηκε την τρίτη εβδομάδα του Μάη του 2014 (€ 1,96 / kg).
  • Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια πολύ σαφή ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Νοεμβρίου 2014 έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, τόσο της υπό εξέταση περιόδου όσο και της τελευταίας δεκαετίας, στα € 6,79 / kg. Μετά την ελαφρά πτώση στην προτελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη του 2014 οι τιμές επανενεργοποιήθηκαν προς τα πάνω. Μετά από κάποιες μικρές βουτιές βρέθηκαν στα € 5,83 / kg στα τέλη Μαΐου του 2015, δηλαδή 61% υψηλότερα από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα και 121% πάνω από το χαμηλό που καταγράφηκε κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2013 (€ 2,64 / kg).
  • Στην Ελλάδα οι τιμές ήταν υψηλές κατά τους τελευταίους μήνες, σπάζοντας το φράγμα των τριών ευρώ / kg την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015. Τις τελευταίες εβδομάδες συνέχισαν ανοδικά για να φθάσουν τα € 3,09 / kg κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2015, 24% υψηλότερα από ό, τι την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα.
  • Στην Τυνησία, προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2014, οι παραγωγοί πληρώθηκαν € 2,73 / κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν για λίγο, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται προς τα πάνω κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015. Μετά από κάποιες μικρές διακυμάνσεις, συνέχισαν και πάλι προς τα πάνω και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο της εξεταζόμενης περιόδου, τα € 3,43 / kg στα τέλη του Μαΐου του 2015, σημειώνοντας 50% άνοδο σε σχέση με πέρυσι.

Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο

Οι τιμές παραγωγού για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο έχουν χτυπήσει τα υψηλότερα επίπεδα για την υπό εξέταση περίοδο. Στην Ισπανία ήταν στα € 3,04 / kg στα τέλη Μαΐου του 2015, αυξημένα κατά 72% σχετικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής. Στην Ιταλία, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα € 3,18 / kg στα τέλη Μαΐου του 2015, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 66% από περίοδο σε περίοδο.. Ως συνήθως, Ιταλικές τιμές είναι υψηλότερες από τις Ισπανικές. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τιμών για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος.

Στο τέλος του Μαΐου 2015, η τιμή του εξευγενισμένου ελαιολάδου (€ 3,04 / kg) και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (€ 3,51 / kg) διέφεραν κατά € 0,51 / kg στην Ισπανία. Στην Ιταλία, η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι πολύ ευρύτερη (€ 2,55 / kg).

Για περισσότερα στοιχεία δείτε εδώ (στα αγγλικά) το τελευταίο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΔΣΕ:

Στέφανος Παπαπολυμέρου

papapolimerou@paseges.gr

paseges.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ