Το Βενιζέλειο σε νέα, hi- tech, εποχή – Εγκαταστήθηκε τρισδιάστατο σύστημα απεικόνισης

Κανένα σχόλιο

Το Βενιζέλειο νοσοκομείο μπαίνει σε νέα εποχή! Απέκτησε ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης του εσωτερικού του ματιού υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια, την άνεση και το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα των επεμβάσεων που χρειάζονται οι πάσχοντες από αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, οπή στην ωχρά κηλίδα και άλλες σοβαρές παθήσεις των ματιών.

Το τρισδιάστατο σύστημα απεικόνισης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη και το Βενιζέλειο είναι το δεύτερο στην Ελλάδα Νοσοκομείο του ΕΣΥ που χρησιμοποιεί το σύστημα.

Το σύστημα λέγεται NGENUITY® 3D και διαθέτει μία πανίσχυρη τρισδιάστατη κάμερα που επιτρέπει στον χειρουργό να παρακολουθεί την πορεία της επέμβασης σε μια τρισδιάστατη οθόνη, και όχι μέσα σε από ένα μικροσκόπιο όπως γίνεται με τα συμβατικά συστήματα απεικόνισης.

"Sponsored links"

Η κάμερα διαθέτει την τεχνολογία απεικόνισης HDR η οποία παρέχει θαυμάσια ανάλυση, βάθος, καθαρότητα και σκιαγραφική αντίθεση στις εικόνες από το εσωτερικό του ματιού, επιτρέποντας την απεικόνισή του με βαθύ και ρεαλιστικό χρώμα που προσιδιάζει εκείνο που θα έβλεπε ο γιατρός με γυμνό μάτι.

Το βασικό πλεονέκτημά της, όμως, είναι ότι επιτρέπει στον χειρουργό να έχει λεπτομερή αντίληψη του βάθους, κάτι που ως τώρα δεν ήταν εφικτό. Επιπρόσθετα, οι χειρουργοί μπορούν να αυξήσουν τη μεγέθυνση διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ευρύ οπτικό πεδίο, καθώς και να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά φίλτρα που προσαρμόζουν την εικόνα στη διάρκεια της επέμβασης και ενισχύουν την απεικόνιση και τον προσδιορισμό των οφθαλμικών δομών και των στρωμάτων των ιστών. Έτσι μπορούν να προσαρμόσουν τον φωτισμό και το χρώμα, ανάλογα με το σημείο που θέλουν να τονίσουν ή να δουν πιο καθαρά. Για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια εξάλλου, το σύστημα εκπέμπει χαμηλό φωτισμό, για να μην δημιουργεί πρόσθετες λάμψεις στις δομές του ματιού που θα εμποδίζουν την απεικόνισή τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπουν οι χειρουργοί λεπτομέρειες του ματιού δύσκολα ορατές με τις παραδοσιακές αναλογικές οπτικές ίνες, αλλά και να ελέγχουν σε βάθος και πανοραμικά το χειρουργικό πεδίο, γεγονός πολύτιμο για τόσο λεπτές και δύσκολες επεμβάσεις.

Το τρισδιάστατο σύστημα απεικόνισης NGENUITY τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη και το Βενιζέλειο είναι το δεύτερο στην Ελλάδα Νοσοκομείο του ΕΣΥ που χρησιμοποιεί το σύστημα και σύντομα θα αποτελεί κομμάτι του εξοπλισμού του. Ο οφθαλμίατρος κ.Γιώργος Παππάς, υπεύθυνος του τομέα Χειρουργικής Αμφιβληστροειδούς του Βενιζελείου Νοσοκομείου, ήδη έκανε με αυτό τα πρώτα χειρουργεία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, αφαίρεσης επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης, αφαίρεση εμβυθισμένου ενδοφακού και θεραπευτική υαλοειδεκτομή σε χρόνια φλεγμονώδη ραγοειδίτιδα, καταράκτη.

«Το σύστημα NGENUITY® σχεδιάστηκε για να παρέχει την βέλτιστη απεικόνιση του εσωτερικού του ματιού ώστε να επιτυγχάνεται άριστη καθοδήγηση στη λήψη χειρουργικών αποφάσεων, με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς» εξηγεί ο κ. Γ Παππάς. «Η βελτίωση στην απεικόνιση έχει καίρια σημασία για τη βελτίωση της έκβασης των ασθενών και τη μείωση της ανάγκης για επαναληπτική επέμβαση. Πρακτικά, το νέο σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη ανάλυση ειδώλου στον χειρουργό και επιπλέον, λόγω της μεγέθυνσης, βελτιώνει εξαιρετικά την ακρίβεια των χειρισμών του». Ωστόσο το νέα σύστημα δεν παρέχει μόνο οφέλη που αφορούν την χειρουργική επέμβαση καθαυτή. «Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι βελτιώνει και την άνεση στη διάρκεια της επέμβασης, όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για τον χειρουργό», λέει ο κ. Παππάς. «Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα και των δύο τοποθετείται πιο αναπαυτικά, αφού δεν είναι πια αναγκασμένοι να μένουν επί ώρες σε αφύσικη θέση για να μπορεί ο χειρουργός να κοιτάζει στο μικροσκόπιο το μάτι του ασθενούς. Τώρα πια κάθονται και οι δύο αναπαυτικά, γιατί η παρακολούθηση του χειρουργικού πεδίου και των χειρουργικών χειρισμών γίνεται στη μεγάλη, τρισδιάστατη οθόνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο κάματος τόσο του χειρουργού όσο και του ασθενούς στις πολύωρες επεμβάσεις».

Εξαιρετικά σημαντικό τέλος είναι και το γεγονός ότι την πορεία της επέμβασης μπορεί να παρακολουθεί ολόκληρη η χειρουργική ομάδα, επομένως «αποτελεί θαυμάσιο εργαλείο καλύτερης επικοινωνίας ανάμεσα στην χειρουργική ομάδα, αλλά και διδασκαλίας και εκπαίδευσης των νέων οφθαλμιάτρων και του νοσηλευτικού προσωπικού», καταλήγει.

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις