Τρεις από τους καταδικασθέντες για τη Siemens οδηγούνται στη φυλακή

Κανένα σχόλιο

Τρεις εκ των καταδικασθέντων για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ανάμεσα τους και η σύζυγος του καταδικασθέντα Χρήστου Καραβέλα που διαφεύγει τη σύλληψη, οδηγούνται στη φυλακή για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αφού το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.

Οι τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, που θα οδηγηθούν στη φυλακή είναι οι εξής: το πρώην στέλεχος της μητρικής και της ελληνικής εταιρείας, Πρόδρομος Μαυρίδης, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης και η σύζυγος του πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα Καραβέλα, για τους οποίους το δικαστήριο αποφάσισε να μην χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, στον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, στον Χρήστο Καραβέλα και στα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ. Ωστόσο, οι δυο πρώτοι έχουν διαφύγει από τη χώρα, ενώ καταζητούμενα είναι και τα δυο τραπεζικά στελέχη Λυγινός και Όσβαλντ.

"Sponsored links"

Για τους Γερμανούς, πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση, ενώ σε δυο από αυτούς επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αποφάσισε το ίδιο και για πρώην στελέχη του ΟΤΕ, επιβάλλοντας χρηματικές εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα, χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ στον καθένα, επιβλήθηκαν και στους επιχειρηματίες Αλέξανδρο Λέτσα και Γιώργο Καλδή.

Στην ανακοίνωση των ποινών για την πολύκροτη υπόθεση Siemens αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου. Στην Ελλάδα, η υπόθεση δωροδοκίας της Siemens δεν έχει ακόμη τελειώσει. Τώρα έρχεται με τη σειρά της μια ετυμηγορία-έκπληξη στην αμφιλεγόμενη δίκη. Στον πρώην διευθυντή της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών» αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, κάνοντας εκτενή αναφορά στο ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης.

«Η δίκη ξεκίνησε μόλις το 2017 στην Αθήνα με 64 κατηγορούμενους. Δέκα εξ αυτών πέθαναν κατά τη διάρκεια της δίκης-μαμούθ, 22 έλαβαν μόλις τις ποινές κάθειρξης μεταξύ έξι και δεκαπέντε ετών», αναφέρει η SZ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου «τα γεγονότα της υπόθεσης πηγαίνουν πίσω στα χρόνια προ κρίσης. Η Siemens φαίνεται ότι δωροδόκησε μεταξύ 1998 και 2003 συνολικά 12 κορυφαία στελέχη του τότε κρατικού ΟΤΕ με σχεδόν 70 εκατομ. ευρώ, για μία σύμβαση δισεκατομμυρίων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τηλεπικοινωνιών. Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί αναφορικά με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές που επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους Έλληνες και Γερμανούς κατηγορούμενους: «Στις αρχές Ιουλίου αναθεωρήθηκε ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας. Παλαιότερα το αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίου υπαλλήλου μπορούσε να τιμωρηθεί ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Αυτή η δρακόντεια ποινική διάταξη του 1950 καταργήθηκε. Και ο ΟΤΕ, ο οποίος ανήκει σήμερα εν μέρει στην Deutsche Telekom, είναι πλέον ιδιωτική εταιρεία. Για τους εναγόμενους ίσχυσαν λοιπόν αναδρομικά ευνοϊκότερες ποινικές διατάξεις. Αλλά όχι για τον Πίρερ –που σημαίνει ότι ο άνθρωπος που βρισκόταν στην κορυφή της ιεραρχίας της Siemens, έλαβε και την υψηλότερη ποινή μεταξύ των Γερμανών εναγομένων».

Στο κατηγορητήριο κατονομάζονται τράπεζες, λογαριασμοί, μεσάζοντες και παραλήπτες. Η Siemens είχε επίσης χρηματοδοτήσει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έκτοτε έχει συρρικνωθεί σε ένα μικρό κόμμα και τη ΝΔ, η οποία τώρα κυβερνά ξανά».

thepressproject.gr