28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Η εξάρτηση από τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας σκοτώνει τα Χανιά, όμως η Νέα Δημοκρατία θέλει ξενοδοχείο μέχρι και στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Χανίων

Ημερομηνία:

Οπωσδήποτε σύγχυση δημιουργεί το όραμα που προβάλλει η Νέα Δημοκρατία για το νομό Χανίων και ιδιαίτερα για την πόλη των Χανίων με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera και την πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να προχωρήσει με τον σχεδιασμό για δημιουργία ξενοδοχείου στα ιστορικά κτίρια.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις της Χανιώτισσας βουλευτίνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρας Μπακογιάννη η οποία σε συνέντευξή της στον Αnt1 Δυτικής Κρήτης είπε:

“Τα Χανιά είναι ένας τουριστικός προορισμός. Εκ των πραγμάτων αυτό θέλουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι το να γίνει ένα ωραίο ξενοδοχείο, ένα ξενοδοχείο το οποίο αύριο το πρωί θα φέρει κόσμο και υψηλού επιπέδου τουρίστες στα Χανιά και ταυτόχρονα αυτό το κτήριο θα ξαναβρεί την παλιά του αίγλη είναι μια απόφαση η οποία εμένα δεν με βρίσκει καθόλου αντίθετη”.

Αλήθεια όμως, αυτό που λείπει σήμερα από τα Χανιά είναι το να φτιάξουμε ακόμα παραπάνω ξενοδοχεία;

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν τη στιγμή όπου Βρετανία και Ολλανδία πήραν απόφαση να θέσουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από την Κρήτη. Και μετά ακολούθησαν οι ταξιδιωτικές εταιρείες. Πρώτα η TUI, ακολούθως η Jet2, η Ολλανδική Corendon.

Συνολικά η πτώση του αριθμού των αφίξεων αυτή τη χρονιά έφτασε το 78%. Τώρα, με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η σαιζόν ουσιαστικά τελείωσε.

Τα αποτελέσματα για το νησί είναι καταστρεπτικά.

Βλέπετε, η εξάρτηση του νησιού από τον τουρισμό είναι τεράστια. Και τα χρόνια της 10ετούς κρίσης που προηγήθηκε μεγάλωσε ακόμη παραπάνω. Πέρα των πολλών ξενοδοχείων, πολλοί συμπολίτες μας στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το είσοδημά τους για να ανταπεξέλθουν στις πολλές υποχρεώσεις τους (και πολλοί για να ανταποκριθούν στα… χρέη τους) έβαλαν στις πλατφόρμες τύπου Airbnb τα σπίτια τους.

Η εξάρτηση από τον τουρισμό μεγάλωσε. Και μπορεί πρόσκαιρα μια μερίδα συμπολιτών μας να πήραν κάποιες ανάσες, όμως χιλιάδες άλλοι βρέθηκαν σε μία θέση να μη μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν.

κ. Μπακογιάννη, έχετε κοιτάξει να δείτε ποιες είναι οι τιμές των ενοικίων στην Κρήτη; Ξέρετε ποιο είναι το μηνιαίο εισόδημα του μέσου Χανιώτη;

Και μετά ήρθε η κρίση του κορωνοϊού. Και τώρα το όποιο εισόδημα εξαφανίστηκε. Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά ή δούλεψαν με πετσοκομμένα ημερομίσθια και χιλιάδες άλλοι που νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε airbnb είδαν το όποιο εισόδημα να καταρρέει.

Να μην έχει κανείς αμφιβολία, την κρίση που έρχετε θα τη βιώσουμε πιο έντονα στην Κρήτη από άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Και με την καταστροφή και της αγροτικής παραγωγής λόγω λαθών που έγιναν στη δακοκτονία αλλά και εξαιτίας της εξάρτησης των αγροτών από τον τουρισμό (γιατί στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια καταλήγουν πολλά από τα προϊόντα τους το καλοκαίρι), τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Ήδη, φορείς του τουρισμού στην Κρήτη θεωρούν βέβαιο ότι θα κλείσουν σειρά ξενοδοχείων.

Όμως, για την κ. Μπακογιάννη, για τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που λείπει δεν είναι μία άλλη στρατηγική για το μέλλον του τόπου που θα μας απεγκλωβίζει από τη μεγγένη που αποτελεί αυτή τη στιγμή ο τουρισμός, αλλά… άλλο ένα ξενοδοχείο. Ένα όμορφο βεβαίως ξενοδοχείο για επισκέπτες “υψηλού επιπέδου”, αλλά πάραυτα… ξενοδοχείο. Και μάλιστα στο ιστορικό κέντρο των Χανίων από την αρχαιότητα ως σήμερα. Στο μπαλκόνι των Χανίων… Θέα για εκλεκτούς επισκέπτες.

"google ad"

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Το εισόδημα που χάθηκε από τις τσέπες όσων εργάζονται το καλοκαίρι θα το αισθανθούμε όλοι μας σε λίγους μήνες. Και τι θα γίνει όταν πολλοί συνάνθρωποί μας δε θα έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο; Τι θα γίνει όταν άλλοι δε θα έχουν να πληρώσουν την δόση του δανείου για το σπίτι τους ή τη δόση στην εφορία; Βλέπετε, οι τιμές των ενοικίων παρά τις προβλέψεις, δεν πέφτουν. Και οι τράπεζες θέλουν τα λεφτά τους.

κ. Μπακογιάννη, μήπως θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί; Γιατί οι ειδήσεις που διαβάζουμε άλλα λένε. Όλοι βάζουν μπροστά τις μηχανές για να ξεσπιτώσουν τους ανθρώπους. Ή μήπως νομίζετε είναι λύση να πληρώνουν ενοίκιο οι πολίτες στο σπίτι το οποίο με τόσο κόπο έχουν χτίσει; Κι αν δεν έχουν να πληρώσουν το “ενοίκιο” τι θα κάνει η τράπεζα – σπιτονοικοκύρης; Μήπως θα πετάει έξω από το σπίτι τους αυτούς που βρέθηκαν σε οικονομική αδυναμία λόγω μίας ιστορικής πανδημίας;

Αλήθεια, τι θα κάνετε με όλους αυτούς; Κάποιοι, ίσως να έβρισκαν στέγη σε κάποια κατάληψη. Βεβαίως, αυτά είναι πράγματα του παρελθόντος και “οι κοινωνίες βρίσκονται σε άλλη φάση”. Μήπως, θα τους φιλοξενήσετε στο πολυτελές ξενοδοχείο που θα κτίστει στο Λόφο Καστέλι;

Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι οι λογικές των καταλήψεων ανήκουν στο χθες. Ας ελπίσουμε ότι με την πολιτική που ακολουθούν και με αυτά που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες, οι καταλήψεις δε θα αποτελούν τη λογική του αύριο, όχι από ιδεολογία ή από εναντίωση στην ιδιοκτησία, αλλά από ανάγκη. Για λόγους επιβίωσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...