14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Το τάβλι” στο θέατρο “Κυδωνία” – Εγκαίνια νέου χώρου πολιτισμού

Ημερομηνία:

Το εμβληματικό θεατρικό έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη παρουσιάζει η Εταιρεία θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει από την Τετάρτη 28 Ιουνίου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη.

Συγχρόνως εγκαινιάζει τη λειτουργία ενός νέου χώρου πολιτισμού στον αίθριο χώρο του Θεάτρου Κυδωνία επί της οδού Υψηλαντών 12, όπου η εταιρεία στεγάζει από το 2001 τις δραστηριότητές της.

Ο χώρος, διαμορφωμένος κατάλληλα σε καλοκαιρινό θέατρο δυναμικότητος 80 ατόμων, θα προσφέρει από φέτος στο θεατρόφιλο κοινό των Χανίων μία επί πλέον δυνατότητα παρακολούθησης θεατρικών αλλά και λογοτεχνικών εκδηλώσεων, με πρώτη την παρουσίαση των δύο τελευταίων βιβλίων του θεσσαλονικιού συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, την Τετάρτη 12 Ιουλίου και ώρα 8.30 μμ, «Σκίρτημα ερωτικόν. Ο Κ.Π. Καβάφης εις την Πόλιν» (2017) και «Ο κατάδεσμος» (2016), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα. Θα μιλήσουν οι ποιητές Λεωνίδας Κακάρογλου και Κυριάκος Συφιλτζόγλου και η φιλόλογος και πεζογράφος Λίλα Τρουλινού. Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Βιρβιδάκης και ο ίδιος ο συγγραφέας.

To τάβλι

Το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι» δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς από το 1972 που γράφτηκε μέχρι και σήμερα είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυπαιγμένο θεατρικό κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας. Ανελέητη σάτιρα ηθών, αντιλήψεων και νοοτροπιών απεικονίζει με τον πιο εύστοχο τρόπο το υποτιθέμενο «δαιμόνιο» του νεοέλληνα που ενώ ποθεί τα αδύνατα δεν διαθέτει κάν τη βάση για τα στοιχειώδη! Το έργο θα μπορούσε να πει κανείς πως επιχειρεί ένα είδος ενδοσκόπησης της ταυτότητας του νεοέλληνα και χωρίς να το επιδιώκει, παρουσιάζει εντούτοις μια άριστη ανάλυση των αντιλήψεων που, 45 χρόνια μετά τη συγγραφή του, οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή οικονομική κρίση! Ο κριτικός Θόδωρος Κρητικός σημείωνε για το έργο στην εφημερίδα Ακρόπολις του 1972 : «Η ουσιαστικότερη ως τώρα συμβολή για την δημιουργία οργανικής τέχνης στον τόπο μας.

Η τερατολογική ευφορία του κειμένου, η συνειρμική λογική του, η βέβηλη σάτιρα και το πνεύμα της σύγχρονης ασυμβίβαστης αμφισβήτησης που αυτή εκφράζει, η αχαλίνωτη ζωική ενέργεια του διαλόγου και η καραγκιοζίστικη πολλές φορές χυδαιότητά του, κάνουν το μονόπρακτο [αυτό] του Δημήτρη Κεχαΐδη έργο πρωτοποριακό για το θέατρό μας – με την ουσιαστικότερη σημασία της λέξεως ‘’πρωτοποριακός’’.» Και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στο «Βήμα» της ίδιας χρονιάς: «Είναι θέατρο νέτα σκέτα. Απεικόνιση ανθρώπινων συμβάντων. Τα πρόσωπα συγκροτούν την ταυτότητα της ελληνικής χαρακτηρολογίας. Τραγικά και κωμικά, πανούργα και αφελή, χυδαία και πάναγνα, υπολογιστικά κι αλαφροΐσκιωτα, θεούμενα και θεομπαίχτες, συμβιβασμένα και όμως ελεύθερα, ονειροπόλα, διονυσιακά και απολλώνεια.

Σπάνια σχολιάστηκε ευστοχότερα από Έλληνα συγγραφέα αυτό το παιχνίδι (τάβλι). Κανένας, όσο ο Κεχαΐδης, δεν είδε πως η νεοελληνική αυτή απασχόληση μπορεί να περιέχει όλη τη φιλοσοφία της νεοελληνικής ζωής. Αυτός ο επιτραπέζιος παιγνιώδης διάλογος, αυτός ο ανταγωνισμός που ξεκινάει από το έναυσμα μια «τυχαίας» ζαριάς για να εξελιχθεί σε μία μάχη προσωπικής δεξιοτεχνίας, απεικονίζει εν πυκνώ όλον τον αυτοσχεδιασμό της νεοελληνικής πραγματικότητας.»

Το έργο θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, συνθέσεις ήχων και επιλογή τραγουδιών Δημήτρη Ιατρόπουλου και βοηθό σκηνοθέτη τον Εμμανουήλ Στεφανουδάκη. Πολύτιμη υπήρξε επίσης η συμβολή της εικαστικού Ελένης Φουντουλάκη στη διαμόρφωση του σκηνικού της παράστασης. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Αιμίλιος Καλογερής (Κόλιας) και Φώτης Κοτρώτσος (Φώντας).

Θα παρουσιαστεί για 14 παραστάσεις από την Τετάρτη 28 Ιουνίου έως και την Κυριακή 16 Ιουλίου, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 το βράδυ με γενική είσοδο 10 ευρώ, ΕΚΤΟΣ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου που θα γίνει η παρουσίαση των δύο βιβλίων του Θωμά Κοροβίνη, που αναφέραμε νωρίτερα, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόγραμμα παραστάσεων

Τετάρτη 28 Ιουνίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Πέμπτη 29 Ιουνίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Σάββατο 1 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Κυριακή 2 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Τετάρτη 5 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Πέμπτη 6 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Παρασκευή 7 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Σάββατο 8, Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Κυριακή 9 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Τετάρτη 12 Ιουλίου, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ, 8.30 μμ
Πέμπτη 13 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Παρασκευή 14 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Σάββατο 15 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Κυριακή 16 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στο διαδίκτυο: www.theatro-kydonia.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ