16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το μήνυμα της Παλαιστίνης για τον κορωνοϊό: “Αγαπητοί λαοί του κόσμου, Φοβάστε μη χάσετε την αγάπη σας; Σας καταλαβαίνουμε! Εμείς ζούμε σε καραντίνα εδώ και χρόνια”

Ημερομηνία:

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού προκαλούν σχόλια αλληλεγγύης από τους κατοίκους της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ζουν αποκλεισμένοι, υπό κατοχική ισραηλινή «καραντίνα».

«Αγαπητέ κόσμε, πως πάει η καραντίνα; Υπογραφή Γάζα», γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιος Παλαιστίνιος από τη Γάζα.

Ένας άλλος σχολίασε: «Έχετε βαρεθεί την καραντίνα σας, το κλείσιμο των δρόμων σας, των αεροδρομίων σας και του εμπορίου σας; Εμείς στη Γάζα το ζούμε αυτό 14 χρόνια » και πρόσθεσε «Ω! κόσμε καλωσόρισες στη μόνιμη πραγματικότητα μας»

Κι ένας άλλος προσθέτει:

Αγαπητοί λαοί του κόσμου,

Φοβάστε μη χάσετε την αγάπη σας;

Δεν μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα;

Η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη έχει γίνει ένας καθημερινός αγώνας;

Σας καταλαβαίνουμε

Εμείς ζούμε έτσι εδώ και χρόνια

Ειλικρινείς χαιρετισμοί και αλληλεγγύη από τη Γάζα.

Εντελώς αποκομμένη από τον κόσμο η Λωρίδα της Γάζας, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου, δεν έχει καταγράψει ακόμη κανένα κρούσμα της covid-19.

«Οι άνθρωποι βλέπουν τώρα τη Γάζα σαν το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο, lol», έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου. Ένας άλλος: «Όλοι όσοι είστε σε καραντίνα, καλώς ήρθατε στη ζωή μου».

"google ad"

Ωστόσο αν υπάρξει ένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στη Γάζα, θα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν οι αρχές σε αυτό τον φτωχό και πυκνοκατοικημένο θύλακα όπου το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Γάζα, με έκταση 375 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους, περισσότεροι από τους μισούς είναι πρόσφυγες.

Στο 90% των συνόρων της γης και της θάλασσας, η πρόσβαση του στον έξω κόσμο ελέγχεται από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο στα στενά νότια σύνορά του.

Ο χρήστης «Εβραϊκή φωνή για την ειρήνη» σχολιάζει:

«Αν για 13 χρόνια το Ισραήλ δεν έχει δείξει καμία ανθρωπιά στους Παλαιστινίους στη Γάζα, γιατί θα έδειχναν τώρα; Η Γάζα είναι ανοικτή φυλακή χωρίς καθαρό νερό, με έλλειψη ιατρικών προμηθειών, που δεν υπάρχει τρόπος να απομονωθείς και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις. Το Ισραήλ επιτρέπει μόνο 200 τεστ για 1,8 εκατομμύρια αιχμάλωτους ανθρώπους. Είναι τερατώδες».

Σαν κρουαζιερόπλοιο

«Ο αποκλεισμός σίγουρα βοηθά στον περιορισμό του κορονοϊού, όμως αν φτάσει στη Γάζα, η κατάσταση θα είναι παρόμοια με αυτή στο κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ματίας Σμάλε της Unrwa.

Αναφερόταν στο “ Diamond Princess” το οποίο έμεινε σε καραντίνα για καιρό στα ανοικτά της Γιοκοχάμα καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα τελικά να μολυνθούν περισσότεροι από 700 από τους 3.700 επιβάτες.

«Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση σε έναν τόσο κλειστό χώρο όπως εδώ», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας από το 2007. Από την πλευρά της Αιγύπτου το πέρασμα της Ράφα παραμένει ανοικτό από τον Μάιο του 2018.

«Τεράστια καταστροφή»

Οι κάτοικοι της Γάζας όμως είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της covid-19 , αφού 529 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ και 47 στη Δυτική Όχθη, την κατεχόμενη από το Ισραήλ παλαιστινιακή περιοχή που ωστόσο δεν συνδέεται με τη Γάζα.

Τα σχολεία στη Γάζα έχουν κλείσει και περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι παραμένουν σπίτι τους σε καραντίνα, κυρίως όσοι επέστρεψαν από την Αίγυπτο.

Εξάλλου στο νότιο τμήμα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η Χαμάς έχει κατασκευάσει 1.000 δωμάτια απομόνωσης.

Ωστόσο στον θύλακα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή παρά 60 κλίνες στην εντατική, ενώ είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, δήλωσε ο Τζέραλντ Ρόκεσάουμπ διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Το σύστημα υγείας είναι κατεστραμμένο εξαιτίας του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, βασικών φαρμάκων και προσωπικού», εξήγησε. «Περισσότερο από το 90% του πόσιμου νερού δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους ανθρώπους».

Το Ισραήλ από την πλευρά του αναφέρει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ιατρικός εξοπλισμός φτάνει στη Γάζα, ενώ έχει διευκολύνει και την αποστολή 500 τεστ για τον κορονοϊό.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν να βγαίνουν από το θύλακα οι κάτοικοι της Γάζας που πάσχουν από καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες και λαμβάνουν θεραπεία στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί άδεια και σε όσους τυχόν προσβληθούν από την covid-19.

Ο Σμάλε προειδοποιεί: «Αν λόγω της επιδημίας χρειαστούν περισσότερα από 60 κρεβάτια στην εντατική, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και ενδέχεται να μετατραπεί σε τεράστια καταστροφή».

iskra.gr

Σημείωση “Α.τ.Κ.”:

Τα πρώτα δύο κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, το Σάββατο 21 Μαρτίου.

Δύο Παλαιστίνιοι που είχαν ταξιδέψει στο Πακιστάν και εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό αργά το Σάββατο. Τέθηκαν σε καραντίνα στην Ράφα, την πόλη κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, έπειτα την άφιξή τους την Πέμπτη, τόνισε το υπουργείο.

Σχολεία, δημόσιες αγορές και αίθουσες εκδηλώσεων έχουν κλείσει στην Γάζα εδώ και δύο εβδομάδες για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Ο παράκτιος θύλακας, 375 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι το σπίτι σχεδόν 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, και τα επίπεδα φτώχειας και ανεργίας να είναι υψηλά.

Ένας ισραηλινός αποκλεισμός έχει θέσει εδώ και χρόνια περιορισμούς στην μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Την περασμένη εβδομάδα η Χαμάς, που ελέγχει το θύλακα, ανέφερε πως θα επιτρέψει μόνο σε ασθενείς που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης να φύγουν από την Γάζα, είτε μέσω Αιγύπτου, είτε μέσω Ισραήλ. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 53 κρούσματα του Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...