Το Λιμενικό πιάστηκε «στα πράσα» να επαναπροωθεί βάρκα με μετανάστες στο Αιγαίο

Κανένα σχόλιο

Νέο βίντεο καταγράφει από αέρος σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το ΛΣ-70, και συνοδευτικό σκάφος να μεταφέρουν πνευστή σχεδία τύπου liferaft γεμάτη ανθρώπους και να την εγκαταλείπουν ακυβέρνητη στα κύματα ανοιχτά στο Αιγαίο το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονή Χριστουγέννων!

Το βίντεο έχει γυριστεί από μέσο εναέριας επιτήρησης του τουρκικού Λιμενικού και δημοσιοποιήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι πληροφορίες καταγραφής που αποτυπώνονται στο βίντεο έχουν σβηστεί, πλην της ημερομηνίας και της ώρας, προφανώς για να μη δοθούν στοιχεία για τα μέσα επιτήρησης που χρησιμοποιεί η Τουρκία, όπως επισημαίνει η efsyn.gr σε αναλυτικό ρεπορτάζ της.

Ωστόσο, τα σκάφη του Λιμενικού απεικονίζονται με ευκρίνεια: το συνοδευτικό σκάφος παραλαμβάνει τη σχεδία από το ΛΣ-70, τη ρυμουλκεί εξ επαφής σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, την εγκαταλείπει, κάνει στροφή 180 μοιρών και απομακρύνεται με ταχύτητα. Το ζουμ της κάμερας στην εγκαταλειμμένη σχεδία δείχνει ότι είναι γεμάτη ανθρώπους.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η παράνομη επιχείρηση έγινε βόρεια της Λέσβου και ανάμεσα στους πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν βρίσκονταν παιδιά.

Το βίντεο παρέχει μια χειροπιαστή απόδειξη για τη δράση του Λιμενικού στο Αιγαίο και προστίθεται στη σωρεία οπτικού υλικού, μαρτυριών και καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, που έχουν φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της κριτικής διεθνώς. Το οπτικό υλικό διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι επιχειρήσεις του Λιμενικού στο Αιγαίο σέβονται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

«Ψευδής προπαγάνδα» ή απάνθρωπη κρατική πρακτική;

Είναι εύλογο πως, αν η κυβέρνηση επιμείνει στους γνωστούς αφορισμούς για ψευδή προπαγάνδα των τουρκικών αρχών, θα πρέπει να παρουσιάσει ατράνταχτα στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα καταγράφονται στο βίντεο. Διαφορετικά, πρέπει να προχωρήσει σε έρευνα για τη δράση των πληρωμάτων και των αξιωματικών που εμπλέκονται στο περιστατικό ώστε να υπάρξει λογοδοσία και τιμωρία των υπευθύνων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όπως ζητούν τα αρμόδια διεθνή όργανα και όπως επιβάλλουν οι αρχές του κράτους δικαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκαλύψεις για εμπλοκή της Frontex σε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο μετά την άνοιξη έφεραν τον διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι σε ρόλο απολογούμενου στα ευρωπαϊκά όργανα. Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες κρίθηκαν μη ικανοποιητικές από πολλούς ευρωβουλευτές, η ευρωομάδα της Αριστεράς και των Πρασίνων ζητεί την παραίτησή του.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού εξακολουθούν να αρνούνται τη διεξαγωγή μιας σοβαρής και αξιόπιστης έρευνας, επιμένοντας σε γενικόλογες και αντιφατικές απαντήσεις, ενισχύοντας τις υπόνοιες της συγκάλυψης.

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις