Το Φιόρδ στα Γουρνιά: Ένα σεληνιακό τοπίο, μία από τις πολλές άγνωστες ομορφιές της Κρήτης | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Η δύσβατη περιοχή Γουρνιά βρίσκεται στην περιφέρεια της πρώην κοινότητας Πηγαϊδάκια στα Αστερούσια Όρη, ανάμεσα στην παραλία Βαθύ και την κακοτράχαλη τοποθεσία Σιδερόπετρα, πάνω στη διαδρομή που ενώνει τα Μάταλα με το Βαθύ.

Η πρόσβαση από τη στεριά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, καθώς είναι πολύ κοπιαστική και χωρίς καθόλου σκιά, αλλά η άγρια ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει την ταλαιπωρία.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από το λευκό μαλακό ασβεστόλιθο που έχει ξεπλύνει η θάλασσα και θυμίζει σεληνιακό τοπίο.

"Sponsored links"

Στα Γουρνιά σχηματίζονται πέντε συνεχόμενοι πολύ στενοί και βραχώδεις κολπίσκοι στις εξόδους βαθιών ρεμάτων στη θάλασσα που θυμίζουν μικροσκοπικά φιόρδ, ενώ υπάρχουν αρκετές μικρές φυσικές κολύμπες (γούρνες), οι οποίες δίνουν και το τοπωνύμιο Γουρνιά.

Στο μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό φιόρδ, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις του χειμώνα που μεταφέρουν φερτά υλικά από ανατολικά, σχηματίζεται κάποιες χρονιές μια μικροσκοπική μαγευτική παραλία.

Η άγνωστη αυτή παραλία φωτογραφήθηκε το Μάιο του 2020 από τους Μανώλη Δρετάκη και Νεκτάριο Σαββάκη και αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς μέχρι τότε θεωρούνταν ένας απλώς βραχώδης κολπίσκος.

Για να φτάσει κάποιος στα Γουρνιά θα πρέπει να περπατήσει είτε 2:30 ώρες από τα Μάταλα, είτε 1:30 ώρα από το Βαθύ, όπου φτάνει χωματόδρομος από τη Μονή Παναγίας Οδηγήτριας.

Πηγή – Φωτογραφίες: cretanbeaches.com

"Sponsored links"

neakriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις