16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τσίπρας: «Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει»

Ημερομηνία:

Καταιγιστικά πυρά κατά Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για την πανδημία. Τον κατηγόρησε ότι έκανε μια διχαστική και προκλητική ομιλία – ένα μείγμα απολογίας και διαχστικής ρητορικής, πρόσθεσε –  αντί να απευθυνθεί με ενωτικό τρόπο απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τον κατηγόρησε επίσης ότι δεν συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και δεν κατανοεί την πίεση που αισθάνεται η μέση ελληνική οικογένεια, και ότι δεν γνωρίζει τη χώρα που κυβερνά.

Επανέλαβε την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής προτείνοντας την καθηγήτρια κ. Αθήνα Λινού, ενώ απαντώντας στον πρωθυπουργό σχετικά με την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών, είπε ότι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ζητάει για ενημέρωση όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά για να καταρτιστεί από κοινού ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, εξάμηνης διάρκειας.

11 εκ. ατομικές ευθύνες πλην Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών», να δείξει «ότι κατανοεί την πίεση που αισθάνεται η μέση ελληνική οικογένεια», είχε την ευκαιρία να «αποδείξει στον ελληνικό λαό που τον ακούει και που έχει κλειστεί στο σπίτι για δεύτερη φορά» ότι έχει την συναίσθηση της ευθύνης να απευθυνθεί  με λόγο ενωτικό απέναντι στα πολιτικά κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί αφού τόσο του αρέσει η ατομική ευθύνη. Αυτή η χώρα έχει 11 εκ. ατομικές ευθύνες, μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ατομική ούτε και πολιτική ευθύνη. Περίμενα σήμερα να μην ακούσω μια ομιλία διχαστική κ προκλητική». Κατ’ αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ένα μίγμα «απολογίας και διχαστικής ρητορικής στα πολιτικά κόμματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι θα περίμενε από τον πρωθυπουργό να πει το απλούστατο και πολύ ανθρώπινο «πέσαμε έξω» με το άνοιγμα του τουρισμού και την διασπορά της πανδημίας, παραπέμποντας στην χθεσινή παραδοχή που έκανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης – επισήμανε δε με νόημα ότι ο υπουργός απουσίαζε σήμερα από το υπουργικά έδρανα.

«Φταίνε οι νέοι αλλά όχι η ολιγωρία για ΜΜΜ, σχολεία και χώρους εργασίας»;

Εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι ύστερα από όλο αυτό το διάστημα έρχεται στη Βουλή λέγοντας πώς η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα λάθος και «φταίνε οι νέοι».

«Εκεί εντοπίζετε μονάχα τη διάδοση του ιού; Στη διασκέδαση των νέων;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας πως προφανώς υπάρχει και εκεί ωστόσο, υπογράμμισε μια σειρά περιπτώσεις που ο πρωθυπουργός άφησε εκτός:

«Δεν υπάρχει διάδοση εξαιτίας του ότι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, διότι δεν προνοήσατε 8 μήνες, ίσα ίσα ακυρώσατε διαγωνισμούς που είχαμε προχωρήσει εμείς;»

Καμία ευθύνη για την αύξηση των μαθητών στις αίθουσες;

Σε εργασιακούς χώρους που είχαμε κατά συρροή περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, που δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας, εκεί δεν υπήρχε θέμα»;

Στο σημείο αυτό καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει επίγνωση «του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας» και προς επίρρωση, επικαλέστηκε την μόνιμη αναφορά της κυβέρνησης στη νεολαία και την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στην «εξάρτηση» από τον μισθό. Η πλειονότητα της νεολαίας είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι το μοντέλο που έχετε στο μυαλό σας, που σκέφτεται μόνο πως θα διασκεδάσει, η πλειονότητα ζει σε ανασφάλεια, χωρίς εργασία και χωρίς προοπτική. Όσο για το δεύτερο σημείωσε ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι αυτή που εξαρτάται από τον μισθό και των επαγγελματιών από το εισόδημά τους.

Δεν έχετε επίγνωση ποια χώρα κυβερνάτε επανέλαβε και αναφέρθηκε ακόμα, στους επαγγελματίες της εστίασης («πηγαίνετε να πείτε στους εστιάτορες ότι τα μέτρα που παίρνετε είναι αποτελεσματικά») ενώ ειρωνεύτηκε τη δήλωση του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Αραβικού Συνδέσμου ότι με το λοκντάουν οι έλληνες αποταμιεύουν, «τι αποταμιεύουν, τα 534 ευρώ;» εξανέστη.

«Εγκληματικός εφησυχασμός και στρατηγική αντίληψη υπέρ των ΣΔΙΤ»

"google ad"

Απαντώντας στον υπαινιγμό του πρωθυπουργού  λίγο πριν ότι κάνει μικροπολιτική με τα νούμερα των θανάτων, ανταπάντησε ότι ήταν η κυβέρνηση που έκανε συγκρίσεις νεκρών και διασωληνωμένων με άλλες χώρες, «αυτό δεν είναι ύβρις;» αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέδειξε «εγκληματικό εφησυχασμό» και ότι ήταν επιλογή να μην ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά να συνεχίσει και μέσα στην πανδημία το αντιλαϊκό πολιτικό της πρόγραμμα αντί να το αναστείλει.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ΕΣΥ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης ότι έκανε αλχημείες ως προς τα στοιχεία αύξησης των ΜΕΘ καθώς όπως είπε (η κυβέρνηση) σε αυτά που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει κρεβάτια που αντιστοιχούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ειδικές Μονάδες που ήταν παράπλευρα στο σύστημα. Η πραγματική αύξηση ΜΕΘ μετά την έναρξη της πανδημίας ήταν περίπου στα 200 κρεβάτια είπε.

Όμως, συνέχισε το θέμα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας δεν είναι μονο θέμα κρεβατιών ΜΕΘ, αλλά και υποστελέχωσης. Ενδεικτικά παρέπεμψε στην πρωτοβουλία της Βουλής να δώσει χρήματα για 50 κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία κρεβατιών αλλά λόγω έλλειψης κρεβατιών λειτουργούν μόνο 9 (επικαλέστηκε σχετική αναφορά του κ. Κακλαμάνη)

Περαιτέρω ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων σε ιατρικό κ νοσηλευτικό προσωπικό διότι το ζήτημα είναι στρατηγικό και η αντίληψη της ΝΔ είναι πως «το ΕΣΥ ήταν για πέταμα και ότι θα αναστηλωθεί όχι μέσα της ενίσχυσής του, αλλά μέσα από τις ΣΔΙΤ, δηλαδή μέσα από τη παροχή δυνατότητας σε ιδιώτες να αξιοποιούν τις υποδομές του ΕΣΥ για να κερδίζουν», οι προσλήψεις είπε στον σχεδιασμό αυτό, «αύριο θα είναι ένα βάρος»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη και σε συγκρίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα πεπραγμένα και της σημερινής κυβέρνησης που δεν έχει μνημόνια αλλά και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που υλοποιούσαν μνημόνια όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε την φράση του Άδωνη Γεωργιάδη «δεν θα μου πάρει τη δόξα η τρόικα» όσον αφορά τις περικοπές στο ΕΣΥ, και παρέπεμψε στους Πολάκη και Ξανθό επί της υπουργίας των οποίων εν μέσω μνημονίων αύξησαν τις δαπάνες και τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Πείτε mea culpa»

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι με την πρότασή του ουσιαστικά κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί την αποτυχία του ως ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας του. Σας δώσαμε την ευκαιρία είπε, βρείτε ένα τρόπο, πείτε στα λατινικά όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου «meα culpa».

«Αναγνωρίστε την ολιγωρία και τον εφησυχασμό και ζητείστε τη βοήθεια των πολιτικών αρχηγών: Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία και να καλέσετε συμβούλιο όχι για να μας ενημερώσετε, ξέρουμε την κατάσταση, αλλά για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας και προφανώς όχι συγκυβέρνησης, δε θα σας σώσουμε εμείς. Πρώτιστο για μας δεν είναι να ζητήσουμε εκλογές, όταν πεθαίνουν άνθρωποι».

Όσο για την πρόταση περί υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους μπορεί να υπάρξει συμφωνία και πρότεινε την κ. Αθηνά Λινού, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να βρεθούν. Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους επιστήμονες και να αναλάβει τις ευθύνες του.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...