13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το 2014 οδεύει για θερμότερο έτος στα χρονικά παρά τον “ψυχρό” Νοέμβριο

Ημερομηνία:

H περίοδος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί στον πλανήτη από την έναρξη των καταγραφών της θερμοκρασίας το 1880, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), η οποία επιπλέον προέβλεψε ότι το 2014 θα σημειωθεί ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Παρόλα αυτά, ο Νοέμβριος που μας πέρασε δεν ήταν παρά ο έβδομος θερμότερος μήνας στα χρονικά με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να διαμορφώνεται 0,62 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα (με περιθώριο σφάλματος 0,07 βαθμούς Κελσίου).

Κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια σε ωκεανούς και έδαφος διαμορφώθηκε 0,70 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Εάν ο Δεκέμβριος είναι 0,42 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, το 2014 θα αναδειχθεί σε θερμότερο έτος στα χρονικά. Τα τρία θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί είναι το 2010, το 2005 και το 1998.

Φέτος, ο Οκτώβριος, ο Σεπτέμβριος, ο Αύγουστος, ο Ιούνιος και ο Μάιος, οι πέντε από τους επτά τελευταίους μήνες ήταν οι θερμότεροι στα χρονικά. Ο Απρίλιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος. Ο Ιανουάριος, ο Μάρτιος και ο Ιούλιος ήταν τέταρτοι. Ο Φεβρουάριος ήταν 21ος θερμότερος.Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έγιναν αντιληπτές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη με εξαίρεση το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, περιοχές της νοτιοδυτικής Ασίας και λίγες απομονωμένες περιοχές της Ρωσίας.

—Τι γίνεται με τους πάγους

Ο μέσος όρος της επιφάνειας των αρκτικών πάγων το Νοέμβριο ήταν 5,7% (6.216 τετραγωνικά χιλιόμετρα) κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Μετρήσεων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC).

Πρόκειται για την ένατη μικρότερη μέτρηση από το 1979, όταν και ξεκίνησαν οι δορυφορικές καταγραφές των πάγων.

Στους αντίποδες, στην Ανταρκτική, η επιφάνεια των πάγων το Νοέμβριο ήταν στο 2% υψηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 στα 3.367 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για την όγδοη μεγαλύτερη έκταση πάγων που έχει ποτέ καταμετρηθεί στην παγωμένη Ήπειρο.

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...