15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τελικά, ο “άγνωστος” καρχαρίας που τρόμαξε τα Χανιά, ήταν το πιο συνηθισμένο είδος – Τι λένε οι ειδικοί

Ημερομηνία:

Τελικά το επικίνδυνο άγνωστο καρχαροειδές ήταν το πιο συνηθισμένο είδος καρχαρία που συναντάμε στις θάλασσές μας. Όσο για την επικινδυνότητα; Σχεδόν μηδαμινή.

Μια αναπάντεχη συνάντηση με έναν καρχαρία είχαν οι λουόμενοι σε παραλία της περιοχής των Χανίων χθες.

Ο μικρός καρχαρίας, πιθανότατα σε αναζήτηση τροφής, εγκλωβίστηκε στα ρηχά νερά της παραλίας και βρέθηκε στη στεριά.

Οι λουόμενοι επιχείρησαν να τον ξαναβάλουν μέσα στο νερό με τη βοήθεια ενός σχοινιού, κάτι που τελικά πέτυχε ένας κολυμβητής.

Το Λιμενικό δήλωσε άγνοια για το συμβάν.

Στο βίντεο φαίνεται πως στην αρχή τουλάχιστον, κάποιοι από τους λουόμενους έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

Στην πραγματικότητα όμως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν αρκετά σπάνιο, ενώ δεν διέτρεχαν ουσιαστικό κίνδυνο.

«Το συγκεκριμένο είδος, είναι ο γλαυκοκαρχαρίας ή γάλάζιος καρχαρίας και  δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο» λέει στο LIFO.gr η Αναστασία Μήλιου από το ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας Αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με την κυρία Μήλιου μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο καρχαρίας από την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως η υπεραλίευση, που καταστρέφει τα αποθέματα τροφής για αυτόν, παρά ο άνθρωπος από τον καρχαρία.

«Γενικότερα οι καρχαρίες είναι παρεξηγημένο είδος και σε αυτό έχουν συμβάλλει και οι κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ. Είναι στατιστικά πιο πιθανό να σκοτωθεί κάποιος από  ένα διερχόμενο τζετ σκι ή ταχύπλοο παρά από επίθεση καρχαρία» λέει η κ. Μήλιου.

«Τα όποια ατυχήματα καταγράφονται σε χώρες όπου οι καρχαρίες χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν, με επισκέψεις των τουριστών-δυτών μέσα σε κλουβιά για να δουν τους καρχαρίες από κοντά» λέει η κυρία Μήλιου.

«Εκεί είναι λογικό να συμβεί κάποια στιγμή ένα ατύχημα. Όμως πραγματικά όσον αφορά τις ελληνικές θάλασσες ούτε έχει συμβεί ποτέ κάποιο θανατηφόρο περιστατικό, ούτε είναι τόσο εύκολο να υπάρξει συνάντηση με καρχαρία. Εμείς για τις επιστημονικές καταγραφές μας, αναγκαζόμαστε να πάμε σε πολύ ανοιχτές θάλασσες και σε βάθος 300 μέτρων για να συναντήσουμε κάποιο καρχαριοειδές»

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 35 είδη καρχαριοειδών που τρέφονται κυρίως με ψάρια.

Ο πιο συνηθισμένος καρχαρίας στα ελληνικά νερά είναι ο γλαυκοκαρχαρίας ή γαλάζιος καρχαρίας (Prionace glauca), όπως αυτός που βρέθηκε στα Χανιά.

"google ad"

Μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα μήκος, αλλά σπάνια ξεπερνά τα 3 μέτρα και τα 200 κιλά βάρος. Καθώς ακολουθεί κοπάδια ψαριών για να τραφεί, μπορεί να εισέλθει σε κόλπους και να παρατηρηθεί σε ρηχά νερά.

Ο μπλε καρχαρίας τρώγεται ενώ το δέρμα του χρησιμοποιείται στην κατασκευή ενδυμάτων.

Οι μπλε καρχαρίες επιτίθενται πολύ σπάνια στους ανθρώπους. Από το 1580 έως το 2013 έχουν καταγραφεί μόλις 13 τέτοιες περιπτώσεις εκ των οποίων μόλις τέσσερις είχαν ως κατάληξη τον θάνατο.

Υπολογίζεται πως 10 με 20 εκατομμύρια καρχαρίες του συγκεκριμένου είδους σκοτώνονται κάθε χρόνο από ψαράδες. Το κρέας τους χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και από τη φαρμακοβιομηχανία.

lifo.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...