«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»: Προς παραίτηση οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου λόγω της δραματικής κατάστασης λειτουργίας της

Κανένα σχόλιο

Έτοιμοι για παραίτηση δηλώνουν οι εναπομείναντες γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αν δεν αλλάξει η δραματική, όπως περιγράφεται, κατάσταση στην Κλινική.

Αυτό τονίζει σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας η Διευθύντρια της Παθολογικής, Ελένη Ιωαννίδου, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το νοσοκομείο και ειδικότερα η παθολογική κλινική αφορούν όλους μας και πρέπει να στηριχτούν τόσο από την πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία”.

Ολόκληρη η επιστολή της κ. Ιωαννίδου:

"Sponsored links"

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο σύστημα υγείας υπέστη δυο σοβαρά πλήγματα όσον αφορά στη στελέχωση σε ιατρικό δυναμικό. Πρώτον πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (5 χρόνια) που λόγω μνημονίων δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δεύτερον και χειρότερο ένα μεγάλο μέρος των νέων γιατρών κυρίως λόγω της έλλειψης προοπτικής και των κακών μισθών έφυγε στο εξωτερικό. Τα νοσοκομεία κόντεψαν να καταρρεύσουν εφόσον ήταν ήδη υποστελεχωμένα. Όσοι έπαιρναν σύνταξη δεν αντικαθίσταντο και οι ειδικευόμενοι ήταν όλο και λιγότεροι.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί να έγινε μια τεράστια προσπάθεια στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, άνοιξαν εκατοντάδες θέσεις μόνιμων γιατρών, τα νοσοκομεία πήραν μια ανάσα, όμως το στοίχημα των ειδικευόμενων δεν κερδήθηκε. Αρχικά άδειασαν οι ειδικότητες Πνευμονιολογίας, Καρδιολογίας, ΩΡΛ, ακτινολογία) των επαρχιακών νοσοκομείων και στη συνέχεια των μεγάλων αστικών κέντρων, μετά οι «βασικές» ειδικότητες όπως η χειρουργική και η παθολογία. Η «ένεση» ιατρικού δυναμικού που έγινε αυτά τα χρόνια στο νοσοκομείο μας, με την ενίσχυση 40 περίπου ειδικών γιατρών, βοήθησε πολλά τμήματα να πάρουν μία «παράταση ζωής». Όμως έχουμε χάσει τη δύναμη που δίνουν οι νέοι γιατροί-οι ειδικευόμενοι- οι οποίοι στηρίζουν τα περισσότερα τμήματα και ειδικά το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Από τις 56 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι 18.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ένα νοσοκομείο που αντιμετωπίζει ένα πλήθος προκλήσεων στη λειτουργία του. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο του νόμου, εφημερεύει κάθε μέρα, ενώ λόγω τουρισμού και καρναβαλιού το μισό χρόνο η δουλειά διπλασιάζεται. Λόγω έλλειψης κυρίως νευροχειρουργικής κλινικής οι διακομιδές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι σχεδόν καθημερινές. Δεν υπάρχει καμία ιδιωτική δομή περίθαλψης στο νόμο, ενώ τα ακριβά ενοίκια και οι δικαστικές διαδικασίες με αγωγές κατά των γιατρών λειτουργούν ως επιπλέον αντικίνητρα.

Η παθολογική κλινική έχει 6 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 10 θέσεις ειδικευόμενων. Λόγω αυτών που προαναφέρθηκαν αλλά και διαφόρων συγκυριών (χρονιές αναρρωτικές άδειες, αποχωρήσεις κλπ) αυτή τη στιγμή στην κλινική υπηρετούν 3 ειδικευμένοι επιμελητές και 5 ειδικευόμενοι παθολόγοι. Έχουν προκηρυχτεί 2 φορές μόνιμες θέσεις ειδικών παθολόγων και τις 2 φορές οι θέσεις έχουν βγει «άγονες» δηλαδή δεν έχει υποβάλλει κανείς υποψηφιότητα. Επιπρόσθετα, οι λίστα των ειδικευόμενων έχει «αδειάσει» με αποτέλεσμα παρά τη βοήθεια από αγροτικούς γιατρούς (που πραγματοποιούν κάποιες εφημερίες) και μίας παθολόγου που έχει μετακινηθεί προσωρινά από το Βενιζέλειο, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Όσοι έχουμε μείνει (ειδικοί και ειδικευόμενοι) πραγματοποιούμε ένα απίστευτο αριθμό 24ωρων εφημεριών (8-9 το μήνα). Επιπλέον, λόγω υποστελέχωσης του τμήματος των επειγόντων περιστατικών, της Πνευμονολογικής και της Ουρολογικής κλινικής καλούμαστε πολύ συχνά να καλύπτουμε όλες τις ελλείψεις και περάσαμε το καλοκαίρι πρακτικά χωρίς άδεια. Ζούμε κυριολεκτικά μέσα στο νοσοκομείο με εξαντλητικά ωράρια με σημαντικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που παρέχουμε καθώς και στη δίκη μας σωματική και ψυχική υγεία. Τον Ιούνιο του 2019 στα πλαίσια της μεγάλης προκήρυξης σχεδόν 1000 γιατρών είχαν προκηρυχτεί 12 θέσεις μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο μας και υπήρχε η υπόσχεση της επαναπροκήρυξης των άγονων θέσεων μεταξύ αυτών και 2 θέσεων παθολόγων. Αυτές οι θέσεις «πάγωσαν» και παρά τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Με αυτά τα δεδομένα τα περιθώρια χρόνου και αντοχής μας έχουν τελειώσει και σύντομα η Παθολογική κλινική θα αναγκαστεί να κλείσει. Αν δεν εφημερεύει παθολόγος δεν θα μπορούν να μείνουν ανοιχτά ούτε τα παθολογικά επείγοντα. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα στο νοσοκομείο μας.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ως νοσοκομείο στην ΥΠΕ είδαμε μια ειλικρινή προσπάθεια να στηριχτεί το νοσοκομείο. Ειδικά για την Παθολογική κλινική έγινε μετακίνηση μιας παθολόγου από το κέντρο υγείας Κανδάνου προκειμένου να μπορέσει να μείνει ανοιχτή η Παθολογική κλινική. Συζητήθηκαν επί 4ωρου τα προβλήματα του νοσοκομείου και φάνηκε ότι έγινε αντιληπτή μεταξύ άλλων η αδυναμία της κλινικής να συνεχίσει να εργάζεται με αυτό το προσωπικό καλύπτοντας και τα επείγοντα αλλά και την κλειστή Πνευμονολογική κλινική ειδικά ενόψει του χειμώνα.

Μετά από 5 ημέρες από τη συνάντηση μαθαίνουμε ότι γίνονται κινήσεις να μετακινήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή προς το Ηράκλειο τον ένα από τους 3 μόνιμους γιατρούς μας !!! Δηλαδή μας έδωσαν μια γιατρό για 3 μήνες και μάλιστα όχι όλες της μέρες με σκοπό να μας πάρουν για πάντα ένα μόνιμο γιατρό μας; Αυτή είναι η προσπάθεια ενίσχυσης; Και ποιο επιχείρημα θα υπάρχει για να μην μετακινηθούν όλοι οι γιατροί που μένουν σε γειτονικούς νόμους και επί χρόνια «πηγαινοέρχονται»; Μήπως ανοίγονται οι «ασκοί του Αιόλου»; Μήπως αυτή η κίνηση είναι ενδεικτική της πολιτικής υποβάθμισης που θα ακολουθήσει; Μήπως το νοσοκομείο μας οδηγείται ολοταχώς σε εξαφάνιση και κλείσιμο παρά τα όσα διαβεβαιώνονται;

Πρέπει άμεσα:

  • Να προκηρυχθούν 2 θέσεις μόνιμων παθολόγων με επιπλέον κίνητρα όπως η αναστολή αγροτικού διπλή προϋπηρεσία κλπ για τις συγκεκριμένες θέσεις.
  • Να μετακινηθούν παθολόγοι από γειτονικούς νόμους μέχρι να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα.
  • Να δοθούν κίνητρα (στέγασης, οικονομικά κλπ) στους γιατρούς και από την τοπική κοινωνία

Το νοσοκομείο και ειδικότερα η παθολογική κλινική αφορούν όλους μας και πρέπει να στηριχτούν τόσο από την πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία.

"Sponsored links"

Δηλώνουμε ότι εάν από μια κλινική που αγωνίζεται να επιβιώσει αντί να ενισχύσετε το προσωπικό, πάρετε ένα μόνιμο γιατρό οι εναπομείνασες 2 παθολόγοι θα παραιτηθούμε ως μόνη υπεύθυνη στάση απέναντι στους ασθενείς μας.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις