22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης άνοιξε και γι’ αυτή την χρονιά τις πύλες του | Φωτός

Ημερομηνία:

“Ακολουθώντας τα μονοπάτια του Κήπου είναι σαν να ακολουθούμε ένα ταξίδι εσωτερικό, που μας φέρνει λίγο πιο κοντά με τον εαυτό μας. Είναι χορός των αισθήσεων, μια περιπλάνηση της ψυχής σε συναισθήματα λησμονημένα.”

Mε αυτό το μήνυμα, η διεύθυνση του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης ανακοίνωσε την επανεκίννηση λειτουργίας του.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο, ο βοτανικός κήπος θα είναι ανοικτός καθημερινά έως τέλος Νοεμβρίου, με πρώτη είσοδο 09:00 το πρωί και τελευταία μια ώρα πριν την δύση του ήλιου.

Το βοτανικό πάρκο και οι κήποι Κρήτης δημιουργήθηκαν στις στάχτες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ήταν Οκτώβρης του 2003 και το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης, αλλά και πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων από την Αθήνα έδιναν αγώνα να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί σε Λάκκους και Σκορδαλού μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε από καλώδιο της ΔΕΗ.

Το μέγεθος της καταστροφής ανυπολόγιστο. Ολοκλήρες περιουσίες καταστράφηκαν, δεκάδες χιλιάδες δέντρα κατακάηκαν, μεταξύ αυτών και οι ελαιώνες της περιοχής που αποτελούσαν μνημείο της φύσης. Το τοπίο που άφησε πίσω της η πύρινη γλώσσα έμοιαζε βγαλμένο από την κόλαση. Παντού αποκαΐδια, απομεινάρια κορμών δέντρων που κείτονταν νεκρά και μαύρη γη.

Η οικογένεια Μαρινάκη υπέφερε κι αυτή από την καταστροφή. Μέσα σε μία νύχτα είδε την περιουσία της να αφανίζεται. Στα 200 στρέμματα γης ιδιοκτησίας της δεν είχε μείνει ούτε ένα δέντρο.

Πολλοί θα απελπίζονταν. Όμως ο Πέτρος Μαρινάκης δεν ήθελε να υποκύψει στην απόγνωση. Μέσα από το μαύρο της καμμένης γης γεννήθηκε μια ελπιδοφόρα ιδέα. Η ζωή θα ξαναβρεί το δρόμο της, θα ξεπηδήσει κάτι ακόμα καλύτερο, κάτι ακόμα πιο όμορφο. Το όμορφο που είχε στο μυαλό του ο Πέτρος Μαρινάκης ήταν το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης.

Είχε γράψει σχετικά:

«Στα παιδικα μου χρονια τα καλοκαίρια  ερχόντουσαν πολλά παιδιά από την Αθήνα και άλλα  μέρη της Ελλάδας   με τις οικογένειες τους που είχαν καταγωγή από εκεί  για διακοπές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν γνώριζαν  από χλωρίδα  ακόμα και το ελαιόδεντρο με την πορτοκάλια ούτε  συζήτηση βέβαια για την μουσμουλιά η την χαρουπιά  για παράδειγμα. Φυσικά είναι λογικό όταν μεγαλώνεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μέρος με διαφορετική χλωρίδα να μη ξέρεις και πολλά πράγματα.»

"google ad"

Μοιράστηκε την ιδέα του με τα αδέλφια του και αυτά συμφώνησαν, κι όλοι μαζί προχώρησαν στην υλοποίησή της.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2004. Χρειάστηκαν 5 ολόκληρα χρόνια κοπιαστικής εργασίας για την ολοκλήρωση του πάρκου. Τον Απρίλη του 2009 οι πύλες του άνοιξαν.

Ο σπόρος που φύτεψαν στις στάχτες έγινε δέντρο που άνθισε και κάρπισε, μεγάλωσε, κι έγινε ένας επίγειος παράδεισος, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, που σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα βοτανικά πάρκα παγκοσμίως.

Στην έναρξη της διαδρομής υπάρχει συμβολικά μια καμένη αιωνόβια ελιά για να υπενθυμίζει σε όλους τους επισκέπτες την πυρκαγιά του 2003 που στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία του πάρκου, το γεγονός ότι ο παράδεισος που πρόκειται να επισκεφθούν ξεκίνησε μετά από μια καταστροφή.

Οι επισκέπτες του, μέσα στις μία με δύο ώρες (αναλόγως της διαδρομής που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν) και τα 2,5 χιλιόμετρα της διαδρομής του, θα γνωρίσουν πάνω από 950 ποικιλίες 170 διαφορετικών φρουτόδεντρων αλλά και πάνω από 100 είδη μεσογειακών και ενδημικών βοτάνων, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δεκάδες καλλωπιστικά και άλλα φυτά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...