23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τρούμπα τα Χανιά: Χειρονομίες και πειράγματα σε γυναίκες, μεθυσμένοι στους δρόμους και ατυχήματα από αμερικάνους στρατιώτες

Ημερομηνία:

Με τις ευχές Δήμαρχου και Αντιπεριφερειάρχη που καλοσώρισαν το δολλάριο, τα Χανιά μετατράπηκαν για άλλη μια φορά σε Τρούμπα.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στην εφημερίδα για ανάρμοστη συμπεριφορά ναυτών του αμερικάνικου στρατού στους δρόμους των Χανίων.

Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία γυναίκας που είδε στρατιώτες των ΗΠΑ να φωνάζουν σε γυναίκες και να χειρονομούν κρατώντας ξύλο και προσποιούμενοι με αυτό αυνανισμό. Όπως μας ανέφερε ήταν τέτοια η προκλητική συμπεριφορά τους που ο κόσμος αναγκαζόταν να περνά από την άλλη μεριά του δρόμου.

Υπήρξε επίσης περίπτωση αμερικάνου ναύτη ο οποίος περπατώντας στο κέντρο της οδού Χάληδων δεν παραμέριζε καθώς περνούσε ο αμαξάς του λιμανιού για αρκετή ώρα και παρά τα καλέσματα να παραμερίσει έως ότου τον τράβηξαν στην άκρη άλλοι αμερικάνοι στρατιώτες.

Επίσης έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για μεθυσμένους ναύτες με βίαιη συμπεριφορά στους δρόμους προς περαστικούς ενώ χθες υπήρξε και περίπτωση αμερικάνου στρατιωτικού που κατά τις 6 τα ξημερώματα έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και τράκαρε στα Καθιανά.

Στο σημείο δεν έσπευσε η ελληνική αστυνομία αλλά αμερικάνικα σωστικά συνεργεία και ασθενοφόρο των στρατιωτικών “ευκολιών” που μετέφεραν τον στρατιωτικό σε ιδιωτική κλινική με την οποία συνεργάζονται οι αμερικάνοι.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας τα Χανιά είναι μια αμερικανοκρατούμενη πόλη, κατά τις 11 το βράδυ ο αριθμός τους ελαχιστοποιείται, αφού η πλειοψηφία τους επιστρέψει με λεωφορεία πίσω στις Βάσεις.

Ποια ήταν η Τρούμπα

Τη δεκαετία του ’60 ήταν πλέον σαφές ότι η Ελλάδα ανήκε στη Δύση.  Οι «επισκέψεις» του αμερικανικού στόλου στον Πειραιά ήταν συχνές. Τα αμερικανικά πληρώματα μόλις έπιαναν λιμάνι έσπευδαν να επισκεφτούν την Τρούμπα, όπου λειτουργούσαν τα καμπαρέ και οι οίκοι ανοχής της εποχής.

Τις ημέρες που ο στόλος ήταν αγκυροβολημένος στον Πειραιά, η Τρούμπα ζούσε τις καλύτερες μέρες της. Οι ναύτες ήταν περιζήτητοι πελάτες γιατί πλήρωναν με τα πολύτιμα για την εποχή δολάρια.

Οι γυναίκες που εργάζονταν στους οίκους ανοχής αλλά και οι επιχειρηματίες των νυχτερινών μαγαζιών περίμεναν με ανυπομονησία τον έκτο στόλο. Μάλιστα υπήρχαν και γυναίκες που εργάζονταν στην Τρούμπα περιστασιακά, μόνο τις ημέρες που κυκλοφορούσαν αμερικάνοι ναύτες. Οι γυναίκες αυτές ονομάστηκαν αλεξιπτωτίστριες.

Την ενθουσιώδη υποδοχή του στόλου έχει καταγράψει με γλαφυρότητα και ο ελληνικός κινηματογράφος στην ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο»:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=LFbD-sEcx0M”]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XwRyqsj8R_s”]

"google ad"

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=EPVEAT0X3uU”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...