Τρομάζουν τα συμπεράσματα έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στην Κρήτη: Εξευτελισμοί, υπερ-εκμετάλλευση και σεξουαλική παρενόχληση

1 Σχόλιο

Η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε με επιτυχία την εσπερίδα με τίτλο, «Η Παρενόχληση στο Χώρο Εργασίας» στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Δράσεις Προώθησης Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018 – 2020» με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με την συμμετοχή εκπροσώπων Ακαδημαϊκών φορέων, κοινωνικών υπηρεσιών-φορέων.

Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς στην παρέμβαση του, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων στην Κρήτη, των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης. Επίσης στις δράσεις που αφορούν στα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση των γυναικών στη δημόσια ζωή, την καταπολέμηση πολλαπλών διακρίσεων και παρεμβάσεων για την άρση των στερεοτύπων μέσω της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Μαρία Παπαδακάκη που παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας για την παρενόχληση στην εργασία στην Κρήτη, οι πλέον ευάλωτοι στην παρενόχληση στην εργασία στην Κρήτη είναι οι νεότεροι σε ηλικία, οι ελεύθεροι ή διαζευγμένοι και οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών, οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι εργαζόμενοι με μικρή προϋπηρεσία και οι με ευέλικτο ωράριο εργαζόμενοι.

"Sponsored links"

Από την πλευρά της η αν. καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασιλική Πετούση αναφέρθηκε στις έμφυλες διαστάσεις της παρενόχλησης, όπως επίσης ότι οι γυναίκες παρενοχλούνται περισσότερο στο χώρο εργασίας, ειδικότερα στο σημερινό επισφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σε ποσοστιαίο επίπεδο για τους εργαζόμενους διαπιστώθηκαν τα παρακάτω στοιχεία:

Ψυχολογική/ηθική παρενόχληση

• τους συμπεριφέρονται με αγένεια (41.0%)

• τους εξευτελίζουν ενώπιον άλλων (21.0%)

• τους λένε ανήθικα ή υποτιμητικά πράγματα (17.8%)

• τους ζητούν να κάνουν άσκοπες ή υποτιμητικές εργασίες (35.7%)

• δεν τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν τα νόμιμα δικαιώματα τους ως εργαζόμενοι (π. χ άδεια) (36.9%)

• τους επιφορτίζουν με υπερβολικές εργασίες που δε μπορούν εύκολα να διαχειριστούν (44.2%)

"Sponsored links"

Σωματική/σεξουαλική παρενόχληση

• τους απειλούν με τη χρήση σωματικής βίας να κάνουν πράγματα (4.8%)

• Αρχίζουν συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως σκοπίμως (16.2%)

Αναφέρουν υψηλή δυσφορία σε εργασιακές συνθήκες:

• Δεν ευχαριστιέμαι την εργασία μου (51.0%)

• Δε συμμετέχω στις αποφάσεις που επηρεάζουν την εργασία μου (53.0%)

• Οι ιδέες μου ή οι προτάσεις μου δεν λαμβάνονται υπόψη (54.1%)

• Παρακολουθούν συστηματικά την απόδοση μου στο χώρο εργασίας μου (65.8%)

• Το εργασιακό μου περιβάλλον δεν είναι ευχάριστο (π.χ. θορυβώδες, βρώμικο, ανθυγιεινό) (42.8%)

• Οι σχέσεις με τους συναδέλφους μου δεν είναι καλές (36.9%)

• Η αμοιβή μου δεν είναι τόσο καλή όσο είναι άλλων που κάνουν την ίδια ή παρόμοια εργασία με τη δική μου (59.9%)

• Εργάζομαι περισσότερες ώρες από αυτές που συμφώνησα αρχικά (51.7%)

• Δεν είμαι σίγουρος για αυτό που περιμένει ο εργοδότης μου από μένα (45.9%)

• Άλλοι παίρνουν την επιβράβευση γι αυτά που κάνω εγώ (38.6%)

Βασικοί προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στο κλείσιμο της εσπερίδας αφορούσαν στα κάτωθι:

-Δυσκολία εργαζομένων να αναφέρουν το γεγονός

-Ανάγκη για μηχανισμούς αναφοράς που να διασφαλίζουν την ανωνυμία

-Δωρεάν νομική στήριξη σε περίπτωση παρενόχλησης

-Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση παρενόχλησης

-Ενημέρωση εργοδοτών σχετικά με τα οφέλη της ύπαρξης μέτρων για την πρόληψη της παρενόχλησης και την πρώιμη αντιμετώπιση περιπτώσεων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου, της επιθεώρησης εργασίας Ηρακλείου, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως επίσης πολίτες που παρακολούθησαν την ανοιχτή εκδήλωση.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. Μανωλης Αντωνοπουλος

    Τα ποσοστα ειναι τοσο μεγαλα που σχεδον ολοι οσοι εχουν δουλεψει στην Κρητη εχουν βιωσει μια παρενόχληση. Πολλοί εχουν βιωσει περισσότερες. Αυτο που ειναι καταφανες ειναι οτι οι εργοδοτες αγνοούν ποια ειναι η αρμοζουσα συμπεριφορα. Ίσως καποια σεμιναρια με πιστοποίηση να τους μαθαίνανε 2 πραγματα (οσο αστειο κιαν ακουγεται αυτο), πως οφειλει μια επιχείρηση να χει τεχνικο υπευθυνο(που 99% ειναι ο επιχειρηματίας ), καπως ετσι να χει και δεοντολογικο υπευθυνο η κατι αντιστοιχο, μαζι με ολα τα αλλα μετρα. Ήθελα να στειλω αυτη την ιδεα σε καποιον απ τους αναφερθεντες αλλα δεν εχει καποιο email. Αν θα μπορουσατε παρακαλω να την μεταφερετε. ευχαριστω

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις