19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Το Σύμφωνο για το Κλίμα και την Ενέργεια υπέγραψε ο Β. Λαμπρινός

Ημερομηνία:

Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια υπέγραψε στη Λότζια ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την υπογραφή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Λότζια, ο Δήμος Ηρακλείου εγκαθιδρύει στενή συνεργασία με το ενεργειακό cluster Κρήτης προκειμένου να προωθήσει δράσεις και μέτρα για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της πόλης, την αύξηση της χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μείωση των εκπομπών CO2 (και ενδεχομένως άλλων αερίων του θερμοκηπίου) κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος σχετικά: «Ο Δήμος Ηρακλείου είχε εκπονήσει ένα Σχέδιο Αειφόρου Ενέργειας, το οποίο επικαιροποιήσαμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να ενισχύσουμε την ενεργειακή του αποδοτικότητα.

Σε συνεργασία με το ενεργειακό cluster, αποκτούμε πλέον μια ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής για έναν σύγχρονο, ανθεκτικό και περιβαλλοντικά φιλικό Δήμο».

Το αναθεωρημένο Σχέδιο Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου Ηρακλείου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • -Σταδιακή αντικατάσταση 20.500 φωτιστικών οδών και πλατειών με λαμπτήρες LED – Ήδη έχει γίνει πλήρης καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση του έργου.
  • -Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Χώρων Πρασίνου του Ηρακλείου, όπως το Πάρκο Γεωργιάδη και τα Ενετικά Τείχη (και τα δύο έργα βρίσκονται σε εξέλιξη).
  • -Πλήρη ανανέωση του Δημοτικού Στόλου με 10 νέα απορριμματοφόρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (έχει ολοκληρωθεί) και την προμήθεια δυο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.
  • -Ενεργειακή Αναβάθμιση των 17 Δημοτικών Κτιρίων (Λότζια, Ανδρόγεω, Πολύκεντρο Νεολαίας κ.α.).
  • -Ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου.
  • – Ενεργειακές και βιοκλιματικές προϋποθέσεις σε όλα τα εκτελούμενα ή σχεδιαζόμενα έργα.

“Έχουμε έναν φιλόδοξο στόχο ως το 2030 που μας υποχρεώνει -με ευχαρίστηση- να βάλουμε στο πρόγραμμα μας δράσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα”, επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης. Κάποιες από αυτές τις δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Αναστασακης είναι η αντικατάσταση του οδοφωτισμού, παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα , αλλά και “οι καθαρότερες μετακινήσεις με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία”, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στο δίκτυο των mini bus (εξετάζεται η δημιουργία τρίτης γραμμής) . Ενδεικτικά από τις παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα μπορούν να εξοικονομηθούν 165.000 ευρώ μόνο από το Παγκρήτιο Στάδιο, με τα οφέλη να μπορούν να “μετακυληθούν σε κοινωνικά ζητήματα”, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασακης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...