Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδοτεί Έλληνα ερευνητή από την Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Πέτρος Ρακιτζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), περιλαμβάνεται στους 59 Ευρωπαίους ερευνητές, των οποίων το καινοτομικό έργο θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ).

Στόχος των συγκεκριμένων επιχορηγήσεων είναι οι ερευνητές στην Ευρώπη, να έχουν τώρα την ευκαιρία να μετατρέψουν τις εφευρέσεις τους σε βιώσιμα προϊόντα. Οι επιχορηγήσεις, ύψους έως 150.000 ευρώ, θα δώσουν τη δυνατότητα στους επιλεγμένους ερευνητές να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις, να κατοχυρώσουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τις εφευρέσεις τους ή να διερευνήσουν άλλους τρόπους για να δοκιμάσουν τις ιδέες τους στην αγορά.

Μεταξύ των πολλά υποσχόμενων ιδεών συγκαταλέγονται καινοτομίες, όπως η διάγνωση του καρκίνου του μαστού με μια απλή αιματολογική εξέταση, ένα σύστημα παρακολούθησης των δασών που βοηθά στην πρόληψη της παράνομης αποψίλωσής τους, καθώς και τεχνητές φλέβες εμπνευσμένες από θαλάσσιους σπόγγους.

"Sponsored links"

Η έρευνα του κ. Ρακιτζή με τίτλο CHIRALSENSE αφορά στη βελτίωση -με τη χρήση πολωσιμετρίας- της ευαισθησίας και της χρονικής κατανομής της ανίχνευσης της χειρομορφίας (της ιδιότητας δύο μορίων να είναι εναντιόμορφα, δηλαδή να μην μπορούν να ταυτιστούν με την κατοπτρική τους εικόνα). Η μέθοδος προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της χημείας (στερεοχημεία, οργανική χημεία, φυσικοχημεία, βιοχημεία, υπερμοριακή χημεία) και στη φαρμακολογία.

Ο Πέτρος Ρακιτζής έλαβε το Πτυχίο του σε Φυσική και Χημεία από το Πανεπιστήμιο Cornell (ΗΠΑ) το 1992 και το Διδακτορικό του (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Stanford (ΗΠΑ) το 1997. Η διατριβή του αφορούσε την πειραματική μελέτη ατομικής και μοριακής στροφορμής σε χημικές αντιδράσεις.

Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Stanford (1997-8) και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (1999-2000). To 2001 εκλέχθηκε ώς Λέκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2006 έγινε Επίκουρος, και εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2011.

Οι 59 επιχορηγήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, αποτελούν μέρος του δεύτερου γύρου του διαγωνισμού του ΕΣΕ για την «απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας».

Ο προβλεπόμενος συνολικός προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη πρόσκληση ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί συνολικά 442 αιτήσεις, κατά 51% περισσότερες από τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Σε αυτό το δεύτερο στάδιο της πρόσκλησης, θα δοθούν επιχορηγήσεις σε ερευνητές από 15 χώρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας: Κάτω Χώρες (11), Ηνωμένο Βασίλειο (9), Ισπανία (8), Γαλλία (6), Ισραήλ (6), Ιταλία (4), Γερμανία (4), Ελβετία (3), Ιρλανδία (2), Βέλγιο (1), Φινλανδία (1), Ελλάδα (1), Νορβηγία (1), Σουηδία (1) και Τουρκία (1).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, που συστάθηκε το 2007 από την ΕΕ, είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνα αιχμής. Κάθε χρόνο, επιλέγει και χρηματοδοτεί τους καλύτερους ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση πενταετών έργων στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, το ΕΣΕ έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 4.500 κορυφαίους ερευνητές σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομίας τους.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την «απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας» θεσπίστηκε το 2011 ως συμπληρωματική χρηματοδότηση για ερευνητές του ΕΣΕ, με σκοπό να συμβάλει στην τόνωση της καινοτομίας. Η χρηματοδότηση διαρκεί έως και 18 μήνες ανά έργο. Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτή η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την «απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας» (2015). Οι γύροι χρηματοδότησης λήγουν στις 5 Φεβρουαρίου, 28 Μαΐου και 1 Οκτωβρίου 2015. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι δικαιούχοι επιχορήγησης του ΕΣΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για έναν από τους τρεις γύρους της παρούσας πρόσκλησης.

"Sponsored links"

Στα : Επιστήμη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις