Το Καστρί στον Άγιο Γεώργιο Σφακίων

Κανένα σχόλιο

Κύριε Διευθυντά,

Το Καστρί είναι τοπωνύμιο σε μια περιοχή στον Αγ. Γεώργιο των Σφακίων. Περίπου 700μ. βορείως του εγκαταλελειμμένου τώρα χωριού υπάρχουνε ερείπια από ένα πανάρχαιο φρουριάκι μα και ερείπια από πολύ μικρά σπίτια. Υπάρχει από μια μεριά και «τείχος» για προστασία του φρουρακιού. Ένας ξερότοιχος καμιά διακοσαριά μέτρα που σημαίνει ότι ανταποκρίνετο αυτό το αμυντικό τείχος στα δεδομένα εκείνης της εποχής που υποθέτω ότι ήτανε η Μινωική.

Χωρίς να διαθέτω καμιά ειδικότητα, βγάζω το συμπέρασμα ότι και σ’ εκείνα τα χρόνια υπήρχε πειρατεία που εδρούσε στα παραλιακά χωριά και οι κάτοικοι του τότε χωριού που ευρίσκετο στη θέση Κουλούρες ανατολικά του Αγίου Νεκταρίου και εκεί σώζεται ακόμα το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και  κάποιοι βγήκανε και κατοικήσανε εκεί στο πολύ δυσπρόσιτο μέρος, χωρίς να αποκλείω ότι ίσως να είχανε προβλήματα με γειτονικούς των οικισμούς. Ο τόπος δεν έχει εκεί καλλιεργήσιμον γη. Νομίζω ότι επιβάλλεται να εξερευνηθεί το Καστρί από αρχαιολόγους. Δεν θα βρεθούνε εκεί αξιόλογες αρχαιότητες, μα μπορούνε να εξαχθούνε αξιόλογα συμπεράσματα. Από φωτογραφίες που έβγαλα δεν καταλαβαίνεται τίποτα, διότι έχουνε αναπτυχθεί θάμνοι.

"Sponsored links"

Αν υπάρξει ενδιαφέρον νομίζω ότι πρέπει να έρθουν πρώτα ένα ή δύο άτομα για αναγνώριση των ερειπίων και του περιβάλλοντος και θα πρέπει να φορούνε παπούτσια για βάδισμα σε δυσπρόσιτο μέρος.

Θα μπορούσανε να με πάρουν τηλέφωνο στο 2825 092031. Μπορούνε να αποταθούνε και στον δήμο Σφακίων μα κανείς από το περιβάλλον του δήμου δεν ξέρει τίποτα περί το Καστρί. Κινητό τηλ.6964524323, δικό μου.

Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις