Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο πατριώτη όμηρο».

«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε σαφές τι ακριβώς εννοούσε με τον όρο «περικοπές».

Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας

Εντωμεταξύ, η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχωρεί στις 5,86 λίρες ανά δολάριο από το επίπεδο των 5,8150 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως επηρεάζονται από την αμερικανική προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναμένει νέες οικονομικές κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες να τροφοδοτούνται από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Έχει ανακάμψει από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών, στο οποίο υποχώρησε στις αρχές της εβδομάδας.