15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Το μοναδικό μας χρέος είναι απέναντι στην ιστορία και τις νέες γενιές”: Σε ζωντανή μετάδοση ανακοινώνονται τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής για το χρέος

Ημερομηνία:

Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, παρακολουθεί στη Βουλή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στην οποία θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά πορίσματα των εργασιών της.

Οι εργασίες της Επιτροπής ξεκίνησαν σήμερα στις 10:30 π.μ., στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με χαιρετισμούς εκ μέρους των παριστάμενων πολιτειακών παραγόντων και προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ομιλίες της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Επιστημονικού Συντονιστή της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Dr. Eric Toussaint και της Υπεύθυνης για τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια ξένων χωρών, Σοφίας Σακοράφα, στη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστεί μία σύνοψη των προκαταρκτικών συμπερασμάτων.

Οι πρώτες δηλώσεις

Το μοναδικό μας χρέος είναι απέναντι στην ιστορία και τις νέες γενιές δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο διήμερο της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος κατά την οποία παρουσιάζονται τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της επιτροπής. Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στα λεγόμενα των κ. Λεγκρέν, Ζολί και Ρουμελιώτη κατά την διάρκεια των δημόσιων ακροάσεων και επισήμανε τη σημασία της στήριξης του ΟΗΕ μέσω του εμπειρογνώμονά του Bohoslavsk.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του» απεχθούς, επονείδιστου και μη βιώσιμου» χρέους στην καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών και σημείωσε ότι: «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δικαιώνουν όλους όσοι αμφισβήτησαν το χρέος τα τελευταία χρόνια». Ακόμη, κατηγόρησε τον κύριο Γιούνκερ ότι την ώρα που ζητά θυσίες από τον ελληνικό λαό, επί διακυβέρνησής του, δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο ένας φορολογικός παράδεισος. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πρόβλημα της Ελλάδας παρουσιάστηκε ως δημοσιονομικό ενώ στην πραγματικότητα ήταν τραπεζικό πρόβλημα. «Ήταν πρόβλημα αφερεγγυότητας και όχι ρευστότητας» σημειώνεται στην συγκεκριμένη αναφορά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, απηύθυνε επιστολή, την οποία ανέγνωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην επιστολή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Παρακαλώ να διαβιβάσετε στα μέλη της Επιτροπής την εκ μέρους μου ειλικρινή αναγνώριση της επιστημονικώς τεκμηριωμένης συμβολής τους ως προς τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, όπως επίσης να καταστήσετε σαφές ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα επισήμανα κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής στις 4 Απριλίου του 2015 κυρίως ως προς τα αδιαμφισβήτητα, κατά το Σύνταγμά μας, δεδομένα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μολονότι- όπως τόνισε- εμποδίστηκε να παραστεί λόγω της συνάντησής του με τον καγκελάριο της Αυστρίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής, προσφωνώντας τον πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία του, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, επισημαίνοντας πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σηματοδοτεί πολλά.

«Μολονότι δεν θα είστε μαζί μας καθόλη τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, θα είστε ψυχή μαζί μας» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα και ανακοίνωσε ότι θα του παραδώσει αύριο, πριν δοθεί στην δημοσιότητα, το πλήρες και εκτενές πόρισμα, την πολύ σημαντική εργασία που έχει εκπονηθεί από την Επιτροπή.

left.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ