16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το Εθνικό Συμβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις καταγγέλλει μεθοδεύσεις της Γερμανίας με διοργάνωση συνεδρίου για την “εκπαίδευση της μνήμης” στο Λέχοβο

Ημερομηνία:

Με μια σκληρή του ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα παίρνει θέση για την πραγματοποίηση συνεδρίου στο Λέχοβο για την “εκπαίδευση της μνήμης” και τους μαρτυρικούς τόπους. Στο συνέδριο, συμμετέχουν 20 Γερμανοί πανεπιστημιακοί αλλά και ο πρόξενος της Γερμανίας και σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής, πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια εκ μέρους της Γερμανίας για επαναγράψιμο ιστορίας, πλέον με τη συμμετοχή και Ελλήνων πανεπιστημιακών, δημάρχων και προσωπικοτήτων, στο έδαφος της Ελλάδας.

Πάντως, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από 19-23 Μαΐου στο Λέχοβο Φλώρινας συμμετέχει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και Πόλεων Γεώργιος Λαζουράς, η Δήμαρχος Σουλίου Μπότση Μπραϊμη και η Δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του αείμνηστου Δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη, όπου με πρωτοβουλία του το 1997 ως Νομάρχης Βοιωτίας τότε, ξεκίνησε ο δικαστικός αγώνας διεκδίκησης αποζημιώσεων για την σφαγή του Διστόμου.

Στην ανακοίνωση του τώρα το Εθνικό Συμβούλιο αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Παρ’ όλο που ο Πρέσβης της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν σχετίζονται τα θέματα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με το θέμα του λεγόμενου «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», το Εθνικό Συμβούλιο θεωρεί ότι προηγείται το θέμα της εξόφλησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κι έπονται όλα τα’ άλλα.

Επειδή μάλιστα υπάρχουν μερικοί που ισχυρίζονται ότι με τα 115 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα εξοφλήθηκαν, δήθεν, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για να μη βρεθεί οποιαδήποτε άλλη γερμανική κυβέρνηση να πει το ίδιο, γι’ αυτό δεν δεχόμαστε, σε καμία περίπτωση, να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε προσφορά από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», όπως και από το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας».

Για τους παραπάνω λόγους, το Εθνικό Συμβούλιο δεν συμμετέχει στο συνέδριο που πραγματοποιείται τις επόμενες μέρες στο Λέχοβο και δεν το θεωρεί θετική εξέλιξη για την επίλυση του μείζονος ζητήματος των γερμανικών οφειλών.

Θεωρεί δε ότι οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις, τις οποίες και καταγγέλλουμε.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου
Μανώλης Γλέζος
Ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής
Στέφανος Ληναίος
Τα μέλη της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Στέλιος Ζαμάνος
Βασίλης Μπρακατσούλας
Χρήστος Τσιντζιλώνης
Δημήτρης Χαντζαρόπουλος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...