15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το “παγώνι” κάνει η Κομισιόν για τα σκάνδαλα Siemens, Daimler, MAN και ThyssenKrupp

Ημερομηνία:

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «νίπτει τας χείρας της», αναφορικά με τα σκάνδαλα γερμανικών εταιρειών, αρνούμενη να απαντήσει σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις ευθύνες των ελεγκτικών εταιρειών που ενέκριναν για χρόνια τη νομιμότητα των ισολογισμών εταιρειών, όπως η Siemens, η Daimler, η MAN και η ThyssenKrupp.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του έθετε το θέμα των σκανδάλων δωροδοκίας γερμανικών εταιρειών σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, και συγκεκριμένα των ευθυνών «των ελεγκτικών εταιρειών που αναλαμβάνουν τους ελέγχους των ενοποιημένων λογαριασμών τους και των αρμόδιων αρχών εποπτείας των ελεγκτικών εταιρειών», ζητώντας από την Κομισιόν να τον ενημερώσει «ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που είχαν πιστοποιήσει τη νομιμότητα των ενοποιημένων λογαριασμών των εταιρειών Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε θυγατρικές/παραρτήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, όπου διερευνώνται ή διερευνήθηκαν σκάνδαλα δωροδοκίας», καθώς επίσης, «ποιες διαδικασίες ερευνών και επιβολής κυρώσεων ενεργοποίησαν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές εποπτείας των ελεγκτικών εταιρειών στη Γερμανία και την Ελλάδα και ποιες κυρώσεις επέβαλαν» και εάν «έχει διαπιστωθεί από την Επιτροπή πλημμελής εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εποπτεία των ελεγκτικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ, Λόρδος Χιλ, αρνείται να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Δ. Παπαδημούλη για τις ευθύνες των ελεγκτικών εταιρειών και τις ενδεχόμενες κυρώσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών στη Γερμανία, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, οι οποίες, όμως, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο του 2016.

Αναφέρει, συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι «μετά τις ανεπάρκειες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στην ενωσιακή αγορά ελεγκτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αδυναμιών ελέγχου, οι συννομοθέτες θέσπισαν, τον Απρίλιο του 2014, νέους ενωσιακούς κανόνες όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο. Ήδη σήμερα τα κράτη μέλη προβαίνουν στην εφαρμογή των κανόνων, οι οποίοι πάντως θα τυγχάνουν υποχρεωτικής εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016».

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ