Το εισόδημα, βασικό κριτήριο για τις 120 δόσεις στην εφορία – Από τα 104,4 δισ. ευρώ εισπράξιµα τα 18 δισ. ευρώ

Κανένα σχόλιο

Με περιορισµένους κόφτες θα είναι η νέα έκτακτη ρύθµιση οφειλών προς την Εφορία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους το υπουργείο Οικονοµικών βρίσκονται στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση της µορφής της ρύθµισης, η οποία αναµένεται να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί µέχρι τις 15 Μαΐου, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοµµύρια οφειλέτες να ρυθµίσουν τα χρέη τους και να κάνουν µια καινούργια αρχή.

Αυτό το νέο ξεκίνηµα συνεπάγεται και, υπό προϋποθέσεις, πάγωµα των αναγκαστικών µέτρων είσπραξης που έχουν ληφθεί εναντίον των οφειλετών, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών και εισοδηµάτων από είσπραξη ενοικίων.

"Sponsored links"

Η υφυπουργός Οικονοµικών Κατερίνα Παπανάτσιου έδωσε χθες, µιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ένα περίγραµµα των χαρακτηριστικών της ρύθµισης για τις οφειλές προς την Εφορία.

Σύµφωνα µε όσα είπε, η ρύθµιση θα έχει εισοδηµατικό κριτήριο και θα µπορούν να ενταχθούν σε αυτήν οι περισσότεροι οφειλέτες του δηµοσίου.

Ειδικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθµισης για τις φορολογικές οφειλές θα είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα εξής:

Ο αριθµός των δόσεων στις οποίες θα ρυθµίζονται οι οφειλές θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του ύψους του εισοδήµατος του φορολογούµενου.

Για παράδειγµα, οι φορολογούµενοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδηµα έως 10.000 ή 12.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθµίσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 µηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούµενοι που έχουν υψηλότερο εισόδηµα θα µπορούν να ρυθµίσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις, µε ελάχιστο αριθµό δόσεων τις 18.

Το επιτόκιο της ρύθµισης θα είναι της τάξης του 5%, όσο είναι δηλαδή σήµερα το επιτόκιο της πάγιας ρύθµισης των 12 δόσεων.

Η ρύθµιση θα προσφέρει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 85%, αλλά η σχετική διαγραφή θα γίνεται αφού ο οφειλέτης τηρήσει πλήρως το πρόγραµµα των δόσεων.

Θα µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως και το τέλος 2018.

"Sponsored links"

Για να ενταχθεί ένας φορολογούµενος στη ρύθµιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις φορολογικές οφειλές του 2019 είτε να τις έχει εντάξει στην πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων.

Η αίτηση για τη ρύθµιση θα γίνεται µε ηλεκτρονικό τρόπο µέσω ειδικής εφαρµογής που θα ανοίξει στο Τaxisnet.

Για να ενεργοποιηθεί η ρύθµιση θα πρέπει ο φορολογούµενος να εξοφλήσει την πρώτη δόση της ρύθµισης εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την υποβολή της αίτησης.

Ο συνολικός αριθµός Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων:

Ο συνολικός αριθµός των φορολογούµενων µε ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε περίπου 4,1 εκατ.

Το 80% των οφειλετών (σχεδόν 3,2 εκατ. πολίτες) χρωστούν µικρά ή πολύ µικρά ποσά, δηλαδή µέχρι 2.000 ευρώ.

Από αυτά τα 3,2 εκατ. οφειλέτες, τα 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερο και από 500 ευρώ ο καθένας.

Περίπου 29.000 φορολογούµενοι, φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 85% του συνόλου των οφειλών.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε περίπου 104,4 δισ. ευρώ.

Από τα 104,4 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιµα µόλις τα 18 δισ. ευρώ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις