Το βουτυρόδεντρο των Ανδεων που ταίριαξε στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Τώρα βγαίνουν στην αγορά οι πρώιμες ποικιλίες ελληνικού αβοκάντο (και θα το απολαμβάνουμε μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού). Ο τροπικός αυτός καρπός, με μεγάλη θρεπτική αξία, φουλ σε πρωτεΐνες, βιταμίνες λιποδιαλυτές, ακόρεστα λιπαρά συστατικά που μοιάζουν με του ελαιολάδου, χωρίς να περιέχει σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κρήτη στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Εγκλιματίστηκε ταχύτατα και βρήκε στα βόρεια Χανιά και στο δυτικό Ρέθυμνο καινούργια πατρίδα. Το κλίμα της Μεγαλονήσου τού πάει πολύ, αφού το κρητικό αβοκάντο συναγωνίζεται γευστικά τα παραγόμενα στις παραδοσιακές περιοχές και χώρες παραγωγής, όπως η Λατινική και η Κεντρική Αμερική, η Καλιφόρνια, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική. Αβάντα στην ποιότητά του η μικρής έκτασης παραγωγή που επιτρέπει απόλυτο έλεγχο της ωρίμασης – ακόμα και από καρπό σε καρπό. Η συντριπτική πλειονότητα παράγεται στην Κρήτη – κάποια ελάχιστα καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο.

Διασημότερη και εκλεκτότερη ποικιλία θεωρείται η όψιμη μικρόκαρπη Hass, με την τραχιά φλούδα. Θα πρέπει να περιμένουμε, όμως, τον Μάρτιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

"Sponsored links"

Η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν θεωρείται επιβαρυμένη (οι παρεμβάσεις φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα είναι σχεδόν μηδενικές), οπότε το βιολογικό από το συμβατικό διαφέρουν μόνο όσον αφορά τη λίπανση.

Οσο βρίσκεται στο δέντρο, ο καρπός παραμένει σκληρός. Η διαδικασία ωρίμασης ξεκινάει μόλις κοπεί και ο βαθμός ωριμότητας προσδιορίζεται από τη συγκέντρωση λιπαρών ουσιών. Ο γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής Γιώργος Καλλιτεράκης συμβουλεύει να επιλέγουμε μέτρια σκληρά αβοκάντο: «Να υποχωρεί ελαφρώς η σάρκα τους όταν τα πιέζουμε. Για να επισπεύσουμε την ωρίμαση, τα τοποθετούμε σε κλειστή σακούλα μαζί με μερικά μήλα, εκτός ψυγείου».

Σχετικά ουδέτερο γευστικά, συνδυάζεται με πολλά άλλα υλικά. Δοκιμάστε το, όμως, και μόνο με λίγο χυμό λεμονιού, με ένα αγουρέλαιο και χοντροτριμμένο αλάτι και πιπέρι. Εξαίσιο!

kathimerini.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today