Το “πείραμα” με τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι: Τα Χανιά το “όχημα” Μητσοτάκη για Πανεπιστήμια real estate σε όλη την Ελλάδα;

Κανένα σχόλιο

Ήταν ξεκάθαρο, ήδη από το 2017, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε επενδύσει βαριά στην πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να προχωρήσει στην εκμίσθωση των ιστορικών κτιρίων στο Λόφο Καστέλι.

Σημειώναμε από τις 29 Ιουνίου του 2017 ότι:

“…η Νέα Δημοκρατία θέλει να δημιουργήσει ένα “παράδειγμα” με την αξιοποίηση των κτιρίων στο λόφο Καστέλι που σκοπεύει να στηρίξει ώστε να επαναληφθεί σε μία σειρά άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που θα κληθούν και αυτά να “αξιοποιήσουν” την περιουσία τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Εφόσον αυτό ισχύει, στα Χανιά, στη γενέτειρα δηλαδή του προέδρου του κόμματος που θέλει να κυβερνήσει,  έχει στηθεί ένα πείραμα. Και σε αυτό το πείραμα, δυστυχώς, οι Χανιώτες και η ιστορία τους είναι τα πειραματόζωα.”

"Sponsored links"

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου του 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μακροσκελές άρθρο του στην “Καθημερινή” οι επισημάνσεις μας επαληθεύονται απολύτως αφού ο τότε πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρεται ξεκάθαρα στο διακύβευμα της μετατροπής των κτιρίων σε ξενοδοχείο.

Λέει συγκεκριμένα στο άρθρο του:

H ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει τρία «οφθαλμοφανή προβλήματα… Πρόβλημα πρώτο, η περιορισμένη χρηματοδότηση, κάτι που δεν συναρτάται μόνο με την κρατική επιχορήγηση, αλλά και με τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να βρίσκουν οικονομικούς πόρους” και εκφράζει την πεποίθησή του ότι για το πρώτο πρόβλημα η λύση είναι «να ψάξουμε πόρους από την αγορά, αλλά και από την αξιοποίηση της περιουσίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

Και μετά πιο συγκεκριμένα:

“Τα πανεπιστήμια έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία την όποια πρέπει να εκμεταλλευτούν.  Το παράδειγμα του Πολυτεχνείου Κρήτης δείχνει τον δρόμο αλλά αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις απίστευτες αγκυλώσεις που τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ξεπεράσουν.”

Ποιος είναι οι “απίστευτες αγκυλώσεις”; Προφανώς οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων κτιρίων, το γεγονός ότι οι Χανιώτες δε θέλουν ένα τέτοιας ιστορικής αξίας κτίριο να μετατραπεί σε άλλο ένα ξενοδοχείο στο οποίο πρόσβαση θα έχουν μόνο οι εκλεκτοί… Άραγε, αν άνηκαν οι Τάφοι των Βενιζέλων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προάσπιζε την μετατροπή τους σε κάποιο πολυτελές καφενείο;

Όλα αυτά βεβαίως γεννούν πολλά ερωτήματα κατά πόσο ο τότε πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης έδρασε ανεξάρτητα και με το συμφέρον του Πολυτεχνείου Κρήτης στο μυαλό του ή έδρασε με τη στήριξη και στη βάση ενός πολιτικού σχεδίου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι ο πρώην πρύτανης είναι πλέον Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, οπωσδήποτε γιγαντώνει τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μετατρέψει τα Χανιά και την ιστορία του τόπου – τον τόπο από τον οποία κατάγεται –  σε ένα πειραματόζωο για την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπου τα πανεπιστήμια θα πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις Real Estate για να εξυπηρετούν τις ανάγκες χρηματοδότησής τους μετά τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι αντιδράσεις των Χανιωτών θα καθορίσουν αν το πείραμα θα κριθεί επιτυχημένο και αν θα εφαρμοστεί μετά σε όλη την Ελλάδα.

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις